Byggestyrelsen: For dyrt at sikre beboerne mod giftig røg og gas

Ifølge Trafik- og Byggestyrelsen vil en ændring af reglerne for projektering af ventilationsanlæg medføre en fordyrelse af byggeriet. Det er noget, der møder kritik fra overingeniør i Sikkerhedsbranchen, der efterlyser opstramninger.

Ifølge Peter Hofman-Bang, der er overingeniør i Sikkerhedsbranchen, er danskerne henvist til at 'offentligt tilængelige afbrydere' på ventilationsanlæg først bliver krævet, når der sker udslip som for eksempel et klorudslip fra en svømmehal. Arkivfoto..

Når Beredskabsstyrelsen har tændt for varslingssirenerne i ens lokalområde, har anvisningerne i årevis været: ”Gå inden døre. Luk døre og vinduer, og sluk ventilationsanlæg”.

Læs også: Elever i Jelling får bedre luft i klasselokalerne

Imidlertid har bygge- og sikkerhedsfolk flere gange påpeget, at det i mange nye etageboliger er stort set umuligt at slukke for ventilationen, selvom eksempelvis en industriulykke gør det nødvendigt:

”Det er absolut farlig og decideret dødeligt, hvis vi forestiller os et uheld med ammoniak eller bare klor, som vi bruger i alle landets svømmehaller”, udtalte overingeniør Peter Hofman-Bang fra Sikkerhedsbranchen, da Ingeniøren satte fokus på problemet tilbage i 2015.

Beboere kan ikke forhindre gasindtrængning
Problemet med nye lejlighedskomplekser er, at de ofte udstyres med et centralt styret ventilationssystem, som sikrer, at der er det lovkrævede luftskifte i lejlighederne.

Men systemet kan imidlertid ikke afbrydes fra de enkelte lejligheder, hvorfor beboerne ikke har mulighed for at forhindre giftig røg eller gas i at trænge ind i lejlighederne, skriver ing.dk.

Derfor bedte Beredskabsstyrelsen i 2015 om at få ændret bygningsreglementet, så det blev muligt at slukke for ventilationsanlæggene.

I den forbindelse lovede man hos Trafik- og Byggestyrelsen at overveje nye krav i bygningsreglementet, og i august i år kunne myndighederne således præsentere resultatet af deres arbejde til offentligheden:

”Indtil nu har sirenerne betydet, at man skulle gå inden døre, lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg og søge information hos DR eller TV2. Det bliver ændret nu. Fra og med i dag betyder sirenerne: Gå ind, og søg information hos DR eller TV2”, lød det fra Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Så i stedet for at kræve, at ventilationsanlæg skal kunne slukkes i tilfælde af ulykker, har myndighederne valgt at droppe opfordringen helt.

Læs også: Ventilationsloft giver køkkenansatte et bedre arbejdsmiljø

Der skal ske store ulykker før opstramning
Trafik- og Byggestyrelsens beslutning er noget, der skuffer Peter Hofman-Bang:

”Jeg er blevet realistisk pessimist af mine mange års arbejde med beredskab og har lært, at der skal store ulykker til – tæt på Danmark – for at der bliver foretaget opstramninger og i de ’stille perioder’ herimellem sænkes niveauet stille og roligt”, skriver han i en e-mail til Ingeniøren.

”Efter min opfattelse er vi nu henvist til, at ’offentligt tilgængelige afbrydere’ på ventilationsanlæg først bliver krævet, når for eksempel et klorudslip fra en svømmehal i Danmark blæses ind til alle leverne i skolen ved siden af, eller når en ammoniaktankvogn taber sin last ved udsugningen til et ventilationsanlæg”.

Læs også: Stor fare for brand i restauranters ventilationsanlæg

For dyrt at sikre beboere
Hos Trafik- og Byggestyrelsen begrunder man beslutningen med, at det ville være for dyrt at sikre beboerne i lejligheder:

”En ændring af reglerne for projektering af ventilationsanlæg vil medføre en fordyrelse af byggeriet samtidig med, at det kan have nogle uhensigtsmæssige følgevirkninger for bygningerne og indeklimaet”, skriver styrelsen ifølge ing.dk og henviser til et notat, som rådgivningsfirmaet Alectia udarbejdede i 2008.

I notatet argumenterer rådgiveren for, at det ikke er nødvendigt at kunne lukke for ventilationsanlæggene, fordi en bygning alligevel skal evakueres, hvis der opstår en ildebrand eller et gasudslip, og det vurderes, at der er risiko for, at røg eller gas trænger ind i en bygning.

- EL

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025