Varmen fosser ud af statens bygninger

Staten har sat et mål om at reducere sit energiforbrug med 14 procent i 2020. Men der er lang vej igen, hvis staten skal nå at indfri sit energimål. En ny opgørelse viser nemlig, at der siden 2006 kun er sket en reduktion på 1,8 procent.

Grafen er lavet af Dansk Byggeri, der har tallene fra Energistyrelsen. Klik for at forstørre..

Spar på energien! Vi ved alle, at det har stor betydning for både vores pengepung og miljøet, at vi reducerer energiforbruget. Staten står bag en stor del af de kampagner, der skal få danskerne til at skifte vinduerne ud med den energirigtige version, skifte til sparepærer, vaske på 40 grader og skifte oliefyret ud med en varmepumpe.

Men når det kommer til at reducere energiforbruget i de enkelte ministerier, er der lang vej igen, før staten kan nå sine egne miljø-ambitioner.  

Læs også: 21 initiativer skal nedbringe energiforbruget

Lang vej igen
En ny opgørelse fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet viser, at der fra 2006 til 2013 kun er sket en reduktion af energiforbruget med 1,8 procent i statens bygninger. Et tal der ligger langt fra statens eget mål om at reducere sit energiforbrug med 14 procent i 2020. Enkelte ministerier har endda valgt at skrue op for energiforbruget. Eksempelvis har Finansministeriet øget sit energiforbrug med 188 procent.

Hos Klima-, Energi- og Bygningsministeriet er de godt klar over, at der skal sættes skub i initiativerne, hvis målet om et lavere energiforbrug skal indfris.

”Jeg vil sørge for, at de ministerier, der har et stort energiforbrug og endnu er et stykke vej fra at indfri energisparemålet, vil blive indkaldt til særskilte drøftelser. Drøftelserne skal klarlægge, hvad der konkret kan gøres for, at ministerierne lever op målet om at reducere deres energiforbrug med 14 procent i 2020 i forhold til 2006”, skriver klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg.

I Dansk Byggeri undrer man sig over, at staten halter efter, når det kommer til sit eget energiforbrug.

”Regeringen har ellers udset de offentlige bygningsejere til at være frontløbere på energiområdet, fordi den offentlige bygningsbestand er så stor. Men det er tilsyneladende meget svært for staten at spare på energien, skriver Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Overflod af gamle bygninger
Dansk Byggeri mener, at der er et kæmpe potentiale for energiforbedringer hos staten. De statslige bygninger er generelt gamle og hele 71 procent er bygget før 1979. Netop året 1979 er skelsættende, da det var med Bygningsreglementet i 1979, at man for alvor begyndte at sætte energikrav til nybyggeriet i Danmark. Det vil sige, at mange af bygningerne er bygget uden, at der er taget hensyn til energiforbruget.

”Med en overflod af gamle bygninger er det indlysende, at den bedste vej til at nedsætte energiforbruget er ved at energirenovere. For hvis varmen fosser ud af forsatsvinduerne, og de gamle hulmure ikke er isolerede, gør det ingen forskel, om de ansatte husker at lukke computeren, inden de går på weekend”, siger Lars Storr-Hansen.

Forbruget er eksploderet
Hos enkelte ministerier er det gået i den stik modsatte retning. Eksempelvis har Finansministeriet formået at øge deres samlede energiforbrug med 188 procent siden 2006.

”Der er stor forskel på standarden af de bygninger, de enkelte ministerier råder over. Derfor er det svært at sammenligne ministeriernes energiforbrug. Men det skal absolut få alarmklokkerne til at ringe, at energiforbruget på et ministerområde stiger voldsomt – og når der i hele staten er så ringe et fokus på at nedsætte energiforbruget”, siger Lars Storr-Hansen.

Alle tal i artiklen er fortolket af Dansk Byggeri. Opgørelsen over de enkelte ministeriers energiforbrug kan findes her.

-SSM

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

03.06.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

DynaFlow – ny gulvvarmeshunt med indbygget ”intelligens”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup