Uforudsigeligt VE-marked udfordrer installatører

Skiftende rammevilkår og politisk slingrekurs gør det udfordrende at skabe en stabil forretning på VE-området. Brancherådgivere opfordrer derfor installatørerne til at være omstillingsparate og sætte fokus på kundernes behov frem for kortsigtede økonomiske fordele.

Claus Bonde Hansen, der er partner i revisions- og rådgivningshuset BDO, mener at de mange lovændringer på VE-området har gjort det svært for installatørerne at drive forretning på området. .

Vvs-konsulent i DS Håndværk & Industri Birger T. Christiansen mener, at installatørerne skal fokusere mere på kundernes behov på VE-markedet, og turde sige nej, hvis kunderne ønsker løsninger, som de ikke bliver glade for. .

De seneste år er rammebetingelserne for VE-produkter som eksempelvis solceller, varmepumper og husstandsvindmøller blevet ændret et væld af gange fra politisk hold. Senest blev støtten til solcelleejerne sænket så kraftigt, at privatmarkedet før sommeren nærmest blev lagt dødt.  Samtidig har forskellige tilskudsordninger som ”Skrot dit oliefyr” og ”BoligJobordningen” gennem årene påvirket kunderne både før og efter, de er trådt i kraft.

Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man som installatør skal tjene gode penge på VE-markedet, mener Claus Bonde Hansen, der er partner i revisionshuset BDO og rådgiver en række installationsvirksomheder.

”Jeg har lidt ondt af de vvs- og elinstallatører, der satser på vedvarende energi. For det er jo fuldstændig vanvittigt, hvor mange lovændringer, vi har set på området de seneste år. Politikkerne har gjort det meget svært for virksomhederne at navigere på markedet,” siger Claus Bonde Hansen.

Spred risikoen
Han påpeger, at vedvarende energi også vil værre et politisk fokusområde de kommende år, og derfor opfordrer han installatørerne til ikke at tage større risici på området end nødvendigt. Ifølge Claus Bonde Hansen handler det om at finde gode leverandører og samarbejdspartnere, så man ikke bærer hele risikoen alene.

”Jeg har set eksempler på installationsvirksomheder, som har satset så hårdt på solceller, at de selv har fået dem produceret i Kina, fået dem fragtet hjem og installeret dem hos kunderne. Det er selvfølgelig med til at maksimere profitten på den korte bane, men risikoen bliver også væsentligt større. Når du på den måde lægger alle dine æg i en kurv, så er du meget sårbar, når rammevilkårene skifter,” siger Claus Bonde Hansen.

Læs også: Dårlig kvalitet ødelægger VE-markedet

Vær omstillingsparat
Evnen til at kunne manøvrere ”skibet” i en ny retning, hvis rammebetingelserne på VE-markedet ændrer sig er også en væsentlig force for installationsvirksomhederne, mener Claus Bonde Hansen.

”De virksomheder, der griber det her marked professionelt an, forstår at omstille sig i en fart. Det vil sige, at når markedet for solceller til private går i stå, så drejer man forretningen og satser mere på at installere større anlæg eller en helt anden teknologi. Jeg tror også, det er vigtigt, at man ser de markeder, der boomer helt vildt – som solceller sidste år – som et tillæg til den almindelige forretning og ikke satser hele butikken på det”, siger Claus Bonde Hansen.

<p>”Det hele kom til at handle meget om økonomi og skattefordele i stedet for, hvorvidt folk reelt havde lyst eller behov for at producere sin egen strøm” </p>

Vvs-konsulent Birger T. Christiansen, DS Håndværk & Industri.

Lyt til behovet
Hos DS Håndværk & Industri mener vvs-konsulent Birger T. Christiansen, at installatørerne skal lade være med at tænke specielt meget på hvilke teknologier, der aktuelt er særligt attraktive eller støttet fra politisk hold. Han mener, at installatørerne i stedet skal blive bedre til at rådgive efter kundernes behov og fraråde eksempelvis installation af jordvarmepumpe, hvis der findes en bedre løsning til den enkelte kunde. På den måde sikrer man bedst sin VE-forretning på den lange bane, mener han.

”Den gode virksomhed spørger ind til, hvad kunderne egentlig forventer, at de får, når de bestiller et givent VE-anlæg. Så kan virksomheden vurdere, om kundens valg er det rigtige og eventuelt anbefale noget andet, hvis der er en bedre løsning. Det handler altså ikke altid om bare at give kunderne det, de gerne vil have, ” pointerer Birger T. Christiansen.

”Jeg vil faktisk gerne have at installatørerne bliver bedre til at sige nej til kunderne. Da jordvarmepumper begyndte at blive enormt populære for et par år siden, blandt andet på grund af oliefyrspuljen, havde det i mange tilfælde været bedre, hvis der i stedet var blevet installeret en ny oliekedel eller gaskedel. Mange folk var nemlig ikke forberedt på, at varmepumperne har nogle driftsforhold, som de ikke var vant til, ” understreger Birger T. Christiansen.

Solceller handlede om penge
Han mener også, at kunderne reelt glemte at lytte til deres behov, da solceller pludselig blev enormt populære sidste år. Og da mange installatører hoppede med på vognen og ukritisk gav folk, hvad de ville have, så endte det med, at en del danskere ikke fik en optimal oplevelse som producent af egen strøm.

Læs også: Lan Com vil sælge solceller til installatørerne

”Det hele kom til at handle meget om økonomi og skattefordele i stedet for, hvorvidt folk reelt havde lyst eller behov for at producere sin egen strøm. Jeg havde gerne set, at installatørerne havde rådgivet dybere i forhold til, om det et 4 kilowatt-anlæg var det rigtige fremfor et 6 kilowatt-anlæg. Eller gjort opmærksom på, at solcelleanlæggets inverter kan støje en hel del, der hvor den sidder,” siger Birger T. Christiansen.

Han tilføjer, at stor viden om VE-området selvfølgelig er afgørende for, om installatøren kan bygge forretningen op på at være en god rådgiver.

”Kunderne har selv stor viden i dag og forventer altså, at installatøren og den udsendte montør har endnu større viden,” understreger Birger T. Cristiansen.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

27.02.2024Installator.dk

Sexchikane på erhvervsskoler og lærepladser skal være fortid

19.02.2024BOXIT Container

Sponseret

Boxit vil støtte foreninger og klubber med nyt tiltag

19.02.2024Installator.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

16.02.2024Installator.dk

Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

12.02.2024RIB Software

Sponseret

Ny markedsundersøgelse: Deltag og få muligheden for at blive vinderen af 1 stk. Apple Airpods!

02.02.2024RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig årets første IKT-leder uddannelse hos BLC!

24.01.2024RIB Software

Sponseret

CostX er nu kommet til Danmark!

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia