Sekundavandet er på trapperne

Installationer af sekundavandsanlæg kan skaffe arbejde til installatørerne. Udbredelsen af sekundavand er i gang, og de ekstra 2,5 milliarder kroner til klimatilpasning i 2013 og 2014 kan for alvor sætte gang i installationerne af anlæg til genbrug af regnvand, forudser ekspert.

Fakta om Hofor

  • Hofor er resultatet af en nylig fusion af vand- og spildevandsselskaberne i Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre, København og Rødovre samt vandselskaberne i Brøndby og Vallensbæk.
  • Hofor forsyner byer med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling og opfører vindmøller.
  • Hofor deler en fælles vision om at skabe bæredygtige byer baseret på klima- og miljørigtige forsyningsløsninger.

”Jeg vil tro, at der i nye byudviklingsområder og de områder i byerne, hvor man gennemfører klimatilpasningsprojekter, vil være fokus på at udnytte regnvandet som sekundavand,” siger Hans-Martin Friis Møller, markeds- og udviklingsdirektør hos det rådgivende ingeniørfirma Grontmij.

Politisk bevågenhed
Sekundavand kan både være regnvand, vand som pumpes op fra undergrunden uden at blive renset, eller vand der bruges flere gange i produktionen.

Regeringen og Enhedslisten har netop afsat otte millioner kroner, som går til nye partnerskaber mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder. Målet er at få undersøgt, om der i højere grad kan bruges sekundavand i stedet for rent drikkevand.

Læs også: Det næstbedste vand er en ressource

I en pressemeddelelse siger miljøminister Ida Auken:

”Det er nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge vandet og lærer andre, hvordan man kan få det maksimale ud af vandet. Hvis vi bliver førende inden for dette felt, vil der være et enormt eksportpotentiale, som vil kunne bidrage til en grøn omstilling af Danmark. Det vil spare virksomhederne penge, og der bliver brug for hænder til at udvikle og producere de vandbesparende løsninger”.

Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij. vurderer, at det er tvivlsomt, om der kommer et egentligt udbredt torørssystem, men at det i visse områder kan give mening at anvende regnvand til toiletskyl og tøjvask samt industrielle formål. Det gælder både i etageejendomme og i villaer. Torørssystemer kan komme på tale, hvor for eksempel forsyningerne vil forsyne industrier eller et større boligområde med sekundavand.

En klar fordel ved at bruge sekundavand til erstatning for grundvand er, at grundvandsressourcen bevares, hvilket gavner både privatøkonomien og miljøet.

400 regnvandsanlæg i Danmark
Naturstyrelsen har fået udarbejdet en rapport, der viser, at der i Danmark er omkring 400 regnvandsanlæg. Opgørelsen er sket på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse til alle landets kommuner, hvor 64 af kommunerne og syv af 10 større forsyninger har svaret.

Maj-Britt Poulsen, projektleder i HOFOR fortæller om rapporten:

”44 procent af regnvandsanlæggene er installeret i parcelhuse, fire procent i kontorbygninger og 49 procent i etagehuse. Det kendetegner også undersøgelsen, at der nogle steder er rigtigt mange regnvandsanlæg og andre steder meget få”.

Sekundavand i nybyggeri
I øjeblikket kigger HOFOR på mulighederne for anvendelse af sekundavand på nybyggeriet i Nordhavn i København.  Det er et projekt under ’Vand i Byer’, hvor parterne er DTU Miljø, DHI, By og Havn, Grundfos, Grontmij, Københavns Kommune, Naturstyrelsen og HOFOR. Der kigges på, om det er muligt at forsyne Nordhavnen med sekundavand fra København til visse formål såsom toiletskyl og tøjvask og erhvervsmæssige formål såsom køling og procesvand.

”Vi kigger på, om lettere forurenet grundvand og afsaltet havvand kan bruges som sekundavand eller renses og bruges som drikkevand – både i forhold til folks sundhed og til miljøet,” siger Maj-Britt Poulsen.

Rapporten kigger også på, om man kan bruge andre kilder end regnvand til sekundavand. Der har været få sager om, hvor det er gået galt med tilbagestrømssikring og deraf sket forureninger af grundvandet.

Politisk indblanding kræves
Som loven er i dag, er det kun tilladt at bruge regnvand fra husholdningerne som sekundavand. Lovgivningen skal altså ændres for, at andre former for sekundavand kan tages i brug, og det kræver en politisk beslutning på Christiansborg.

”I og med vi laver klimatilpasninger og udnyttelse af regnvand i nybyggede ejendomme, kan der komme flere installationer til sekundavand,” forudser Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij.

Han påpeger også, at det er vanskeligt at lægge nye rør i gamle bygninger, hvorfor det først og fremmest er de nye bygninger, hvor tilkoblingen sker centralt i huset, og der generelt er en selvstændig rørføring frem til det aktuelle brugssted.

Behov for information
At få etableret et anlæg til udnyttelse af regnvand kræver også, at folk rent faktisk kender til muligheden, og der ser Hans-Martin Friis-Møller en udfordring:

”Hvis folk kendte til muligheden for udnyttelse af sekundavand, tror jeg også, at vi i stigende grad ville få det installeret derhjemme. Sekundavandet kan bruges til tøjvask og toiletskyl, og det giver vandbesparelser og samtidig længere levetid for vaskemaskinerne, da der ikke sker kalkudfældninger," siger Hans-Martin Friis Møller.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

22.02.2024wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

20.02.2024Vaillant A/S

Sponseret

DET GØR VARMEPUMPER HOTTE: MILJØVENLIGT KØLEMIDDEL GØR DEM EKSTRA GRØNNE

16.02.2024Unidrain A/S

Sponseret

Indstil din elev eller lærling til Unidrains Talentlegat

15.02.2024Installator.dk

Ny udgave af 25 år gammel pumpehåndbog klar

14.02.2024GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Fjernvarme til Horsens Statsfængsel

12.02.2024Geberit A/S

Sponseret

70 procent af verdens befolkning vasker sig efter toiletbesøg, og det er der flere gode grunde til

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main