3 tips til belysning og bedre søvn

Lys og farvetemperatur kan gøre en stor forskel, når det gælder om at skabe et godt og afslappet sovemiljø. Nye smarte led-lyspaneler åbner op for mange muligheder for at indstille lyset, så det passer perfekt til os alle.

Med smart-home-belysningens mange muligheder for selv at styre og indstille lyset, som er til rådighed i dag, kan vi gradvist tænde for lyset om morgenen og at få alle de gavnlige effekter med. Foto: Nanoleaf..

Læs tre smarte lys-tips fra den canadiske producent af smart-home-belysning Nanoleaf – som kan bane vej for en bedre søvn.

1. Varmt eller koldt lys
Om dagen er kold, blåtonet lys perfekt. Det hjælper dig med at øge din produktivitet og holde dig fokuseret gennem arbejdsdagen. Men når det er tid til at sove, kan det kolde lys påvirke din søvn negativt. Det kan nemlig reducere din krops frigivelse af melatonin, som er det hormon, der får os til at føle os trætte og søvnige. I de senere år er vi blevet mere opmærksomme på det blå lys, der kommer fra vores skærme, telefoner og computere, Men det, der kommer fra lyskilderne i vores stuer og soveværelser osv., er vi ofte ikke lige så opmærksomme på.

At skifte til mere indirekte lys i soveværelset, hvor lysets farvetemperatur kan styres, kan gøre en kæmpe forskel. Hvis vi vælger en varm belysning om aftenen i kombination med en lav lysstyrke, begynder vores kroppe at producere melatonin – og vi føler os mere trætte.

Læs også: Fire projekter nomineret til Den Danske Lyspris

I dag bruges smart belysning oftere og oftere, i høj grad på grund af LED-teknologien, der ikke bruger megen strøm, og ikke mindst pga. alle de mange muligheder for selv at indstille lyset. For eksempel kan Nanoleaf Elements indstilles til en bred vifte af varmt (og køligt) lys og kan også vise forskellige lysscener eller -designs, som efterligner naturlige elementer, såsom skyer på en himmel eller en beroligende knitrende ild.

2. Stemmestyring gør ’sovelivet’ lettere
Du synes måske ikke, det er et kæmpe problem at stå ud af sengen for at slukke lyset, men faktum er, at det at skulle op igen kan gøre dig friskere og gøre det sværere at falde i søvn. Et godt tip er at slukke lyset med stemmen ved hjælp af en smart-home-assistent. Så kan du tænde og slukke dit lys, dæmpe det eller helt skifte lysscene uden at stå ud af sengen. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du skal op midt om natten, så behøver du ikke famle dig frem til lyskontakten.

En undersøgelse fra National Sleep Foundation viser også, at en køligere rumtemperatur er en af de vigtigste faktorer for at få en god nats søvn. De vurderer, at den bedste sovetemperatur i soveværelset er omkring 18,3 grader celsius, hvilket dog kan variere fra person til person. Men hvis du har nået den perfekte temperatur til at sove, når du først er i seng, kan det forstyrre din krop at tage dynerne af og rejse sig for at slukke lyset.

3. Indstil lyset så det vækker dig blidt og naturligt
Fordelene ved at bruge blødt lys som vækkeur er veldokumenterede, og vores døgnrytme er tæt forbundet med naturligt såvel som kunstigt lys. Når vi udsættes for lys om morgenen, begynder vores kropstemperatur at stige, og det søvnfremkaldende hormon melatonin falder.

Læs også: Producent og elinstallatører går sammen om salg af energioptimering til landbruget

Med smart-home-belysningens mange muligheder for selv at styre og indstille lyset, som er til rådighed i dag, kan vi gradvist tænde for lyset om morgenen og at få alle de gavnlige effekter med.

Med funktionen "døgndagsbelysning" i Nanoleafs lyspaneler er det muligt at indstille lyset, så farvetemperaturen og styrken følger lyset udenfor. Funktionen justerer automatisk farvetemperaturen i løbet af dagen og ’synkroniserer’ med solen, hvilket giver kroppen de naturlige signaler, som man ellers savner med standardbelysning. Det har vist sig at hjælpe med at få gøre en mere klar i hovedet om morgenen, hvilket også påvirker humøret på en positiv måde - og som under alle omstændigheder er langt behageligere end chokket ved at blive vækket af hidsige toner fra et klassisk vækkeur.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

10.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Kalder ALLE netværksinstallatører!

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle