Bump mod grøn el til lastbiler skal ryddes af vejen

Hønen, ægget og foderet: Lastbiler, ladeudstyr og grøn strøm på elnettet skal løbende matche hinanden, når 40.000 lastbiler skal omstilles fra at køre på fossilt brændstof til elektricitet fra vind og sol.

Driftsdirektør Michael Mertov fra Peder Olsen & Søn, direktør John Dyrby Paulsen fra Dansk e-Mobilitet og direktør Per Sørensen fra TREFOR El-net er enige om, at samtale fremmer forståelsen for hinandens udfordringer.. Foto: Jesper Tornbjerg/Green Power Denmark

Hovedparten af den tunge vejtransport skal over de kommende år omstilles til grøn elektricitet, men det kræver, at alle de involverede parter – vognmænd, elnetselskaber, ladeoperatører, aggregatorer og andre aktører – bliver bedre til at forstå hinandens behov og barrierer.

“Vi skal sætte os ned og snakke sammen,” fastslår driftsdirektør Michael Mertov fra Peder Olsen & Søn i en paneldebat på Elektrificeringsscenen på El & Teknik ’24 i Odense torsdag.

Busser og skraldebiler har vist den elektriske vej, og Lastbiler til lokal og regional transport kan få et tilsvarende gennembrud, forventer han – især hvis staten prioriterer at støtte udrulning af ladeinfrastruktur til depotladning, når den skal fordele allerede aftalte 750 mio. kr.

“Enig! Hvis ladeinfrastrukturen ude hos vognmændene falder på plads, så skal lastbilerne nok komme,” siger direktør John Dyrby Paulsen fra Dansk e-Mobilitet, der vurderer, at ’god forretning’ for lastbiler med el-drift kun ligger 2-3 år ude i fremtiden.

Han glæder sig over, at Vejdirektoratet er ved at opbygge offentlig ladeinfrastruktur langs hovedfærdselsårerne, og at også private aktører er i fuld gang i en række knudepunkter. Imidlertid er det afgørende, mener Dansk e-Mobilitet, at også vognmændene får starthjælp til den forholdsvis dyre investering i ladeudstyr.

Men flere ladestandere til lastbiler kræver en udbygning af kapaciteten i elnettet, og her kan behovet for kapacitet alene til lastbiler og andre former for tung transport stige fra ca. 25 MW i 2025 til over 250 MW i 2050, påpeger direktør Per Sørensen, Trefor Elnet.

“Trefor El-net skal bygge ni nye 60-/10 kV-stationer og opgradere fem eksisterende de næste ti år, siger Per Sørensen med det forbehold, at virkeligheden presser sig på og løbende kræver justeringer af netudviklingsplanerne både lokalt og hos Energinet.

Mange komponenter har lange leveringstider, så Per Sørensens råd til vognmænd og andre aktører med ambitionerne om at øge elforbruget er klart: Kom i god tid - kom med en god plan.

Per Sørensens råd til det politisk-administrative system er også klart: Netselskaberne skal have bedre muligheder for at investere, før behov opstår.

“Som det er nu, må vi ikke bruge penge, før kunden er i butikken. Hvis vi investerer ’up front’ bliver vi straffet,” påpeger Per Sørensen.

Kilde: Green Power Denmark

-emte

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025