Vestjysk kvalitet og arbejdsomhed
MIT JOBLIV er en række samtaler med fagfolk om deres oplevelser og vej i joblivet: Installatør er kørt til den vestjyske by Bøvlingbjerg til en snak med den 30-årige Alexander Bjerre Jeppesen, der er ejer og direktør for Vestjysk Smede VVS & Blik A/S.
”Jeg har ikke noget imod at stå frem og fortælle om, at jeg føler mig stresset. Jeg har også bløde sider, og jeg er fremfor alt et menneske”, siger Alexander Bjerre Jeppesen. Foto: redaktionen..
Vestjysk Smede VVS & Blik A/S har adresse på, hvad man må kalde for hovedgaden i Bøvlingbjerg. Bøvlingbjerg er en by, der blandt andet består af en friskole, en efterskole, to kirker, et supermarked, et ældrecenter, en sportshal og jævnlige besøg af en bogbus. Alexander Bjerre Jeppesen er en af de 494 beboere i byen. Han bor cirka 700 meter fra sin virksomhed i et hus sammen med den to år ældre hustru og pædagog Lise samt sønnen Viggo på fire år og datteren Signe på to år.
Jeg er på besøg i et område af Danmark, hvor huse og bygningers kvadratmeterpris er misundelsesværdig. Alexander viser rundt på adressen, der huser både butik, kontor, lager og produktionsudstyr. Da jeg overrasket kommenterer de store og mange rum siger Alexander Jeppesen: ”Ud over at vi har en del reservedele stående, så har vi også vores egen produktion af kornvalsemaskiner til landbruget. Vi har en fast mand på opgaven. Desuden har vi adskillige landmænd, som kommer her i butikken for at få en bestemt ting til deres maskiner og få en snak”.
På spørgsmålet om de stort set kender alle deres kunder griner Alexander og svarer:” Ja det gør vi nok. Netværk og vores lokale miljø betyder meget for vores forretning”.
Arbejdsom familie
Og netværk her bygges op over tid, ja generationer kan man vel sige, så jeg spørger ind til, hvad der er gået forud for, at Alexander nu sidder i en ung alder som familiefar og ejer af en virksomhed i Bøvlingbjerg.
”Jeg er vokset op på landet her lige uden for Bøvlingbjerg. Min far har i alle årene været ansat på en maskinstation og er selvstændig hobbylandmand. Min bedstefar var selvstændig og ejede en maskinstation. Min mor er ud af en fiskerfamilie fra Agger. Der er ingen af dem, som har en uddannelse, men de er flittige, og det har de lært os børn. Min lillesøster er snart færdig som læge. Min lillebror vil vist være revisor. Jeg kommer fra en arbejdsom familie, hvor vi er vant til at arbejde meget også i weekenden”.
Alexanders barndomshjem var formet af en indremissionsk kultur, og han og hans søskende gik i søndagsskole. Der var et fast religiøst ritual hver aften. ”Jeg husker, at det var normalt for os at bede bordbøn ved aftensmaden. Det var lidt sjovt, når jeg havde kammerater med hjem, som kom fra andre typer familier”.
Alexander mødte sin hustru for ti år siden, og de har været gift i fem år. Er hun mon også fra lokalområdet? ”Ja det er lidt sjovt, for hun er vokset op her i Bøvlingbjerg men gik på en anden skole end mig. På det tidspunkt var der to skoler her i byen. Så selv om det er en lille by, så kendte vi ikke hinanden”.
Hvordan er det gået til, at du ejer en virksomhed? ”Da jeg var helt ung var mit job at passe grise, og jeg troede, at jeg skulle være landmand. Men så på et tidspunkt blev jeg klar over, at jeg hellere ville uddanne mig til kleinsmed. Jeg fik læreplads hos Peter Schjøtz og VestJysk Smede. Efter uddannelsen blev jeg ansat som svend, og vi blev hurtigt enige om, at jeg skulle købe mig ind i firmaet. I 2016 lavede vi en plan, hvor jeg i løbet af tre til fem år skulle overtage hele butikken. Jeg er så heldig, at banken ville låne mig pengene”.
I dag beskæftiger Vestjysk Smede i alt 14 ansatte, hvoraf én er kvinde og tre er lærlinge. På virksomhedens hjemmeside står der, at Vestjysk Smede udfører alle former for VVS- og blikopgaver, smedearbejde og servicering af oliefyr.
”Vi dækker et bredt felt, og det betyder, at vi må efteruddanne os. Jeg går på uddannelse på Herning Erhvervsakademi for at blive autoriseret VVS installatør. Jeg er færdig med uddannelsen i juni 2021. Lige nu har vi to medarbejdere med den uddannelse, men det gør det mindre sårbart, at jeg også selv er autoriseret”, siger Alexander.
Lokalområdet leverer lærlinge
”De lærlinge, vi tager ind, er som regel nogen, som selv henvender sig, og som typisk bor her i nærheden. Hvis de bor for langt væk, kan det være svært at holde på dem efter uddannelsen. Vi gør altid meget ud af at uddanne lærlinge, da vi har brug for dem nu og i fremtiden. Der er også gode tilskudsmuligheder. Sådan som det er nu, har vi virkelig brug for alle vores medarbejdere, og vi kan lige følge med vores opgaver. Vi er ikke interesserede i, at nogen flytter. Det er svært at vækste uden flere ansatte, men vi har også en fin størrelse. Jeg vil ikke blive mere lykkelig af at have fem mand mere”.
Det hedder sig altid, at en jyde og måske i særdeleshed en vestjyde ikke har det godt med at fremhæve positive kvaliteter hos sig selv. Men Alexander er på en anderledes nøgtern måde selvbevidst og afklaret.
”Jeg ved, at jeg er faglig dygtig, og jeg bestræber mig på at være åben overfor andre mennesker og en god lytter. Og fremfor alt så forsøger jeg altid at være venlig. Som håndværksmester er det vigtigt for mig at være en reel person, og at en aftale er en aftale også selv om, den ikke lige er skrevet ned. Jeg vil gerne kendes på Vestjysk kvalitet og arbejdsomhed”.
Tilgængelig
Arbejdsomheden betyder internt i virksomheden, at Alexander forsøger at være tilgængelig hele tiden for sine medarbejdere, også selvom det giver mange afbrydelser i dagens øvrige program.
”De ved, at de kan ringe til mig, hvis de står i problemer, både hvis det gælder fagligt og personligt. Vi finder altid en løsning. De ansatte vil formentlig nok sige, at jeg er en fleksibel chef. Under corona nedlukningen flyttede vi arbejdstiden til om aftenen, så de kunne passe børn om dagen, hvis deres koner skulle arbejde hjemme”.
En af de største personlige udfordringer for Alexander er de mange bolde i luften, der skal gribes helst på samme tid. Helt konkret betyder det, at dagens mange telefonopkald og kundebesøg skal håndteres samtidig med administrative opgaver som tilbudsgivning, indkøb af komponenter og andre kontoropgaver. Oveni det har Alexander været ude for en ulykke for et år siden, der også sætter sit aftryk på arbejdsdagen.
”I december 2019 faldt jeg ned fra en stige. Jeg brækkede korsbenet og har fået sat skruer i, der giver en del smerter. Efter ulykken var jeg sengeliggende i seks uger, og hele forløbet med sygemelding og efterfølgende genoptræning har tæret på min energi. For kort tid siden fik jeg influenzalignende symptomer og måtte sygemelde mig. Det var hverken influenza eller corona. Det var, hvad jeg selv opfatter som symptomer på for meget stress. Jeg gik til lægen for at tale om stress men blev sendt hjem med smertestillende medicin. Efterfølgende har jeg overvejet at finde en coach, der kan give nogle redskaber til at håndtere en stressende hverdag”.
Bløde sider
Udefra set er der mange stressfaktorer som ejer og direktør for en virksomhed, igangværende uddannelse, familiefar og ikke mindst et uafsluttet smertefuldt sygdomsforløb. Stresssymptomer virker som en forståelig respons. Men hvordan er det at stille sig frem og udvise sårbarhed, og hvad er Alexanders redskaber til at håndtere sin situation?
”Jeg har ikke noget imod at stå frem og fortælle om, at jeg føler mig stresset. Jeg har også bløde sider, og jeg er fremfor alt et menneske. En gang imellem tager jeg på jagt, og min tid i skydetårnet er god for mig. Her sidder jeg alene væk fra alt og nyder naturoplevelsen og friheden. Jeg tager også på fisketur som regel alene, og her lader jeg også op. Desuden er jeg medlem af en netværksgruppe for mænd i alderen 20-40 år. Det er en gruppe, hvor du skal optages og godkendes. Vi er cirka 20 mand, og vi taler om mange forskellige ting. Oftest fungerer det som et fagligt netværk, og vi mødes hver anden uge. Det er også noget, som giver mig energi”, fortæller Alexander.
Baglandet er vigtigt
Da vores samtale er ved at være slut efter to kopper kaffe til Alexander og vand til undertegnede, så spørger jeg til Alexanders oplevelse af succes og vigtige erkendelser.
”Det har klart været en succes for mig at få lov til at overtage firmaet. Jeg er virkelig stolt over, at det lykkedes inden for den tidsramme, som vi havde sat. Jeg er også glad og stolt over, at vi kan fastholde vores medarbejdere. Den ældste medarbejder har været her 49,5 år og er lige gået på pension. Det er selvfølgelig ikke kun min fortjeneste. Men når det så er sagt, så skal arbejdet ikke fylde det hele. Baglandet er vigtigt. Familien skal prioriteres. Når livet gøres op til sidst, så er der ikke nogen, som fortryder at have tilbragt for meget tid med familien. Men det hedder sig, at man kan fortryde at have arbejdet for meget og ikke være der i vigtige stunder med sine børn”.