Behov for samlet viden om nødstrøm

Danmark har efterhånden 300 MW nødstrømsanlæg, men kun ringe erfaringsudveksling omkring køb, organisering og afprøvning.

Danmark har en ekstremt sikker elforsyning, men når strømmen går for eksempel under en orkan, så er det nødvendigt for sygehuse, banker, landbrug, lufthavne og andre at været garderet mod tab af data, husdyr, medicin og naturligvis penge. Nødstrøm er således blevet en populær vare.

Mogens Johansson fra det rådgivende ingeniørfirma Dansk Energi Analyse A/S, som har specialiseret sig i energianvendelse i erhvervslivet, vurderer ud fra egne undersøgelser, at der i hele landet nu er installeret ca. 300 MW nødstrøm fra helt små anlæg og op til værker i MW-størrelse. Dertil skal lægges yderligere omkring 120 MW, som er installeret inden for det seneste år, og hvor anlæggene er baseret på salg af reservekapacitet til Energinet.dk.

Mogens Johansson vurderer imidlertid, at der hos brugerne hersker mange forskellige meninger om, hvordan og hvor ofte anlæggene skal afprøves samt hvor stor en del af elektricitetsbehovet, de skal dække.

”Derfor tyder meget på, at vi har behov for at få samlet og udvekslet erfaringer på tværs. Specielt mindre virksomheder har behov for vejledning både i forhold til køb, organisering og afprøvning”, mener han. ”I modsat fald risikerer ejerne af nødstrømsanlæg enten at over- eller underinvestere i forhold til behovet - eller at anlæggene ikke fungerer, når behovet opstår.”

Ikke mindst den omfattende strømafbrydelse på Sjælland i 2003 skabte en øget opmærksomhed om forsyningssikkerheden, hvilket har medført, at såvel en række private virksomheder som offentlige institutioner, har investeret i nødstrømsanlæg. Samtidig er den industrielle produktion gennem de senere år blevet stadigt mere sårbar - og dermed afhængig af kontinuerlig strømforsyning.

”Ikke mindst hospitalerne råder i dag over en stigende mængde medico-teknisk udstyr, og det kan få fatale konsekvenser for patienter, hvis dette udstyr lammes på grund af strømsvigt. Ligeledes har et stigende antal industrivirksomheder i dag teknologisk avancerede produktionslinier, som i forbindelse med strømafbrydelse ”falder ud” og derefter skal installeres forfra. I værste fald kan produktion blive skadet eller helt ødelagt. Konsekvenserne kan derfor blive uoverskuelige, hvis der ikke er effektiv nødstrøm til rådighed”, siger Mogens Johansson.

Spår ringe chancer for brint-nødstrøm
Der er introduceret UPS’er (anlæg, der leverer uafbrydelig elforsyning), som består af brændselsceller og som bruger brint som energikilde. Men de egentlige nødstrømsanlæg kører i dag i Danmark på dieselolie, og Mogens Johansson forventer ikke, at nødstrømsanlæg baseret på brint eller andre vedvarende energikilder i fremtiden vil blive billige nok til at kunne konkurrere med dieseldrevne nødstrømsanlæg.

”Brinten skal produceres via vindkraft, og dermed er der ganske store tab forbundet med produktion af brint, som jo herefter skal konverteres til el. Hertil kommer, at udgiften til nødstrøm domineres af anlægsinvesteringen, og her har dieselanlæggene en fordel”.

Den typiske danske virksomhed oplever i snit el-afbrydelse én time om året. Forskellige regnestykker viser, at man som gennemsnit mister 50 kr. pr. kW-time, der ikke leveres på grund af strømsvigt. Det skal sammenholdes med, at produktionsprisen for et nødstrømsanlæg, som skal køre én time om året, er 100-300 kr. pr. kW-time. På den baggrund kan det kun betale sig for de mest sårbare virksomheder at anskaffe sig et nødstrømsanlæg. Der skal således ligge andre hensyn til grund for at foretage en sådan investering. En saglig og fornuftig begrundelse kan f.eks. være, at en virksomhed er helt afhængig af at kunne levere til tiden samt at ens troværdighed står på spil.

Test anlægget regelmæssigt
En række offentlige institutioner, som f.eks. sygehuse, er derimod helt afhængig af nødstrøm, der kan levere energi til intensivafdelinger, røntgenapparater, skannere og andet livsvigtigt udstyr, hvis strømmen svigter”, siger Mogens Johansson. Han tilføjer, at et nødstrømsanlæg - med mindre man har sikret sig med batteritilførsel (UPS) - er omkring ét minut om at starte. Samtidig anser Mogens Johansson det for både dyrt og unødvendigt, at en virksomhed baserer hele sit elforbrug på batteritilførsel, idet en UPS koster tre-fire gange så meget som et nødstrømsanlæg.

”Forud for anskaffelse af et nødstrømsanlæg, bør man altid vurdere, hvad det er nødvendigt at forsyne med nødstrøm - og det er ikke nødvendigvis alle funktioner, som skal dækkes under en strømafbrydelse. Det er hele tiden en afvejning mellem flere hensyn.

Et nødstrømsanlæg skal afprøves regelmæssigt, hvis det overhovedet skal have nogen mening. Én gang om året – og helst oftere - bør man desuden i mindst én time køre anlægget med belastning, for at være på den sikre side. Heldigvis bliver de fleste nødstrømsanlæg, efter hvad jeg kan vurdere, afprøvet regelmæssigt. Med tiden er der kommet mange gode rutiner rundt omkring på virksomheder og institutioner”, siger Mogens Johansson.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

03.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Oplev Kabelsøgere fra VIVAX MetroTech på El & Teknik i Odense

02.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

Besøg Alcadon på El & Teknik'24 i Odense, vind og kør sommeren elektrisk i møde!

02.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Nyheder og konkurrence på EL & TEKNIK

02.05.2024Installator.dk

Ny hjemmeside samler alt om elnettet

02.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Bliv skolet i vores ABV centraler og håndtér selv softwaren

01.05.2024NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Ses vi på El & Teknik d. 14.-16. maj?

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center