Venstre vil droppe mål om udfasning af gasfyr
Venstres formand, Troels Lund Poulsen, vil droppe ambitionen om at udfase alle gasfyr inden 2035. Det sker med henvisning til, at det vil være unødigt dyrt for mange borgere og ikke give klimamæssig mening.
Venstres formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, vil droppe målet om at udfase gas til opvarmning af private boliger.. Foto: Venstre
“Når al gas i Danmark om nogle år er helt grøn, giver det ikke mening at tvinge over 100.000 boligejere til inden 2035 at skifte væk fra deres gasfyr – en omkostning, der for nogle vil koste over hundredtusind kroner. Derfor mener jeg, vi bør overveje at droppe ambitionen om at have udfaset alle gasfyr i 2035,” lyder det fra Venstres formand i en pressemeddelelse.
Et stort flertal i Folketinget indgik i 2022 på bagkanten at Putins angreb på Ukraine, der førte til tårnhøje gaspriser, en aftale med et mål om at udfase al gas til opvarmning af boliger i 2035, men den ambition vil Venstre nu droppe.
Klima-, energi og forsyningsminister, Lars Aagard (M), har hidtil ikke ønsket at sætte en dato for udfasning af gassen til opvarmning af boliger, trods gentagne opfordringer fra Dansk Fjernvarme og Varmepumpeindustrien i Danmark.
Begge organisationer mener, at en dato for udfasning af gassen vil gøre det lettere at få boligejere til at skifte til enten fjernvarme eller varmepumper.
Troels Lund Poulsen får støtte af Moderaternes energiordfører, Henrik Frandsen:
“Jeg deler Troels Lund Poulsens synspunkt, siger han til dr.dk, mens Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen mener, at der fortsat skal være fokus på omstilling til fjernvarme, men gerne tager debatten:
“Der er nogle steder, hvor husene ligger så langt fra hinanden, at vi må konkludere, at der kommer fjernvarme ikke til at spille en rolle,” siger han til dr.dk.
Troels Lund Poulsen understreger, at Venstre stadig “står vagt om den grønne omstilling og vores ambitiøse klimamål”, men peger på, at en udfasning inden 2035, “vil det gøre unødigt ondt på rigtig mange borgere” og at den hverken giver økonomisk eller klimamæssig mening, “når gassen er grøn”.
De konservative kritiserer Venstres holding:
“Vi har aftalen, fordi den grønne gas skal bruges der, hvor el ikke kan gøre det. For eksempel når vi skal omstille den meget tunge industri, og vi skal af med olie, kul og dele af biomassen,” siger partiets energi- og forsyningsordfører Dina Raabjerg.
-emte