Sensorer og IoT skal hjælpe beboere til adfærd med mere fokus på energi og ansvarlighed

En af landets store ejendomsforvaltere og rådgivningshuse satser på at hjælpe beboere til en adfærd med mere omtanke for miljøet. Det sker ved hjælp af sensorer og teknologiske løsninger. Der er stor interesse blandt både lejere og investorer for bæredygtighed, og installatører kan spille en nøglerolle som rådgivere.

"Det er fantastisk lærerigt, at vi har kunne sætte barren højt og prøve en lang række af de tilgængelige teknologier i én lejlighed. Her kan vi undersøge, hvordan de spiller sammen, og hvad der virker bedst, ikke mindst for beboerne i deres hverdag," siger Martin Hansen. Arkivfoto..

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det. Små hvide sensorer diskret placeret i hvert rum og i brusenichen samt en skærm afslører dog, at noget er anderledes. Lejligheden på 118 m2 på en rolig sidegade på Frederiksberg er blevet moderniseret med tårnhøje grønne ambitioner.

Private husholdningers forbrug udgør ifølge en rapport fra Energistyrelsen fra 2021 63 procent af udledningerne fra dansk forbrug, og bygninger står for cirka 40 procent af det danske energiforbrug. En stor del af danskere bor i udlejningsejendomme, så det giver god mening at se nærmere på, hvordan beboere i lejeboliger kan bidrage til at reducere klima- og miljøaftrykket. Den udfordring har en af landets største forvalter af lejeboliger (og erhvervsbygninger, red.) DEAS taget op.

Læs også: Du kender IoT – men kender du også IoVT?

”Vi gransker mulighederne for at sænke energiforbruget i vores kunders ejendomme og skabe gode rammer for, at både beboere, andre brugere og de nære omgivelser trives og kan udfolde sig. Vi vil gerne gøre en forskel både fordi, det er det rigtige at gøre, og fordi vores kunder, nemlig ejendomsinvestorer, og vores kunders kunder nemlig beboerne i stigende grad efterspørger det”, fortæller senior manager Martin Hansen og tilføjer:

”Vi gennemførte for nylig en lejerundersøgelse, der konkluderer, at ni ud af ti lejere vægter bæredygtighed højt”.

Han er uddannet elektriker samt energiteknolog, fungerer som senior manager (teamchef) og er en del af DEAS’ bæredygtighedsafdeling, som består af to andre teams.

Digitale muligheder
Tilbage til den 118 m2 lejlighed på Frederiksberg. Boligens nye lejere får hjælp til at skabe et godt indeklima. Sensorer fra IoT-leverandøren EG i alle rum registrerer CO2-niveau, temperatur og luftfugtighed og viser på en skærm, hvis det fx er tid til at lufte ud eller skrue ned for varmen.

Til projektet har DEAS valgt:

• Rumsensorer fra EG, der måler CO2, temperatur samt luftfugtighed og visualiserer data med smileys på en skærm, der viser indeklimaet.
• Køkkener fra Stykka, der er bygget til at holde en livstid og som nemt kan vedligeholdes vedhjælp af en digital driftsplatform.
• Sensor fra Aguardio i badet, der nudger beboerne til kortere bade.
• Genanvendelse af vand fra bruser med løsning fra Green Flow. Vandet akkumuleres i en tank bag vaskemaskinen og bruges til at skylle ud i toilettet.
• Sensor fra Aguardio i toilettet registrerer, hvis toilettet løber med enten lyd eller anden notifikation og dermed mindsker vandspild.

"Beboernes adfærd er en helt afgørende faktor, når man skal mindske den enkelte lejligheds CO2-aftryk i større beboelsesejendomme. Med projektet sikrer vi, at beboerne får de rette informationer, så de nudges til at træffe de bedste valg til gavn for både indeklima, energiforbrug og i sidste ende klimaet," siger Senior Sales Executive Rasmus Gorm Pedersen, EG.
Køkkenet i lejligheden er opdateret i samarbejde med møbelproducenten Stykka, der producerer køkkener med lang levetid. Hvert enkelt element er designet til at kunne skilles ad, så alle dele kan repareres og udskiftes, uden at hele elementet skal genbestilles.

En sensor i brusenichen holder desuden øje med badetider og nudger dermed beboerne til kortere bade.

"Det er fantastisk lærerigt, at vi har kunne sætte barren højt og prøve en lang række af de tilgængelige teknologier i én lejlighed. Her kan vi undersøge, hvordan de spiller sammen, og hvad der virker bedst, ikke mindst for beboerne i deres hverdag," siger Martin Hansen og supplerer:

”Digitale værktøjer som sensorer og internet of things er centrale virkemidler, når vi vil fremme en brug af bygninger med større fokus på ansvarlighed og resurser. Der bliver udviklet mange brugervenlige og åbne ’pakkeløsninger’ fra leverandører som for eksempel EG i øjeblikket, der tilbyder gode API’er (integrationsgrænseflader, red.). Så det bliver lettere og lettere at integrere forskellige løsninger med hinanden. Jeg mener, at elinstallatører har gode forudsætninger for at kunne spille en stor rolle som integrator og installatør af digitale løsninger til vores adfærd i bygninger”.

Nyudviklede løsninger
De valgte tiltag er etableret med helt nyudviklede produkter på markedet. Sparring og et konstruktivt samarbejde mellem DEAS og leverandørerne af de nye løsninger har derfor været helt afgørende i den korte renoveringsperiode, fra lejligheden stod tom, til de nye beoerne skulle have nøglen.

Om DEAS

DEAS er Danmarks førende ejendomsforvalter og rådgivningshus med aktiviteter i hele landet. DEAS forvalter en ejendomsportefølje på mere end 2.600 erhvervs- og boligejendomme, som hovedsagelig ejes af institutionelle investorer, private investorer samt ejer- og andelsboligforeninger med sammenlagt mere end 72.000 lejemål. Det er en position, der forpligter på den grønne dagsorden. Siden Group CEO Rikke Lykke efter sin tiltrædelse i august 2021 satte yderligere skub i arbejdet med miljømæssig og social ansvarlighed, er DEAS’ afdeling for Sustainability vokset med mere end 50 procent. Afdelingen arbejder med at identificere og udføre energirenoveringer, indeklimaoptimeringer og mange andre udviklingsprojekter og består af 25 eksperter, der bistår institutionelle investorer, som de danske pensionsselskaber, samt private investorer og andelsbolig- og ejerforeninger.

"Vi har mødt en kæmpe lyst fra vores samarbejdspartnere til at få dette til at lykkes, og sammen har vi tilpasset produkterne, så de passer til de krav og vilkår, der er, når vi renoverer lejeboliger. Vi har været udfordret af lange leverancetider på nogle komponenter og af strikse GDPR-regler om brug af beboernes data. Men vi har i fællesskab fået løst udfordringerne", siger Martin Hansen.

Han tilføjer, at DEAS arbejder med en lang række andre tiltag som for eksempel:

• Klimatilpasning med for eksempel alarmer, der sladrer når vand løber over en defineret grænseværdi.
• Affaldshåndtering.
• Ventilationsanlæg med genbrug af eksisterende kabler, skakter etcetera.
• CTS-optimering.
• Materialer med mindre energiforbrug samt genbrug af armaturer, belysning etcetera.
• DNGB-certificering af bygninger.
• Biodiversitet i grønne områder omkring bygninger.
• Pakkebokse til modtagelse af e-handelspakker.

Guldager A/S

Sponseret

Guldager A/S overtager ARO Energy Solutions

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energioptimering januar 2023

Relateret indhold

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

29.11.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Nyt talentprogram for lærlinge på elektrikeruddannelsen skal skubbe til janteloven

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia