Byggeriet har det stadig dårligt
Renoveringspuljer og kommunale anlægsinvesteringer til trods ser fremtiden ikke lys ud for dansk byggeri. Beskæftigelsen falder kraftigt.
Siden byggesektoren toppede under højkonjunkturen i maj 2007 har over 30.000 mistet deres job i industrien, der lige nu beskæftiger 153.000 mand, knap 10.000 mindre end gennemsnittet de sidste 25 år. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Tallene viser, at aktiviteten i byggeriet nu er langt under det, som de økonomiske eksperter omtaler som det naturlige niveau, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen. Han giver det dårlige økonomiske klima skylden; et klima der bevirker at kommunerne, selv med regeringens støtte til anlægsprojekter i baghånden, taber lige så mange penge som de kan få ind på at fremskynde investeringer i bygninger og veje, fordi indtægterne ved byggemodning og salg af byggegrunde falder. Og de private, statsstøttede investeringer på godt 5 mia. kr. fylder ikke meget i de samlede investeringer i byggesektoren, der var på 155 mia. kr. i 2007.
Problemet er, at nybyggeriet er gået helt i stå. Skal den ledige kapacitet i byggeriet udnyttes, må der flere tiltag i gang, siger Finn Bo Frandsen. Han peger bl.a. på nye tilskud til energi-renoveringer i bygninger, så CO2-udledningen kan begrænses. Den svage byggeaktivitet afspejler sig også i byggevirksomhedernes regnskaber, En undersøgelse gennemført af kreditvurderingsbureauet Soliditet viser således, at hver tredje af byggeriets virksomheder kører med underskud, og at godt 55 pct. af branchens selskaber har en dårlig kreditværdighed.