Sensor-projekt skal vise vejen til bedre ventilation i institutioner og skoler

Der er fortsat alt for mange kommuner, der ikke har sikret ordentlige ventilationsforhold i daginstitutioner og skoler med øget sygefravær som konsekvens. Nu skal et pilotprojekt med deltagelse af bl.a. Teknologisk Institut afdække, om man kan detektere viruspartikler og dermed være med til at reducere mængden af dem på en smart måde.

Små sensorer skal måle temperatur, luftfugtighed og CO2-niveau i institutionerne.. Foto: Teknologisk Institut

At det står sløjt til med ventilationen på mange af landets daginstitutioner og skoler blev seneste dokumenteret i februar, da en Megafon-undersøgelse foretaget for Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund, BUPL, afdækkede, at blot en tredjedel af de kommuner, der deltog i undersøgelsen, havde en indeklimastrategi for kommunens daginstitutioner og lidt flere – 42 pct. – har det for deres skoler.

Men manglende eller utilstrækkelig ventilation giver de bedste forhold for de luftbårne viruspartikler, der typisk gør vinterhalvåret til højsæson for luftvejsinfektioner. Resultatet er et markant højere sygefravær bl.a. såvel personale som børn.

Men nu er et pilotprojekt med deltagelse af Teknologisk Institut, sensorvirksomheden IoT Fabrikken, virus-detektionsvirksomheden Novacyt og luftrenservirksomheden Xsystems i gang med at finde ud af, hvordan man kan opsamle og måle koncentrationen og typen af vira, der kører rundt i luften på to daginstitutioner i Aarhus Kommune.

” I pilotprojektet skal vi teste en masse ting, der skal indgå i et større projekt, hvor vi kan tjekke de forskellige løsninger for at finde ud af, hvad de kan. Hvad virker rent faktisk - og hvad virker mindre godt. Og hvad er økonomisk forsvarligt for kommunerne at gøre i forhold til den effekt, indsatsen har på smitten,” fortæller Freja Rydahl Rasmussen, konsulent ved Teknologisk Institut, der leder pilotprojektet.

I pilotprojekt vil data fra de opsamlede virusprøver blive koblet sammen med data fra små trådløse low-cost sensorer, der f.eks. måler temperatur, luftfugtighed og CO2-niveau, for at lede efter sammenhænge.

”Målet er på længere sigt at lave et beregningsværktøj til kommunerne, hvor de kan finde ud af, hvad de forskellige løsninger koster - og hvor meget, de vil kunne spare i det lange løb - ikke mindst på grund af mindre sygefravær blandt pædagogerne og dermed mindre træk på vikarkontoen,” siger Freja Rydahl Rasmussen

Og luftkvaliteten er ifølge BUPL´s Vilkårsundersøgelse fra november 2023 af stor betydning for sygefraværet blandt i de ansatte i daginstitutioner.

Det fremgår således af undersøgelsen, at sygefraværet er næsten dobbelt så højt blandt pædagoger, der opfatter luftkvaliteten for så dårlig, at den altid giver gener i forhold til dem, der aldrig oplever dårlig luftkvalitet.

BUPL anslår selv, at det vil koste omkring 2 mia. kr. at etablere moderne mekanisk ventilation i de ifølge BUPL godt 2.000 daginstitutioner, som ikke har det i dag.

Men måske kan pilotprojektet og det videre arbejde vise, at billigere løsninger som sensorer og luftrensere kan være en mulighed, hvis økonomien eller de praktiske forhold ikke tillader den forchromede løsning.

Rapporten fra pilotforsøget skal ifølge Freja Rydahl Rasmussen efter planen ligge klar inden sommerferien i år.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

18.06.2024Geovent

Sponseret

Er dine medarbejdere udsat for skadelige dampe og støv på arbejdspladsen?

11.06.2024Geovent

Sponseret

Fleksibel og æstetisk ventilationsløsning til City Øre-Næse-Halsklinikken v/ speciallæge Jon Juhlin

07.06.2024Installator.dk

JV Ventilation skaber digital arbejdsplads

05.06.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

05.06.2024Installator.dk

Lindab opkøber danske Venti

30.05.2024Genvex

Sponseret

"Det er jo helt vildt fedt, at det gør en så stor forskel"

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle