Coating sparer energi og forlænger pumpers levetid
Den keramiske belægning finder nu gradvis vej til fjernvarmeselskaber, kraftværker, svømmebade og dambrug, hvor den forlænger livet for pumper i barske miljøer. Der er både energibesparelser og mere optimal drift at hente.
Keramiske belægninger har gennem mange år været kendt inden for den maritime og offshore industrien, Metoden har imidlertid kun for alvor været benyttet i den landbaserede industri gennem de seneste fem-ti år. I dag benyttes keramisk coating på kraftværker, i industrien, i bl.a. fjernvarmesektoren, i svømmebade, i spildevandsanlæg og dambrug, hvor belægningen beskytter pumperne i aggressive miljøer. Ifølge Erik Gudbjerg er det ikke elbesparelser, men forlænget levetid, der motiverer virksomhederne, når de vælger at få coatet deres pumper..
Af Peter Jürgensen
Overalt i samfundet sørger pumper for, at vand og andre væsker bliver sendt rundt i systemerne. Pumperne sluger masser af energi, men forholdsvis simpelt kan forbruget sættes ned. Ved at coate pumperne med korrosionsbestandig keramik, er det muligt at optimere driften og dermed spare energi.
Det viser resultaterne fra et Elforsk-projekt fra 2005, som nu vinder nu indpas i badelande, svømmehaller, spildevandsanlæg og industri.
En særlig glat keramikkomposit udmærker sig ved kraftig vedhæftning, som styrker pumpehus og løbehjul i pumperne, og derved både forlænger levetid, reducerer behovet for vedligehold og samtidig mindsker energiforbruget.
Elforsk-projektet påviste en konkret besparelse i energioptaget til pumpedrift på ca.10 procent ved coating med keramik af typen Chesterton ARC S2 på en 11 kW pumpe i Holstebro Badelands klorholdige cirkulationsvand.
Projektet blev gennemført ved renovering af en ti år gammel pumpe, som ved adskillelsen var kraftigt korroderet.
Selv om keramisk coating i snit formår at optimere pumperne med 10 procent, kan man dog i enkelte tilfælde komme op på 30 procent, såfremt pumpen er meget slidt og har en ujævn overflade, forklarer direktør John Moritzen fra coatingvirksomheden Jakob Albertsen A/S i Svendborg. Her coater man på årsbasis 100-200 pumper.
Elforsk-projektet gav os i det hele taget megen ny viden. Først og fremmest fandt vi herigennem ud af, hvor stort besparelsespotentialet ved coating er. Samtidig blev det afdækket, hvilke typer af pumper, som har det største potentiale for optimering. Alle pumper kan optimeres, men specielt trykgivende pumper viser sig via denne proces at kunne få forlænget deres levetid samt et reduceret energiforbrug, siger John Moritzen.
Det er i øvrigt lykkedes for medarbejderne hos Jakob Albertsen A/S at forbedre de coatede pumpers holdbarhed yderligere ved at indføre særlig kvalitetskontrol af det udførte arbejde. I dag coater virksomheden pumper for bl.a. Grundfos samt en række spildevandsanlæg, kraftværker samt industrivirksomheder.
Det begyndte med søfarten
Coating har gennem mange år været kendt inden for den maritime industri, men har imidlertid kun været benyttet inden for den landbaserede industri i de seneste fem-ti år.
Prisen for rensning, sandblæsning og coating af en typisk svømmehalspumpe ligger fra 6.000 til 10.000 kr., afhængig af størrelse og tilstand.
Den pris skal sammenholdes med, at der kan opnås en årlig energibesparelse i samme størrelsesorden, fordi svømmehalspumper kører alle årets timer, siger John Moritzen, som efterhånden også jævnligt coater pumper for fjernvarmeselskaber.
Her er det primært af energihensyn, man coater, fordi der i forvejen tilsættes kemikalier i fjernvarmevandet, som dæmper korrosionen. Kraftværkerne derimod, har først og fremmest taget teknologien til sig af hensyn til korrosionsbeskyttelsen af deres hovedkølevandspumper. Her er man endvidere i stand til at renovere ældre pumper og dermed spare kraftværkerne for store investeringer i nye pumper.
Tilbagebetalingstiden vil typisk være ét til to år for små pumpers vedkommende, men coating på store pumper, som kører meget, kan komme helt ned under ét år.
John Moritzen tror, at de fleste pumpefabrikanter i fremtiden vil tage teknologien til sig, akkurat som Grundfos er begyndt på. Han vurderer samtidig, at de processer, som knytter sig til coating, gradvis vil blive automatiseret, hvilket formentlig vil reducere omkostningerne.
Færre driftsstop
Direktør Erik Gudbjerg fra det østjyske energiselskab Lokalenergi, som rådgiver private og offentlige virksomheder om energi- og miljøbesparelser, var seniorkonsulent på Elforsk-projektet, og han peger på, at coating ikke alene giver energibesparelser som sidegevinst.
For vores kunder er det i denne sammenhæng særlig interessant, at coating reducerer behovet for vedligehold af pumper i aggressive miljøer. Coating forlænger pumpernes levetid og samtidig kan man reducere antallet af driftsstop ved vedligehold til måske hvert tredje år frem for en gang om året, siger han. Han understreger samtidig, at Lokalenergi ser coating-projektet som en mulighed for at udbrede viden om ny teknologi til kunderne.
Elforsk støtter jo via forskning en række projekter, som fremmer el-besparelser. Da vi startede projektet, havde vi en idé om, at det via coating af pumper ville være muligt at spare på el-udgifterne. Det har imidlertid vist sig at være noget helt andet, som motiverer virksomheder og institutioner til at få coatet deres pumper, nemlig den forlængede levetid og reduktionen i vedligeholdelsesomkostninger. Pumper i svømmehaller lever f.eks. et hårdt liv. Så i stedet for at tale med svømmehalsbestyreren om energi, adresserer vi nu hele vedligeholdelsestemaet i forhold til hans pumper. Når vi kan dokumentere, at coatede pumper holder to-tre gange så lang tid, sænkes omkostningerne til vedligeholdelse selv sagt mærkbart. Men i tilgift opnås naturligvis en besparelse på elregningen
Dambrug og landbrug
For tiden arbejder Lokalenergi med oplysning om coatede pumper i dambrugssektoren. Også her er der tale om et miljø, hvor pumperne udsættes for lidt af hvert. Og den coatede overflade er mere resistent over for de forurenende stoffer i det vand, som dambrugerne anvender.
Senest er vi begyndt at bruge coating inden for staldventilation. Ammoniakindholdet gør luften mere aggressiv. Ud over det indeholder luften meget støv, fedt og fugt. Det kræver meget hyppig rengøring og vedligeholdelse af ventilatorerne. Coatede ventilatorer viser sig imidlertid at være nemmere at rengøre, hvorved vedligeholdelsen lettes. Ydermere kan der herved opnås energibesparelser på fem til syv procent, siger Erik Gudbjerg. Han er ikke i tvivl om, ar potentialet for anvendelse af coatede pumper er stort.
Teknologien kunne formentlig med stor fordel anvendes inden for langt flere områder end tilfældet er i dag. I fremtiden tror jeg da også, at vi vil se metoden benyttet inden for f.eks. kølevand samt til belægninger i rør, der er udsat for havvand til industriel køling. Hermed opnår metoden en miljøteknologisk dimension, som bliver ganske interessant, siger han.