Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen

Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.

Plastikcisternerne består af mange forskellige dele, og det er nødvendigt at adskille dem for at kunne genanvende plasten i nye produkter. Foto: LAUFEN..

For lidt over et år siden, i august 2021, gik badeværelsesproducenten LAUFEN i gang med at opsætte særlige standere – såkaldte dropbokse – hos grossister, installatører og boligforeninger. Her har forbipasserende håndværkere haft mulighed for at deponere gamle plastikcisterner fra gulvstående toiletter på deres fart til og navnlig fra opgaver i danske badeværelser.

LAUFENs hovedmål med standerne har hele tiden været at føre an i den igangværende tendens i byggebranchen, der handler om ansvarligt ressourceforbrug. Men projektet handler om mere end det. Fra standerne transporteres cisternerne nemlig til det socialpædagogiske dagtilbud Marjattas beskyttede værksted i Snesere på Sydsjælland. Her skiller mentalt udviklingshæmmede borgere delene ad og gør dem klar til genanvendelse. Det er meningsfuldt for alle involverede parter – og godt for miljøet.

Et meningsfuldt fællesskab
Værkstedet i Snesere danner ramme om noget af hverdagen for 30 borgere fra forskellige bosteder, og som både repræsenterer downs syndrom og en række andre personlighedstræk, der falder uden for det, som man nu om dage kalder normalspektret. Det er danskere, der har brug for hjælp og støtte i dagligdagen, og som finder det her.

Læs også: Kendt kro åbner med ny bæredygtig sanitet

Samtidig oplever de at få ansvar og at være del af en helhed, forklarer værkstedsleder Jesper Ranum.

”Normalt handler arbejdet på værkstedet især om formgivning i træ, metal eller keramik. Vi laver mange perler, smykker, legedyr og den slags. Det her er jo noget nyt, en mere bunden opgave, hvor det handler om sortering. Det smager måske mere af samlebåndsarbejde, men det kan også give noget til brugerne; en følelse af at gøre noget af værdi for andre og at være del af et meningsfuldt fællesskab”, siger Jesper Ranum.

”Den type opgave har ikke mindst interesse for dem, der måske ikke er så udadvendte, og som har mere behov for at trække sig ind i sig selv. Dem skal vi også kunne rumme og tilbyde noget. Jeg kan selv huske fra min barndom det der med at skille noget ad, hvordan det kunne være enormt givende. Jeg tog som stor dreng ned til den lokale radio-tv-forhandler, som også var cykelhandler. Så fik jeg indimellem lov at tage noget med hjem og skille det ad. Det var spændende og gav en særlig ro. Den samme oplevelse kan vi give vores brugere via det her samarbejde”, mener Jesper Ranum.

Cirklen sluttes
Foreløbig har Marjatta-værkstedet kun skilt de første godt 10 cisterner ad. For helt nemt er det ikke. Også selv om LAUFEN har leveret særlige kasser til hver enkelt komponent. Og selv om det selvfølgelig er interessant, at værkstedet får betaling per enhed. Den primære fornøjelse udover fordybelsen er dog, at de udviklingshæmmede borgere får en følelse af at være med til at gøre noget godt for andre og for naturen.

Læs også: Det bæredygtige badeværelse handler meget om laaanngg levetid

”Det giver et afbræk i hverdagen, så sker der noget nyt og lidt anderledes. Og når vi engang får fyldt alle kasserne, så har vi næste led i kæden at se frem til, nemlig når alle bidderne bliver hentet. Det er også en oplevelse for borgerne, fordi de så meget tydeligt kan se, at de har været med til at lave noget sammen med andre. Og se at det rykker noget”, mener Jesper Ranum.

Når sorteringen på det beskyttede værksted er overstået, samler genvindingsvirksomheden Stena Recycling det hele ind, og så kan mange af restmaterialerne omdannes til plastgranulat, der derpå kan bruges i nye produkter. Dermed er cirklen sluttet fra byggeaffald til genbrug.

LAUFENs forhåbning er nu, at konceptet kan udbredes til andre beskyttede værksteder – og dernæst måske til det store udland.

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig allerede nu helt gratis i RIB’s julekalender 2023 og vind fede præmier!

Mere fra...

08.12.2023Installator.dk

Pumpe-virksomheder går sammen

08.12.2023Installator.dk

Hansgrohe Group vinder tysk bæredygtighedspris

07.12.2023Installator.dk

Installatørplanet: Oplever I tyverier fra byggepladser.

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

06.12.2023Installator.dk

Mange gazeller blandt medlemmerne af Tekniq Arbejdsgiverne

06.12.2023Installator.dk

Bravida Danmark har fundet sin nye topchef

05.12.2023Installator.dk

Bygma vil modtage udslidt elværktøj

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

Jobmarked

Se alle

ELTRONIC A/S

Service Delivery Manager

Vil du være en del af den spændende udviklingsrejse som serviceorganisationen i Eltronic A/S er på? Vi søger en dedikeret og teknisk velfunderet Service Delivery Manager til at lede vores serviceleverance og sikre, at vores kunder får den mest værdifulde oplevelse.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Operaparkfonden

Teknisk praktiker/vicevært til Operaparken

Operaparken med p-kælder, café og park åbnede i slutningen af oktober på dok-øen ved Operaen i København. Parken rummer et væld af moderne, tekniske installationer.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

VVS-Eksperten

Salgsmedarbejder med godt kendskab til VVS- og el-artikler - til Holbæk

Vil du bruge din faglige viden til at give vores kunder den bedste rådgivning? Her får du stor variation i opgaverne og sparring i et team af glade og kompetente kolleger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Unidrain A/S

Area Sales Manager til VVS-/byggebranchen Sjælland

Sælgerrollen hos Unidrain er en alsidig konsulentrolle, der kræver en kombination af teknisk viden, forhandlingsevner, entreprenørskab og engagement i at opbygge langsigtede og værdifulde relationer med kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog om muligheder for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.12.2023

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø