Studerende opnår landets første delautorisationer

For første gang i Danmark har studerende gennemført delautorisationseksamen inden for el i boliger.

Som de første i landet har 11 el-mesterstuderende gennemført og bestået delautorisationseksamen. Foto: UCN..

Fakta om delautorisationer

  • De nye efteruddannelser, der giver mulighed for at søge delautorisation hos Sikkerhedsstyrelsen, tager lidt over et år på deltid.
  • Delautorisationen inden for vand og afløb omfatter vandinstallationer i boliger og afløbsarbejde over terrænhøjde.
  • Delautorisationen inden for el omfatter alt autorisationskrævende el-arbejde i en bolig. 
  • Begge efteruddannelser på UCN act2learn i Aalborg er tilrettelagt, så de kan tages sideløbende med et job.

Kilde: UCN

UCN’s efter- og videreuddannelsesafdeling act2learn har som det første i landet haft en gruppe studerende gennem den nye delautorisationsuddannelse. I alt har 11 el-mesterstuderende gennemført og bestået delautorisationseksamen, og flere af dem er efterfølgende blevet certificeret af Sikkerhedsstyrelsen, oplyser UCN på sin hjemmeside.

At opnå delautorisation er blevet muligt, efter der sidste år trådte en ny lov i kraft på området. Det betyder, at andre faggrupper nu kan opnå delautorisation og udføre enkelte el- eller VVS-opgaver. Det kan eksempelvis være en murer, der efteruddanner sig til også at kunne udføre simpelt VVS-arbejde.

Læs også: Forstå de nye spilleregler og få større omsætning

De 11 studerende hos UCN act2learn afslutter til januar den toårige uddannelse til elmester, hvorefter de på lige vilkår med el-installatører kan søge om fuld el-autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen. Alligevel giver det ifølge en af de studerende, Torben Andersen, der driver firmaet TA El-Service, god mening at have fået en delautorisation inden: 

”At jeg fik min delautorisation har betydet, at jeg fortsat kan lave boliginstallationer og dermed køre virksomheden videre, til jeg bliver el-mester til januar, selvom jeg mistede en medarbejder med fuld el-autorisation”, fortæller han til ucn.dk. 

Delautorisation i fremtiden
Uddannelseskonsulent fra UCN act2learn, Dennis Lindkvist Nørbjerg, fastslår, at det første forløb har givet gode erfaringer om både indholdet af uddannelsen samt eksamen. Erfaringer, som UCN vil bruge, når de næste hold i el, vand og afløb starter op i det nye år.

”Uddannelserne henvender sig eksempelvis til elektrikere, smede, VVS’ere eller fagfolk med anden relevant erhvervsuddannelse. Det kunne være teknisk personale i boligforeninger, hospitaler eller private virksomheder, hvor det er en fordel med autorisation til et afgrænset område inden for el- og VVS-opgaver”, siger Dennis Lindkvist Nørbjerg til ucn.dk.

Læs også: Organisationer raser over ny autorisationslov

Landets øvrige uddannelsesaktører er nu også begyndt at tilbyde delautorisationsuddannelser inden for el- og VVS-installatørfagene.

- CHM

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle