Succes med elbiler kræver brugervenlig og tilgængelig opladning

Elbiler taler til danskernes miljøbevidsthed og ønsker som aldrig før. Men optagede ladestandere og uigennemskuelige priser har været en barriere indtil nu.

”Et godt ladenetværk skal have tilstrækkelig mange ladestandere og ladenetværket skal dække over hele landet – også de områder, hvor der lige nu ikke er så mange elbiler. Vores ambition er en femdobling af den nuværende ladeinfrastruktur i 2025 og tilstrækkeligt til at servicere mere end 500.000 elbiler”, siger Lærke Flader. Foto: Dansk Elbil Alliance/Adam Sund..

Forskellige ladebrikker, apps og måder at tilbyde opladning på samt ikke mindst forskellige priser og kø ved ladestanderne har været den hverdag, som nuværende elbilentusiaster har skulle forholde sig til. Usikkerheden og besværligheder ved at lade elbilen op i det offentlige rum har fremkaldt kritik og ikke mindst stået i vejen for udrulningen af elbilmarkedet i Danmark.

Problemet er erkendt, og den aktuelle delrapport 2 ”Veje til en veludbygget ladeinfrastruktur” af kommissionen for grøn omstilling af personbiler behandler fire hovedemner:

• En udbygget ladeinfrastruktur og et velfungerende lademarked.
• Afgiften på el til opladning af elbiler.
• Elbilernes betydning for elnettet.
• Muligheder for at begrænse trængsel ved beskatning af kørsel.

Formand for Kommissionen for grøn omstilling af personbiler, Anders Eldrup udtaler:

”Folketinget har fastlagt rammerne for beskatningen af elbiler frem mod 2030. Med Bilkommissionens 2. delrapport fremlægges forslag til, hvordan en velfungerende ladeinfrastruktur kan udrulles. Dermed er rammerne på plads for en stor, grøn omstilling af persontransporten”.

Det er altafgørende, at vi er på forkant, så elbilisterne ikke river sig i håret over længden på køerne ved ladestanderne

Lærke Flader

En kæmpe opgave
Dansk Elbil Alliance siger efter rapportens udgivelse, at der skal fart på de politiske forhandlinger.

”Vi står overfor en kæmpe opgave. Den politiske ambition om flere elbiler stiller helt nye krav til den måde, vi indretter vores infrastruktur for transport på. Her skaber transportkommissionens rapport et rigtigt godt afsæt for de videre politiske forhandlinger. Det er vigtigt, at politikerne følger hurtigt op på rapporten og skaber de rammer, der sikrer, at der kan foretages en hurtig, smart og effektiv udrulning af en ladeinfrastruktur. Det er altafgørende, at vi er på forkant, så elbilisterne ikke river sig i håret over længden på køerne ved ladestanderne”, siger Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.

”Det er meget vigtigt, at kommunerne får friere rammer til at styre og støtte investeringer i ladeinfrastruktur. Næste skridt er, at alle kommuner får lavet en strategi, så investeringerne kan komme op i gear”, siger Lærke Flader.

LÆS OGSÅ: Installatørpanelet: Har din virksomhed investeret i el-servicebiler?

Elbilbranchen har netop indgået en brancheaftale mellem alle store aktører, der opstiller ladestandere i det offentlige rum. Den fælles aftale skal gøre det mere enkelt at oplade bilen uanset kundeforhold.

Skal dække hele landet
”Et godt ladenetværk skal have tilstrækkelig mange ladestandere, og ladenetværket skal dække hele landet – også de områder, hvor der lige nu ikke er så mange elbiler. Vores ambition er en femdobling af den nuværende ladeinfrastruktur i 2025 og tilstrækkeligt til at servicere mere end 500.000 elbiler”, siger Lærke Flader.

”Med ambitionen om 23.000 ladepunkter i 2025 løfter elbilbranchen sin del af ansvaret for at gøre det lettere at være elbilist i Danmark. Aftalen betyder, at elbilejerne vil opleve en klar forbedring af kundeoplevelsen i dagligdagen, og at valget af en elbil gøres nemmere, når den sorte bil skal udskiftes”, siger Lærke Flader.

Aftalen betyder også, at nye operatører lettere kan komme ind på markedet og priserne bliver transparente.

”At opbygge et netværk af offentlige ladestandere kræver større investeringer, og derfor har kun få virksomheder – indtil nu – valgt at foretage den investering. Men mange nye virksomheder er på vej ind på markedet, og investeringerne bliver nu øget markant. Derfor bliver konkurrencen hårdere, samtidig med, at mange flere elbiler gør omsætningen på ladestanderne større, så priserne vil falde de kommende år”, siger Lærke Flader.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ladestandere og elbiler 2021

Relateret indhold

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025