Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Dansk Center for Lys har udgivet en branchevejledning, der skal give købere, sælgere og rådgivere inden for lysdesign et fælles grundlag for at forhandle og gennemskue nye projekter. Målet er at komme snyd til livs og hæve lyskvaliteten og dermed arbejdsmiljøet i hele landet.

Idéen med den nye vejledning fra Dansk Center for Lys er, at alle parter får et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold. Arkivfoto. .

At købe lysdesign er en jungle. Beregningerne kan være behæftet med fejl, og som forudsætningsløs køber kan det være meget svært at gennemskue, om et givent tilbud tager højde for alle relevante faktorer.

Konkurrencen på området har gjort lysberegninger til et gedemarked, men det skal den nye branchevejledning fra Dansk Center for Lys gøre op med. Idéen er, at alle parter med vejledningen i hånden har et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold, og det skal gøre lysberegningerne – og dermed priser på tilbud – sammenlignelige. 

”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer”, siger Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys. Foto: DCL..

Snyd med levetid på lys
”Vi hørte tit, at der blev snydt, eksempelvis med levetiden på belysningsprodukterne og reflektansen på rummets overflader. Derudover har leverandørernes beregninger været svære at gennemskue, og særligt når kunder ændrer de fysiske rammer, for eksempel hvis der bliver malet eller kommer nyt gulvtæppe, holder beregningerne så stik?”, siger Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys.

Det er ofte den såkaldte vedligeholdelsesfaktor, der gør, at lysberegningerne ikke holder i længden. Lyskilder slides og rum og armaturer tilsmudses, og ændringer i eksempelvis kontorlokaler kan markant ændre på en ellers god løsning.

Det betyder, at leverandører eller rådgiveren må gætte sig frem til, hvordan et holdbart lysdesign skal beskrives, og her har der været mange eksempler på at optimisme omkring levetider og reflekser, og ligefrem fusk, har påvirket lidt for meget, når opgaverne er beskrevet og dimensioneret.

Nu skal der ryddes op
”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer. Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud. Det går i sidste ende ud over brugerne, som får for lidt arbejdslys, og det skal branchevejledningen rydde op i”, mener Anne Bay.

Vejledningen skal supplere de tekniske standarder, der allerede findes på området. Seneste fælleseuropæiske lysstandard er implementeret i Danmark, som en del af Bygningsreglementet, BR15, og er derfor en del af dansk lovgivning.

Fælles grundlag skal sikre beregninger
”Idéen er at rådgivere og leverandører kan henvise til vejledningen og dermed får alle et fælles grundlag for at lave en god aftale. Det er også derfor, at vi kalder vejledningen for et dialogværktøj til bestilleren, leverandøren og lysplanlæggeren”, fortæller Anne Bay.

Vejledningen specificerer eksempelvis, hvordan man skal regne, hver gang der er ting, som ikke kan specificeres på tilbudstidspunktet. Det kan for eksempel være møbleringen. Dermed bliver det nemmere at sammenligne to tilbud og gennemskue, hvad der begrunder en eventuel forskel i pris.

”Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud”. Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys

Vejledningen har været undervejs siden 2016, og et udvalg bestående af 15 branchefolk har samarbejdet om den endelige formulering.

De 15 repræsentanter kommer fra forskellige interessegrupper herunder rådgivende ingeniører, totalentreprenører, forhandlere samt brancheforeningen FABA.

Vejledning allerede i brug
”Vi har stået i en unik situation i forhold til at udarbejde vejledningen, fordi vi i Dansk Center for Lys er uafhængige. Det betyder, at alle parter kan have tillid til vejledningen, og jeg tror også, at det er grunden til, at den bliver brugt derude”, siger Anne Bay, der kun har modtaget positive tilbagemeldinger efter udgivelsen af vejledningen.

For installatører kan vejledningen være et godt værktøj til at kvalificere et tilbud og dokumentere vedligeholdelsesfaktoren. Det er der taget højde for i vejledningen i form af skemaer over diverse lyskilders, herunder LED-lys’, lysstrømsnedgang over tid.

”Vi håber, at vejledningen kan være med til at øge kvaliteten og brugen af fagfolk, eksempelvis ved at installatørerne tager vejledningen med til belysningsleverandøren”, siger Anne Bay.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning

Mange har efterhånden set lyset med hensyn LED’s fortræffeligheder, hvad angår besparelser på elregningen og lavere CO2-udledning. Samtidig er både lysstyring og LED-kvaliteten inde i en rivende udvikling. Redaktionen ser i temaet nærmere på teknologien bag nogle af de spændende LED-projekter både inden- og udendørs landet over. 

Relateret indhold

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025