Usikkerhed om fjernvarme baseret på termonet

Stort set alle danske byområder, også landsbyerne, kan få fjernvarme. Det gælder, selv om traditionel fjernvarme ikke er mulig. Varmeselskaber kan i stedet levere jordvarme i stor skala via såkaldte termonet, der benytter uisolerede plastikrør. Men det kommer kun til at ske, hvis fjernvarme baseret på termonet understøttes af varmeforsyningsloven og ligestilles med traditionel fjernvarme. Sådan lyder budskabet til folketingspolitikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Stort set alle danske byområder, også landsbyerne, kan få fjernvarme. Det gælder, selv om traditionel fjernvarme ikke er mulig. Varmeselskaber kan i stedet levere jordvarme i stor skala via såkaldte termonet, der benytter uisolerede plastikrør. Men det kommer kun til at ske, hvis fjernvarme baseret på termonet understøttes af varmeforsyningsloven og ligestilles med traditionel fjernvarme. Sådan lyder budskabet til folketingspolitikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg. Foto: Termonet Danmark..

Ved et foretræde for udvalget den 4. maj beskrev Rikke Lock fra Klimastaben ved Middelfart Kommune den klemme, kommunen står i.

”Vi har termonet-projekter undervejs i to landsbyer, og vi er parate til at se på 13 andre byer, hvor der er potentiale for det. Vi har også engagerede borgere, men der har i lang tid være uklarhed om de juridiske og finansielle rammer. Vi har brug for et klart signal om, at fjernvarme baseret på termonet i varmeforsyningsloven ligestilles med traditionel fjernvarme. Ellers bliver det for svært, og så taber borgerne gejsten”.

I Vridsløsemagle vest for København har det forbrugerejede Høje Taastrup Fjernvarme igangsat etableringen af Danmarks hidtil største termonet, og dermed også det første, som er omfattet af varmeforsyningsloven. Det har 110 potentielle kunder, hvoraf halvdelen i øjeblikket har oliefyr.
Direktør Astrid Birnbaum, siger:

”Set fra kundens synspunkt ligner det almindelig fjernvarme. For os som fjernvarmeselskab er det blot en ny teknologi, som er bedste valg i yderområderne”.

Til politikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget sagde Astrid Birnbaum, at fjernvarmeselskaberne fremover kun kommer til at benytte termonet, hvis det kan ske under varmeforsyningslovens velkendte rammevilkår på samme måde som i Vridsløsemagle, ellers bliver det for svært og dyrt.

Ifølge geolog ph.d. Søren Erbs Poulsen, der er forskningsleder ved VIA University College, er termonet en central brik, der bidrager til hurtig grøn omstilling:

”Termonet indgår i en ny generation af fjernvarme, hvor fremløbstemperaturen sænkes. Derfor betyder afstande og varmetab mindre, og energieffektiviteten er højere. Samtidig er det fuldt elektrificeret fra dag ét med decentrale varmepumper. Med termonet og andre jordvarmesystemer, kan vi også gemme store mængder overskudsvarme i jorden i månedsvis, så vi etablerer en form for varmebatteri. Hvis det kommer op i skala, kan det blive et vigtigt bidrag til at balancere udsvingene i produktionen af sol- og vindenergi”.

Foretrædet for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget fandt sted via den almennyttige forening Termonet Danmark, der omfatter både forsyningsselskaber, rådgivere, kommuner, forskere, tekniske leverandører og aktive forbrugere. Anledningen var, at projektering og udrulning af termonet i landdistrikterne på det nærmeste er gået i stå, selv om metoden ifølge foreningen vil kunne bruges i potentielt 2000 landsbyer og mindre byer, der ikke kan få traditionel fjernvarme.

Læs også: 24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion

Efter skiftende udmeldinger fra Energistyrelsen afventer næsten alle aktører en politisk afklaring. Energiminister Lars Aagaard (M) har lovet, at Energistyrelsen i første halvdel af 2023 vil fremlægge deres undersøgelse af konsekvenserne, alt efter om fjernvarme baseret på termonet fremover kommer til at ligge inden for eller uden for varmeforsyningsloven. Ministeren har også signaleret, at beslutningen vil blive truffet af det brede folketingsflertal, der står bag Klimaaftale om grøn strøm og varme fra 2022.

Søren Skjold Andersen, der bestyrelsesformand for Termonet Danmark og direktør i virksomheden GeoDrilling, siger:

”Termonet er et naturligt næste skridt i udrulningen af fjernvarme i Danmark. Termonet er ikke i konflikt med traditionel fjernvarme. Det kan bruges i yderområder, hvor traditionel fjernvarme bliver dyr og ineffektiv, og her vil det for langt de fleste forbrugere være en bedre løsning end individuelle luft-til-vand pumper, både i forhold til støj, energiforbrug og pris”.

Søren Skjold Andersen siger videre:
”Etablering af termonet i stor skala er en lavthængende frugt i forhold til den grønne omstilling, men vi får kun plukket den, hvis det kan etableres under varmeforsyningslovens kendte og veletablerede rammevilkår. Det er i øvrigt en lov, som mange i udlandet misunder os. Derfor opfordrer Termonet Danmark til, at det én gang for alle bliver tydeliggjort, at fjernvarme baseret på termonet hører under varmeforsyningsloven. Termonet er blot et nyt værktøj i værktøjskassen, når vi skal have fjernvarmen rullet ud til så mange som muligt”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle