Vestjyske kommuner vil firedoble grøn strøm på otte år

Danmark skal på bare otte år firedoble el fra solceller og vindmøller på land. Esbjerg og Varde kommuner og statslige Energinet har sat gang i et pilotprojekt for at finde steder og sagsbehandlingsgange, hvor der kan komme ekstra fart på udbygning af grøn energi og elnet.

Karsten Rieder, direktør for Business Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg, Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet, og Mads Sørensen, borgmester i Varde vil i fællesskab finde veje til at få udbygget elnet og tilsluttet sol og vind endnu hurtigere. Foto: Esbjerg Kommune..

En af samfundets allervigtigste opgaver er at få sat turbo på den grønne omstilling, og Esbjerg og Varde kommuner sætter sig nu sammen med Energinet for at finde steder og sagsbehandlingsgange, hvor hastigheden kan sættes i vejret. Arbejdet skal danne grundlag for et øget samarbejde med alle landets 98 kommuner.
Folketinget vedtog i juni “Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022”, der indebærer en voldsomt accelereret omstilling til grøn energi. Strøm fra solceller og vindmøller på land skal firedobles på bare otte år for at reducere klimabelastningen og gøre Danmark og Europa uafhængig af olie, kul og gas fra Rusland.

Kæmpe opgave
"Det er en kæmpe opgave, som skal løses i rekordfart. Derfor glæder det mig rigtig meget, at Esbjerg og Varde kommuner er med til at finde veje til, hvordan vi smartere, mere effektivt og ikke mindst hurtigere kan få sluttet solcelleparker, vindmøller og nye elforbrugere til elnettet", siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet, der har ansvaret for danskernes forsyning for el og gas og udbygningen af de overordnede el- og gasnet.

Den grønne omstilling vender på mange måder elsystemet på hovedet. I fremtiden vil strømmen ikke blive produceret på kraftværker nær de store byer og forbrugscentre, men i egne af landet, hvor der hverken er elnet eller lokalt forbrug til at opsluge den enorme produktionen. Ydermere skal vi bruge mere strøm for eksempel til elbiler, varmepumper og produktionen af grøn brint - og den vil komme ”som vinden blæser” og ”solen skinner”. Derfor skal meget mere strøm transporteres over meget længere afstande.

Elnet på hovedet
Men mens det kan tage få år at rejse en solcellepark, der kan producere det samme som et kraftværk, tager udbygning af elnettet, der skal transportere strømmen, ofte længere tid.
Derfor er målet med samarbejdet blandt andet at sikre, at elnettet udbygges i tide. For eksempel kan kommunerne guide Energinet til at få udbygget elnet, hvor mest mulig strøm hurtigt kan blive tilsluttet ved at vurdere hvilke planer om nye solcelleparker, der hurtigst kan realiseres, og hvilke planer der har lange udsigter. Samarbejdet kan også sikre, at kommuner og Energinet i højere grad sideløbende godkender, laver miljøvurderinger sådan, at sagsbehandlingstiden for nye projekter og elforbindelser kan kortes ned.

Borgmestre: Afgørende
Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune, siger:

”I Varde Kommune har vi vedtaget en ambitiøs klimahandlingsplan med et mål om at være klimaneutral i 2050. Her er de grønne energiprojekter altafgørende, og vi er parate til at se på alle idéer, der kan accelerere omstillingen til den nødvendige hastighed og sikre rammerne for udvikling både hos os i Varde Kommune, i Sydvestjylland og i resten af landet”.

Læs også: 13 anbefalinger skal hjælpe til at tredoble den grønne strøm

Energinet er også i dialog med flere andre kommuner, men i Esbjerg og Varde området er oplagt til pilotprojekt, da der er flere større konkrete projekter i gang, som kan give vigtig læring på en række områder.

Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune, siger:
”Esbjerg er og bliver et centralt omdrejningspunkt for opfyldelsen af nationale og internationale klimamålsætninger. Den grønne dagsorden præger byen. Udover styrkepositionen i forhold til havvind, så er Esbjerg forrest i feltet med hensyn til Power-to-X, innovativ fjernvarme, energisektorkobling og meget mere. Derfor er det kun naturligt, at vi også engagerer os i dette pilotprojekt, der flugter med Esbjerg Kommunes vilje til at være med til at drive energiomstillingen. Et smidigt samarbejde på tværs er og bliver en afgørende faktor i realiseringen af fremtidens energiløsninger”.

Erhvervsliv hilser velkommen
Også erhvervslivet hilser pilotprojektet meget velkommen, forklarer Karsten Rieder, direktør for Business Esbjerg.

”Det er afgørende vigtigt, at der er fokus på at sikre den hurtigst mulige udbygning af de danske transmissionsnet for at kunne håndtere både de planlagte og fremtidige store VE-produktionsanlæg og datacentre”.

Arbejdet er allerede gået i gang, og det er planen, at der i de kommende måneder bliver udarbejdet en vejledning, som alle kommuner kan bruge til at se, hvordan de kan samarbejde med Energinet.

- PiB

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

20.09.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: Behov for at skærpe interessen for installatøruddannelserne

20.09.2024Installator.dk

Rekord mange private opsætter solceller

11.09.2024Installator.dk

Energioptimering gjort simpel: ReMoni tilbyder en løsning, der finansierer sig selv

04.09.2024Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

21.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Genanvendt afbryder kan spare Danmark for 200.000 ton CO2

16.08.2024DANSANI A/S

Sponseret

Fuldt fokus på miljøet

12.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som førende aktør i rådgivning om dekarbonisering i byggebranchen

07.08.2024Installator.dk

Unge fravælger energiuddannelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Fjernvarmemester

Korrekt drift af brugerinstallationer har en central betydning for effektiviteten af fjernvarmesystemet.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

24.09.2024

Tid

08:00

Sted

Herning

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

24.09.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø

Solar Danmark
Messe
Solar Padel Cup 2024 - lokalturnering i Ikast

Arrangementet er eksklusivt for Solars elkunder.

Dato

24.09.2024

Tid

15:00

Sted

PadelWorld, Ikast

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Tidstypiske bygninger og konstruktioner

Vil du renovere bygninger fra forskellige perioder i historien? Så få redskaberne til at håndtere de tidstypiske udfordringer.

Dato

25.09.2024

Sted

Hellerup

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Viborg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Golf Hotel Viborg, Hans Tausens Allé 2, 8800 Viborg