Sådan påvirker ’tidlig varsling’ for naturgasforsyning din virksomheds fjernvarme

Energistyrelsen har meddelt, at Danmark er gået i "Early Warning" i relation til forsyningen af naturgas. Men hvad betyder det egentligt for fjernvarmesektoren? Det svarer flere aktører i Dansk Fjernvarme på i ny artikel fra virksomhedens medie.

Krigen i Ukraine har skabt problemer med gasleverancer i hele Europa. Flere lande har allerede indgået i "Early Warning" - det har Danmark også nu. Foto: Arkivfoto.

En ”Early Warning” – eller tidlig advarsel – er blevet udstedt af Energistyrelsen den 20. juni 2022. En sådan advarsel er det første trin i forhold til dansk energiberedskab, og skal ses som en slags trappe med sammenlagt tre trin.

I ”Early Warning” skal gaskunder med mulighed for at anvende andre brændsler tage skridt til at sikre sig ved en eventuel afbrydelse. Det betyder at eksempelvis tanke med olie eller gasolie skal være fyldte og klar til brug.

”Under ”Early Warning” skal markedsaktørerne forberede sig på, at deres handler måske ikke kan blive efterkommet med fysisk levering af gassen. Og nok så vigtigt er det, at gaslagrene nu ikke til rådighed for handler med arbitrage som formål”, forklarer udviklingschef i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

LÆS OGSÅ: Ny udbudslov sikrer flere lærlinge

Fjernvarmesektoren er i udgangspunktet beskyttet som prioriteret naturgaskunde, såfremt markederne fungerer, og der er tale om en lokal begrænsning (Danmark og Tyskland). Men omkring 48 ikke-beskyttede industrikunder skal dog nu være klar til at få afbrudt adgangen til gas, hvis der mangler.

Det forventes dog ikke at ske hen over sommeren, og med 25 procent biometan i det danske gassystem er der ikke leveringsvanskeligheder.

I det tilfælde, at et EU-land anvender ”Solidaritets-forordningen”, skal alle lande afbryde ikke-prioriteret gasforsyning for at hjælpe. I et sådan udfald vil fjernvarmeselskaber med adgang til andre brændsler få afbrudt gasforsyningen, mens værker, der kun har naturgas som brændsel, fortsat vil få leveret.

”Og her er vi slet ikke endnu”, beroliger Kim Behnke.

De næste trin

Det næste trin på trappen er ”ALERT”, som betyder at systemet er på vej til at gå i ”EMERGENCY”. Her vil ikke-beskyttede kunder selv kunne lukke ned for gasforbruget, hvis de har alternativer, og markedsaktørerne skal lukke deres aftaler og stoppe med at indgå nye aftaler. Gaslagrene er ikke til rådighed for kommercielle handler, men gøres klar til at Systemansvaret kan tage over.

Sidste trin på trappen er ”EMERGENCY”. Her tager Systemansvaret over – som i Danmark er Energinet. Alle handler bliver stoppet. Markedsprisen på gas noteres med henblik på afregning efter krisen. Der bliver erklæret nødforsyning, og Energinet kan anvende ikke-markedsbaserede virkemidler.

LÆS OGSÅ: Danskerne vælger de sikre løsninger på badeværelset

De ikke-markedsbaserede virkemidler dækker over brug af lagrene til nødforsyning, at pålægge leverandører at fylde gas i lagrene og endelig at afbryde ikke-beskyttede kunder for at reservere gas til de beskyttede kunder.

Blandt de beskyttede kunder er husstande, der kun får varme fra en naturgaskedel og ”Blå blink” – det vil sige politi, brandvæsen, sygehuse og lignende. Samt endelig fjernvarme uden adgang til andre brændsler.

”Vi håber naturligvis, at hele trappen ikke kommer i anvendelse, men det går hurtigt i den forkerte retning. Mange havde håbet på, at med de prismæssige og finansielle aftaler på plads, så kunne vi få en rolig sommer. Fra russisk side har man nu optrappet ved at lave fysiske begrænsninger med begrundelse i tekniske vanskeligheder”, siger Kim Behnke.

Flere lande er i ”Early Warning”

En række andre lande har været i "Early Warning" i længere tid, fordi de specifikt har udfordringer med levering af naturgas fra Rusland – eksempelvis fordi de ikke vil betale for den russiske gas med rubler. Danmark er altså ikke det første EU-land, der indgår i "Early Warning".

En del lande har omgået det russiske krav om betaling i rubler gennem oprettelse af særlige konti i Gazprom Bank. Med et sådan træk, kan man betale i Euro, herefter veksle til rubler i banken og betale til Gazprom for fortsat levering.

LÆS OGSÅ: Drone lader batteriet direkte på højspændingsledning

I Danmark besluttede også Ørsted for nylig, at de ikke vil benytte ”Rubel-finten”. Det har de, selvom EU Kommissionen har konstateret, at en sådan strategi ikke karambulerer med de indførte sanktioner mod flere russiske banker. Danmark har fortsat kunnet købe naturgas via Tyskland og oplever således indtil videre ingen trussel mod den fysiske levering.

Begrænsninger i fysisk levering

Nyheden er, at Rusland nu også har indført begrænsninger på den fysiske levering. Italien har siden onsdag 15. juni kun modtaget 50 procent af den aftalte gas fra Rusland, mens gaslevering til Frankrig helt er afbrudt. Også Nord Stream 1 forbindelsen til Nordtyskland fra Rusland har 60 procent reduktion af den fysiske levering.

Gasleveringen til Danmark kan således blive påvirket af de generelle eurpopæiske leveringsproblemer. I alle tilfælde bliver det fra russisk side forklaret med ”tekniske problemer”.

LÆS OGSÅ: Danskerne vælger de sikre løsninger på badeværelset

”Særligt for Sydeuropa kommer leveringsstoppet meget ubelejligt, fordi der i disse dage er hedebølge og derfor ekstra behov for elproduktion fra gaskraft”, siger Kim Behnke, der samtidig pointerer, at konsekvensen af leveringsstoppet rækker længere frem.

”Det betyder, at opfyldningen af gaslagrene til næste vinter går langsommere. EU landenes gennemsnit er på lidt over 50 procent, mens vi i Danmark er på 75 procent fyldning og godt på vej mod EU kravet om 80 procent i november. Men det kan give problemer for EU som helhed, hvis lagrene ikke bliver fyldt, slår han således fast.”

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025