Sådan påvirker ’tidlig varsling’ for naturgasforsyning din virksomheds fjernvarme

Energistyrelsen har meddelt, at Danmark er gået i "Early Warning" i relation til forsyningen af naturgas. Men hvad betyder det egentligt for fjernvarmesektoren? Det svarer flere aktører i Dansk Fjernvarme på i ny artikel fra virksomhedens medie.

Krigen i Ukraine har skabt problemer med gasleverancer i hele Europa. Flere lande har allerede indgået i "Early Warning" - det har Danmark også nu. Foto: Arkivfoto.

En ”Early Warning” – eller tidlig advarsel – er blevet udstedt af Energistyrelsen den 20. juni 2022. En sådan advarsel er det første trin i forhold til dansk energiberedskab, og skal ses som en slags trappe med sammenlagt tre trin.

I ”Early Warning” skal gaskunder med mulighed for at anvende andre brændsler tage skridt til at sikre sig ved en eventuel afbrydelse. Det betyder at eksempelvis tanke med olie eller gasolie skal være fyldte og klar til brug.

”Under ”Early Warning” skal markedsaktørerne forberede sig på, at deres handler måske ikke kan blive efterkommet med fysisk levering af gassen. Og nok så vigtigt er det, at gaslagrene nu ikke til rådighed for handler med arbitrage som formål”, forklarer udviklingschef i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

LÆS OGSÅ: Ny udbudslov sikrer flere lærlinge

Fjernvarmesektoren er i udgangspunktet beskyttet som prioriteret naturgaskunde, såfremt markederne fungerer, og der er tale om en lokal begrænsning (Danmark og Tyskland). Men omkring 48 ikke-beskyttede industrikunder skal dog nu være klar til at få afbrudt adgangen til gas, hvis der mangler.

Det forventes dog ikke at ske hen over sommeren, og med 25 procent biometan i det danske gassystem er der ikke leveringsvanskeligheder.

I det tilfælde, at et EU-land anvender ”Solidaritets-forordningen”, skal alle lande afbryde ikke-prioriteret gasforsyning for at hjælpe. I et sådan udfald vil fjernvarmeselskaber med adgang til andre brændsler få afbrudt gasforsyningen, mens værker, der kun har naturgas som brændsel, fortsat vil få leveret.

”Og her er vi slet ikke endnu”, beroliger Kim Behnke.

De næste trin

Det næste trin på trappen er ”ALERT”, som betyder at systemet er på vej til at gå i ”EMERGENCY”. Her vil ikke-beskyttede kunder selv kunne lukke ned for gasforbruget, hvis de har alternativer, og markedsaktørerne skal lukke deres aftaler og stoppe med at indgå nye aftaler. Gaslagrene er ikke til rådighed for kommercielle handler, men gøres klar til at Systemansvaret kan tage over.

Sidste trin på trappen er ”EMERGENCY”. Her tager Systemansvaret over – som i Danmark er Energinet. Alle handler bliver stoppet. Markedsprisen på gas noteres med henblik på afregning efter krisen. Der bliver erklæret nødforsyning, og Energinet kan anvende ikke-markedsbaserede virkemidler.

LÆS OGSÅ: Danskerne vælger de sikre løsninger på badeværelset

De ikke-markedsbaserede virkemidler dækker over brug af lagrene til nødforsyning, at pålægge leverandører at fylde gas i lagrene og endelig at afbryde ikke-beskyttede kunder for at reservere gas til de beskyttede kunder.

Blandt de beskyttede kunder er husstande, der kun får varme fra en naturgaskedel og ”Blå blink” – det vil sige politi, brandvæsen, sygehuse og lignende. Samt endelig fjernvarme uden adgang til andre brændsler.

”Vi håber naturligvis, at hele trappen ikke kommer i anvendelse, men det går hurtigt i den forkerte retning. Mange havde håbet på, at med de prismæssige og finansielle aftaler på plads, så kunne vi få en rolig sommer. Fra russisk side har man nu optrappet ved at lave fysiske begrænsninger med begrundelse i tekniske vanskeligheder”, siger Kim Behnke.

Flere lande er i ”Early Warning”

En række andre lande har været i "Early Warning" i længere tid, fordi de specifikt har udfordringer med levering af naturgas fra Rusland – eksempelvis fordi de ikke vil betale for den russiske gas med rubler. Danmark er altså ikke det første EU-land, der indgår i "Early Warning".

En del lande har omgået det russiske krav om betaling i rubler gennem oprettelse af særlige konti i Gazprom Bank. Med et sådan træk, kan man betale i Euro, herefter veksle til rubler i banken og betale til Gazprom for fortsat levering.

LÆS OGSÅ: Drone lader batteriet direkte på højspændingsledning

I Danmark besluttede også Ørsted for nylig, at de ikke vil benytte ”Rubel-finten”. Det har de, selvom EU Kommissionen har konstateret, at en sådan strategi ikke karambulerer med de indførte sanktioner mod flere russiske banker. Danmark har fortsat kunnet købe naturgas via Tyskland og oplever således indtil videre ingen trussel mod den fysiske levering.

Begrænsninger i fysisk levering

Nyheden er, at Rusland nu også har indført begrænsninger på den fysiske levering. Italien har siden onsdag 15. juni kun modtaget 50 procent af den aftalte gas fra Rusland, mens gaslevering til Frankrig helt er afbrudt. Også Nord Stream 1 forbindelsen til Nordtyskland fra Rusland har 60 procent reduktion af den fysiske levering.

Gasleveringen til Danmark kan således blive påvirket af de generelle eurpopæiske leveringsproblemer. I alle tilfælde bliver det fra russisk side forklaret med ”tekniske problemer”.

LÆS OGSÅ: Danskerne vælger de sikre løsninger på badeværelset

”Særligt for Sydeuropa kommer leveringsstoppet meget ubelejligt, fordi der i disse dage er hedebølge og derfor ekstra behov for elproduktion fra gaskraft”, siger Kim Behnke, der samtidig pointerer, at konsekvensen af leveringsstoppet rækker længere frem.

”Det betyder, at opfyldningen af gaslagrene til næste vinter går langsommere. EU landenes gennemsnit er på lidt over 50 procent, mens vi i Danmark er på 75 procent fyldning og godt på vej mod EU kravet om 80 procent i november. Men det kan give problemer for EU som helhed, hvis lagrene ikke bliver fyldt, slår han således fast.”

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

29.05.2024Installator.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel