Varmepumper vinder frem og reducerer markant behov for bæredygtig biomasse

EA Energianalyse har analyseret, hvilke teknologier, der kan træde i stedet for biomasse i el- og fjernvarmeforsyningen og konsekvenserne herved.

En fuld udfasning af biomasse i 2025 og 2030 vil være særdeles vanskelig at gennemføre. Foto: Dansk Energi..

Analysen, som EA Energianalyse har lavet for Dansk Energi og Dansk Fjernvarme, konkluderer, at den vigtigste teknologi med potentiale til at dække fjernvarmeforbruget i fremtiden er de store eldrevne varmepumper.

Samtidig vurderer EA Energianalyse, at 70 procent af biomasseforbruget vil være udfaset i 2040 uden tvang og uden nogen yderligere tilskyndelse i takt med at nye teknologier vinder indpas. Det indebærer dog en større skala af allerede kendte teknologier, og at den nødvendige infrastruktur er på plads - uden forsyningssikkerheden sættes over styr.

Eldrevne løsninger er teknisk mulige

Analysens rammer og organisering

Analysen baserer sig blandt andet på input fra fem case-byer (Helsingør, Randers, Storkøbenhavn, Odense og Egedal), der tilsammen dækker knapt 40 procent af Danmarks samlede fjernvarmeforsyning. Det har været et centralt formål med analysen at etablere en fælles forståelse af de forskellige scenarier på tværs af aktører. Omend analysen er forsøgt gjort repræsentativ for fjernvarmeforsyningen, er der dog fortsat meget stor lokal forskel på, hvordan de enkelte selskaber har biomasse indpasset i deres fjernvarmeproduktion.

Biomasse er en vigtig ressource, og er en nødvendig forudsætning for at nå 70 procent-målet i 2030. Men det er ikke den eneste løsning i en grøn el- og varmeforsyning.
I energisektoren forventes en kraftig udbygning af sol og vind i kombination med sektorkobling og elektrificering. Det er derfor relevant at analysere de teknologiske muligheder og konsekvenser af en øget elektrificering af varmesektoren. Det er med afsæt heri, at EA Energianalyse har fået til opgave at vurdere muligheder og konsekvenser for energiselskaberne, energikunderne og samfundet som helhed, hvis biomasse til produktion el og varme erstattes af andre både nye og kendte teknologier frem mod år 2025, 2030 og 2040.

Analysen viser samtidig, der er allerede i dag, er områder, hvor en gradvis udfasning af biomasse giver mening, i takt med at eksisterende anlæg afskrives. Det gælder eksempelvis i flere mindre byer, hvor varmebehovet er mindre og pladsforhold og temperaturer i fjernvarmenettet er mere gunstige for varmepumpeteknologierne. I de store byer kan begrænsningen af biomasse kræve både udvikling og modning af nye teknologier såsom Power-to-X og geotermi i stor skala. Begge teknologier er i dag ikke konkurrencedygtige og vil kræve en politisk håndsrækning til udbredelse for geotermi, og for Power-to-X en fortsat teknologisk udvikling.

Fuld udfasning af biomasse vil være vanskelig

En fuld udfasning af biomasse i 2025 og 2030 vil være særdeles vanskelig at gennemføre. Det skyldes, at det vil kræve en hidtil uset årlig udbygningstakt af store varmepumper med over en tidobling af kapaciteten i forhold til det nuværende niveau. Dette, vurderer analysen, er meget vanskeligt at gennemføre i praksis, da der i dag er få varmepumpeleverandører og begrænsede erfaringer med indpasning af særligt de store varmepumper i de store byer.

Derudover viser analysen, at den massive udbygningstakt af varmepumper og tilsvarende reduktion af biomasse vil kræve, at den nødvendige el-infrastruktur, både i forhold til produktion og transport af grøn strøm, skal være på plads på ganske få år, uden forsyningssikkerheden sættes over styr, som også er vanskeligt. Endeligt vil en for hurtig udfasning medføre ikke ubetydelige omkostninger for både samfund og den enkelte energikunde.

-CH

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle