Udenrigsministeriet erstatter halogen med LED
I det store bygningskompleks på Asiatisk Plads har moderne LED-lamper erstattet 1100 halogenlamper. Dermed sparer ministeriet 75.000 kroner på elregningen om året.
Billedtekst (4551): Vi foretager os intet, uden at vi ser på energiforbruget. Hvis tilbagebetalingstiden er i orden, betaler vi gerne lidt ekstra, sådan som vi gjorde for de nye LED-lamper, siger driftsleder Walther Lange i Udenrigsministeriet. Billedtekst (4541): Omkring 1100 halogenlamper blev udskiftet med Ligro Lightings LED-lamper. Kim Marker Sørensen fra Slotholmen Teknik er i gang med arbejdet. .
Udenrigsministeriets driftsleder, Walther Lange, har fundet et stort potentiale for energibesparelser i statsligt regi.
Vores målsætning er at gøre Udenrigsministeriet til en grøn virksomhed og medvirke til at reducere CO2 udslippet - og vi er kommet ganske langt. Der er blevet arbejdet med at formindske energiforbruget gennem de sidste 10 år, og resultaterne er gode på trods af implementeringen af meget ny teknologi. Én gang om året gennemgår vi samtlige rum og tekniske installationer i bygningerne om aftenen eller natten for at finde evt. fejl og mulige forbedringer, forklarer Walther Lange.
Da belysningsanlægget er storforbruger af energi, blev en forsøgsrække sat i gang for ca. tre år siden. Man ville gerne erstatte halogenlamperne med en mindre energikrævende lampe - ikke mindst fordi hvert armatur brugte 20 W.
Vi fik ret hurtigt øje på LED-lamperne, men var ikke helt tilfredse med designet, lysspredningen og lysets farve. Vi besluttede derfor at vente lidt og følge udviklingen på markedet, siger han.
Fra 20 W til 8 W per armatur
Da 8 W LED-lampen kom på markedet i 2007, blev det interessant at tage projektet op igen. Via ministeriets tekniske samarbejdspartner og rådgiver, Slotholmen Teknik, kom en af Danmarks mest progressive LED-lys designere, Ligro Lighting LED-projektafdelingen, ind i billedet. Firmaet tilbød en MR-16 LED-lampe på 8 W, 3500 K og 90 procent RA-værdi - en lampe der umiddelpart passede i armaturerne med halogenlamper. Men det blev nødvendigt at udskifte transformerne. Halogenlamperne blev strømforsynet fra en elektronisk transformer med tomgangstab, hvilket ikke helt passede i energibesparelses-konceptet.
Derfor blev de elektroniske transformatorer udskiftet med stort set tabsfrie jernkernetransformere - uden at det gik ud over økonomien, fortæller Claus Skjoldborg fra Slotsholmen Teknik.
Kort tilbagebetalingstid og mindre vedligehold
Walther Lange mener, at staten bør gå foran, når det drejer sig om at spare på energien. Han er glad for, at ministeriet nu årligt sparer 70 procent på den del af belysningsanlægget, der er opgraderet fra halogen- til LED-teknologi.
Dertil skal lægges de færre udgifter til vedligeholdelse af den gamle belysning. Yossi Maman fra Ligro Lighting LED-projektafdelingen,fortæller, at halogenlampen i gennemsnit lever i ca. 3000 timer, hvor en LED-lampe lever i mindst 50.000 timer.
Derfor kan intervallerne mellem lampeinspektionerne reduceres fra en gang om ugen til en gang hvert halve år. Det svarer til en samlet tilbagebetalingstid for indkøb og udskiftning samt drift af halogenbelysningen på ca. to år.
LED-teknologi er ikke noget problem
Aktørerne i projektet er ikke i tvivl om, at dette projekt blot er toppen af isbjerget. Over hele landet er der i statens regi masser af belysningsanlæg, der uden videre kunne opgraderes til moderne LED-teknologi. Den er blevet så udviklet, at de fleste let vænner sig til de lidt anderledes LED-lys. I hvert fald ikke mindst, når de kigger på bundlinien af elregningen.
Vi er inde i en periode, hvor det hele ændrer sig, og jeg ser masser af muligheder inden for LED-teknologi, ikke kun indendørs men også udendørs, siger Yossi Maman, der bl.a. er kendt for sine LED-designs i Nordisk Films opgraderede biografsale.