Solenergiselskab – Fra Samkøb til Grossist til Energileverandør på under et år

Selskabet Elitag A/S udsprang af ideen om at arrangere samkøb af solceller gennem Facebookgruppen Strømitag, som i dag har omkring 17.000 medlemmer.

Konceptet udviklede sig hurtigt i takt med stigende el-priser, og et marked præget af ugennemsigtige priser og ofte flere led i fødekæden fra producent til slutkunde. Elitag fik på rekordtid etableret solide forbindelser til producenterne, og med en hastigt stigende volumen som løftestang, var man i stand til at hjemtage hele containere af solceller og senere invertere, batterier og montage-systemer direkte fra producent til kunde.

Samtidigt var valget af DEYE som leverandør af hybridinverter et rigtigt godt valg, specielt til kunder som ønsker batterilagring til de dyre aftentimer. DEYE er en af de absolut kraftigste, med hele 240A opladningskapacitet af hele 10 parallelforbundne batterier.

Derudover er DEYE en af de få invertere, der supporterer en række tredie-parts 48V batterier, som i dag er det absolut mest konkurrencedygtige lager-medie til solenergi. Flere af de store inverter-producenter som f.eks. Huawei, Sungrow og til dels Growatt lider af ”Apple syndromet” hvor kompatibilitet med 3. parts produkter er meget begrænset, hvilket kan gøre det til en dyr fornøjelse, når man bliver sluset ind i et økosystem med begrænset konkurrence.

Inden udgangen af 2022 havde Elitag aftaler på plads med producenter af alle dele der udgør et komplet solcelle-anlæg, spændende fra de mindre private tag-installationer, til markbaserede produktionsanlæg. Der er kommet rigtig mange partnere til på både installations og entreprise-delen, og det er store projekter der bydes ind på.

Elitag har opbygget et grundigt kendskab til deres produkter, samt en effektiv supportorganisation i samarbejde med leverandørerne, og det kommer partner-nettet til gode, som tilbydes uddannelse og support i forbindelse med installering.

Lige nu ligger fokus på at færdiggøre softwareløsningen til intelligent-energistyring. Der er et stort behov for at kunne styre et solenergi-anlæg i tæt samspil med batterier, varmepumpe og opladning af El-bil. Det er utroligt vigtigt for rentabiliteten af et anlæg, at der optimeres ud i mindste detalje, baseret på friske data, og der findes ikke rigtigt nogle systemer der håndterer det tilfredsstillende i dag. Elitag’s softwareløsning, vil både håndtere anlæggets konfiguration og nedtage data i realtid. Disse data vises til brugeren, som kan følge produktion og forbrug i real-tid, samt beregne afkast på investering. Samtidigt sendes data til cloud-delen som ligeledes indhenter vejr-data og el-priser for dagen og næste døgn. Systemet beregner kontinuerligt hvornår det er mest gunstigt at købe/sælge strøm, og hvornår batterierne skal oplades eller aflades. Derudover vil det kunne hæve og sænke temperaturen på varmepumpen (i første omgang Elitag’s egen OEM fra SPRsun) oplade el-biler med overskudsproduktionfra solceller, og tænde og slukke el-forbrugere i husstanden. Systemet danner et danmarkskort baseret på løbende produktions-informationer fra abonnenterne.

Sammenholdt med vejrdata er det nu muligt at beregne hvordan produktionen vil forløbe over dage på andre overvågede anlæg, og der kan tages en kvalificeret beslutning om at op/aflade batterier eller sælge/købe strøm fra grid. 

Næste trin bliver at opretholde en energi-pulje på vegne af kunderne, som udbydes til Energinet til stabilisering af eller reservekapacitet til nettet, de såkaldte FCR og FRR ordninger. Det kræver min 1MWh at blive godkendt, men Elitag’s kunder råder allerede over tæt på 10MWh, og der er god tilslutning til casen. 

Det er i denne forandringsproces vigtigt at bevare en del af samkøbsånden, og fortsætte med at tage hånd om privatkunderne, som lagde grunden til væksten i selskabet. Det er vigtigt at kunderne kan tage deres valg om grøn omstilling på et oplyst grundlag. Derfor arbejder vi konstant på at optimere vores beregningsmodeller, så kunden får et reelt billede af om investeringen er holdbar selv ved en vigende el-pris.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om grøn omstilling

226.000 varmepumper er klar til installation hos de mere end 1300 VE certificerede installatører.

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

13.06.2024Installator.dk

Trusselsniveauet hæves for gas- og elsektoren

12.06.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

12.06.2024Installator.dk

Tekniq klar med omfattende program på Folkemødet

12.06.2024Installator.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

11.06.2024Installator.dk

Bred politisk aftale sikrer økonomi til udbygning af elnettet

11.06.2024Installator.dk

Norlys køber Ewii´s fibernetværk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning