Staten sparer milliarder til havvindmøllerne

De høje elpriser gennem det meste af 2022 giver staten en stor og uventet gevinst. Støtten til de tre største havvindmølleparker vil blive mindst 3,5 milliarder kroner lavere end budgetteret, viser beregninger fra Green Power Denmark. Pengene bør vi blandt andet bruge på at hjælpe hårdt ramte borgere af med naturgasfyret og over på en varmepumpe.

De høje elpriser gennem det meste af 2022 giver staten en stor og uventet gevinst. Støtten til de tre største havvindmølleparker vil blive mindst 3,5 milliarder kroner lavere end budgetteret, viser beregninger fra Green Power Denmark. Pengene bør vi blandt andet bruge på at hjælpe hårdt ramte borgere af med naturgasfyret og over på en varmepumpe. Foto: Arkivfoto..

”De høje elpriser flytter virkelig rundt på meget. De private forbrugere og virksomhederne er hårdt ramt. For samfundsøkonomien havde det været bedre med lave elpriser, men hvis vi skal finde et lyspunkt, er det værd at glæde sig over, at staten nu sparer milliarder på støtte til havvindmølleparkerne”, siger Kristian Jensen, administrerende direktør, Green Power Denmark.

Førende vindnation
De danske havvindmølleparker er opført på en såkaldt envejs CfD-kontrakt (Contract for Difference) indgået med staten. Den type kontrakter har været afgørende for, at virksomhederne har turdet at investere milliarder i vindmøller på havet.

”Danmark er i dag en førende vindnation. Omkring halvdelen af vores elektricitet bliver produceret af vindmøller, og tallet stiger. Men vi var ikke kommet så langt, hvis ikke staten de seneste 20 års tid havde påtaget sig en del af risikoen”, siger Kristian Jensen.

For hver enkelt park er der aftalt en garanteret pris pr. kWh. Når elprisen er under den garanterede pris, udbetaler staten differencen som støtte. Hvis elprisen er over den garanterede pris, sker der en opsparing, som skal betales af, inden parken igen kan få støtte. Opsparingen er nu så stor, at parkerne ikke vil få støtte mange år ud i fremtiden. Det er endnu en sejr for den grønne omstilling, mener Kristian Jensen.

”Det er en fantastisk udvikling, som vi har været vidne til de seneste 15-20 år, hvor vindmøllerne er blevet langt mere effektive. Vindmøller og solceller er i dag den billigste form for energiteknologi, og de kommer til at levere et væsentligt bidrag til den grønne omstilling over alt i verden”, siger han.

Stor opsparing
Ifølge Green Power Denmarks beregninger, er opsparingen så stor, at staten slipper for at betale 3,5 milliarder kroner i støtte til havvindmølleparkerne Anholt, Horns Rev 3 og Kriegers Flak.

”Det er mange penge, som for en stor dels vedkommende allerede er sat af på finansloven. Det er altså penge, som vi kan bruge til at hjælpe de borgere og virksomheder, som er hårdt ramt af de høje el- og gaspriser”, siger Kristian Jensen.

På finansloven for 2022 og budgettet for 2023 er der afsat cirka 2 milliarder kroner, som ikke vil blive udbetalt. De penge foreslår Green Power Denmark brugt på at udfase brugen af naturgas i private husstande og til produktion af fjernvarme.

”Inden året er omme, vil samtlige husholdninger med gas- eller oliefyr få besked fra deres kommune, om de får mulighed for at få fjernvarme, eller om de bør overveje at investere i en varmepumpe. De sidstnævnte vil ofte have brug for hjælp, da der er tale om en stor investering. Så med ekstra 1,5 milliarder kan vi både begrænse forbruget af gas og hjælpe familier i en svær økonomisk situation”, siger Kristian Jensen.

Penge til varmepumper
Konkret foreslår Green Power Denmark, at de 1,5 milliarder kroner indgår i den kommende tilskudspulje til varmepumper, som ventes at erstatte den nuværende bygningspulje, hvor der indtil videre har været for få midler afsat til at dække behovet.
Den sidste halve milliard foreslår Green Power Denmark brugt på at forcere udfasningen af naturgas i fjernvarmen til fordel for eldrevne varmepumper og elkedler. Det vil reducere fjernvarmens samlede gasforbrug og give kunderne en lavere varmeregning.

Læs også: Strømproduktion sætter rekord

Fra 2024 til 2027 vil der være yderligere 1,5 milliarder kroner, som ikke skal bruges til at støtte havvindmølleparkerne. De penge vil Green Power Denmark bruge til at skubbe til udviklingen af grønne brændstoffer gennem Power-to-X. Det skal ske ved at mere end fordoble det beløb, som er sat af til støtte i det kommende PtX-udbud.

”Pengene bør gå til produktion af grøn brint, som enten kan blive brugt direkte eller blive forædlet til grønne brændstoffer til fly, skibe eller lastbiler. Folketinget har sat 1,25 milliarder kroner af, men det er et relativt beskedent beløb, når vi sammenligner med de støtteordninger, der er på vej i de øvrige EU-lande og i særdeleshed i USA. Så det beløb vil vi mere end fordoble”, siger Kristian Jensen.

Udsigten til, at en række havvindmølleparker i og uden for Danmark bliver opført uden statsstøtte, betyder ikke, at det endegyldigt er slut med statsstøtte til havvindmøller. Det kommer helt an på konkrete forhold – for eksempel hvor de fremtidige parker kommer til at ligge.

”I fremtiden kommer vi til at bygge havvindmølleparker længere fra kysten og på større havdybder, hvor det er langt mere risikofyldt at placere møllerne. Så det kan ikke udelukkes, at kommende havvindmølleparker skal have en hjælpende hånd af staten”, siger Kristian Jensen.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00