Behov for samlet viden om nødstrøm

Danmark har efterhånden 300 MW nødstrømsanlæg, men kun ringe erfaringsudveksling omkring køb, organisering og afprøvning.

Danmark har en ekstremt sikker elforsyning, men når strømmen går for eksempel under en orkan, så er det nødvendigt for sygehuse, banker, landbrug, lufthavne og andre at været garderet mod tab af data, husdyr, medicin og naturligvis penge. Nødstrøm er således blevet en populær vare.

Mogens Johansson fra det rådgivende ingeniørfirma Dansk Energi Analyse A/S, som har specialiseret sig i energianvendelse i erhvervslivet, vurderer ud fra egne undersøgelser, at der i hele landet nu er installeret ca. 300 MW nødstrøm fra helt små anlæg og op til værker i MW-størrelse. Dertil skal lægges yderligere omkring 120 MW, som er installeret inden for det seneste år, og hvor anlæggene er baseret på salg af reservekapacitet til Energinet.dk.

Mogens Johansson vurderer imidlertid, at der hos brugerne hersker mange forskellige meninger om, hvordan og hvor ofte anlæggene skal afprøves samt hvor stor en del af elektricitetsbehovet, de skal dække.

”Derfor tyder meget på, at vi har behov for at få samlet og udvekslet erfaringer på tværs. Specielt mindre virksomheder har behov for vejledning både i forhold til køb, organisering og afprøvning”, mener han. ”I modsat fald risikerer ejerne af nødstrømsanlæg enten at over- eller underinvestere i forhold til behovet - eller at anlæggene ikke fungerer, når behovet opstår.”

Ikke mindst den omfattende strømafbrydelse på Sjælland i 2003 skabte en øget opmærksomhed om forsyningssikkerheden, hvilket har medført, at såvel en række private virksomheder som offentlige institutioner, har investeret i nødstrømsanlæg. Samtidig er den industrielle produktion gennem de senere år blevet stadigt mere sårbar - og dermed afhængig af kontinuerlig strømforsyning.

”Ikke mindst hospitalerne råder i dag over en stigende mængde medico-teknisk udstyr, og det kan få fatale konsekvenser for patienter, hvis dette udstyr lammes på grund af strømsvigt. Ligeledes har et stigende antal industrivirksomheder i dag teknologisk avancerede produktionslinier, som i forbindelse med strømafbrydelse ”falder ud” og derefter skal installeres forfra. I værste fald kan produktion blive skadet eller helt ødelagt. Konsekvenserne kan derfor blive uoverskuelige, hvis der ikke er effektiv nødstrøm til rådighed”, siger Mogens Johansson.

Spår ringe chancer for brint-nødstrøm
Der er introduceret UPS’er (anlæg, der leverer uafbrydelig elforsyning), som består af brændselsceller og som bruger brint som energikilde. Men de egentlige nødstrømsanlæg kører i dag i Danmark på dieselolie, og Mogens Johansson forventer ikke, at nødstrømsanlæg baseret på brint eller andre vedvarende energikilder i fremtiden vil blive billige nok til at kunne konkurrere med dieseldrevne nødstrømsanlæg.

”Brinten skal produceres via vindkraft, og dermed er der ganske store tab forbundet med produktion af brint, som jo herefter skal konverteres til el. Hertil kommer, at udgiften til nødstrøm domineres af anlægsinvesteringen, og her har dieselanlæggene en fordel”.

Den typiske danske virksomhed oplever i snit el-afbrydelse én time om året. Forskellige regnestykker viser, at man som gennemsnit mister 50 kr. pr. kW-time, der ikke leveres på grund af strømsvigt. Det skal sammenholdes med, at produktionsprisen for et nødstrømsanlæg, som skal køre én time om året, er 100-300 kr. pr. kW-time. På den baggrund kan det kun betale sig for de mest sårbare virksomheder at anskaffe sig et nødstrømsanlæg. Der skal således ligge andre hensyn til grund for at foretage en sådan investering. En saglig og fornuftig begrundelse kan f.eks. være, at en virksomhed er helt afhængig af at kunne levere til tiden samt at ens troværdighed står på spil.

Test anlægget regelmæssigt
En række offentlige institutioner, som f.eks. sygehuse, er derimod helt afhængig af nødstrøm, der kan levere energi til intensivafdelinger, røntgenapparater, skannere og andet livsvigtigt udstyr, hvis strømmen svigter”, siger Mogens Johansson. Han tilføjer, at et nødstrømsanlæg - med mindre man har sikret sig med batteritilførsel (UPS) - er omkring ét minut om at starte. Samtidig anser Mogens Johansson det for både dyrt og unødvendigt, at en virksomhed baserer hele sit elforbrug på batteritilførsel, idet en UPS koster tre-fire gange så meget som et nødstrømsanlæg.

”Forud for anskaffelse af et nødstrømsanlæg, bør man altid vurdere, hvad det er nødvendigt at forsyne med nødstrøm - og det er ikke nødvendigvis alle funktioner, som skal dækkes under en strømafbrydelse. Det er hele tiden en afvejning mellem flere hensyn.

Et nødstrømsanlæg skal afprøves regelmæssigt, hvis det overhovedet skal have nogen mening. Én gang om året – og helst oftere - bør man desuden i mindst én time køre anlægget med belastning, for at være på den sikre side. Heldigvis bliver de fleste nødstrømsanlæg, efter hvad jeg kan vurdere, afprøvet regelmæssigt. Med tiden er der kommet mange gode rutiner rundt omkring på virksomheder og institutioner”, siger Mogens Johansson.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

06.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Sikker forsyning ved strømsvigt med afbrydelsesfri strømforsyninger

05.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

04.05.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE MED] Deltagerne blev klogere – vil du også?

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Vejen

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

08.05.2025

Tid

07:30

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen. (Hos Solar)

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Udvidet kursus

Det påpeges i Bygningsreglementets kapitel 11, at kuldebroer er meget vigtige at medtage i beregningen af varmetabet, da kuldebroer potentielt kan medføre et 50-70% højere transmissionstab i en bygning. Det er derfor afgørende for bygningers energieffektivitet at kunne udpege og kvantificere kuldebroer.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus