Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet

Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå”, fortæller Kim Fausing. Foto: Danfoss..

For få uger siden afleverede Danfoss A/S en imponerende opgørelse af 2022’s resultater. Finansielt er det lige til at blive forpustet af: En omsætning, som for første gange i virksomhedens historie runder 10 milliarder euro svarende til en vækst på 36 procent. Heraf er 15 procent vækst i Danfoss’ eksisterende forretning. Og alligevel er det lykkedes at reducere de globale udledninger af CO2 i scope 1 og 2 med syv procent.

”Det er vi tilfredse med, og vi tror på, at vi kan dekarbonisere til 2030. Det viser også, at vi tager vores egen medicin, når vi genbruger energi og reducerer forbrug”, siger Kim Fausing.

Med den strategi har Danfoss skåret 70 procent af sit forbrug af energi til opvarmning af hovedkontor og produktion i på Als siden 2007. For strømforbruget er samme tal 43 procent.

Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel

Kim Fausing

”De resultater er opnået med metoder, som er tilgængelige for de fleste. Så det er noget alle kunne gøre, så vidt vi kan se. Og vi vil meget gerne have andre til at fokusere mere på energieffektivitet,” siger Kim Fausing.

Fokus på energieffektivitet skal tilbage
Trangen til at fremme fokus på energieffektivitet er sandsynligvis stærkt forbundet med det faktum, at det er i det felt, Danfoss’ produkter lever og bidrager. Men når man taler med Kim Fausing om energieffektivitet, får man også en klar fornemmelse af en reel frustration over, at der ikke tappes mest muligt af denne energiudgifts- og CO2-reduktions-kilde.

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå. Vi ser det som en strategisk fejl at man ikke sætter en meget mere ambitiøs plan om at spare og genbruge energi”, siger Kim Fausing.

Danfoss har for kort tid siden lagt resultaterne af en undersøgelse frem, som viser, at der hvert år bliver sendt overskudsvarme fra for eksempel produktionsvirksomheder, supermarkeder, datacentre og spildevandsanlæg op i den blå luft i et omfang svarende til tæt på Europas samlede efterspørgsel på varme og varmt vand.

Læs også: Nye cirkulationspumper har kæmpestort energipotentiale

”Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel,” fortsætter han.

Energisparekrav burde have været højere
Det er ikke kun uforståeligt, det er også kritisk nødvendigt at styrke fokus på energieffektivitet. For hvis det ikke sker, så kan man lige så godt gå ud at sige, at det ikke bliver muligt at nå Parisaftalens målsætning. Og det bliver tilsvarende svært for Danmark at leve op til de energisparekrav, der ligger i den nye energisparekravsaftale, som i sidste uge blev forhandlet færdig i EU.

Danfoss har fulgt nøje med i aftalens tilblivelse og synes, det er positivt at der nu er bindende energisparekrav for 2030 og krav om at de enkelte medlemsstater skal reducere deres energiforbrug med 1,5 procent.

“Direktivet er for alvor med til at sætte energieffektivitet på dagsordenen og skabe det nødvendige regulatoriske push, så vi ikke længere kun taler om at udbygge vores energikilder, men også om at reducere energiforbruget og genbruge energi,” siger Kim Fausing til Børsen.

Men i Nordborg undrer man sig alligevel.

”Vi havde gerne set højere mål. ... I lyset af energikrisen og den udsatte position, som Europa befinder sig i på energiområdet, er det meget overraskende, at medlemsstaterne ikke er mere ambitiøse”, siger Kim Fausing i en mail til redaktionen.

Tager egen medicin
Danfoss’ undren bliver ikke mindre af, at de ved, det kan lade sig gøre.

Læs også: Sensorer og IoT skal hjælpe beboere til adfærd med mere fokus på energi og ansvarlighed

”Vi synes, at vi tager vores egen medicin. Vi har for eksempel en KPI på energi-intensitet sat som forbrug i forhold til salg. Den er gået fra 111 i 2019 til 81* i 2022. Det er 30 procent, vi har reduceret udledningerne med, inden vi overhovedet er begyndt at skifte over til sol og vind”, siger Jesper Christensen, som er koncernfinansdirektør i Danfoss.

”Oveni at det er det rigtige at gøre, så er tilbagebetalingstiden på energieffektivitetsløsninger meget kort. Modsat udbygningen af grønne energikilder leverer de endda reduktioner i udledninger – og udgifter – nærmest med det samme, og der er brug for at reducere forbrug og udledninger nu. Derfor har vi simpelthen brug for at komme i et helt andet gear på dette område”, afslutter Kim Fausing.

*) Danfoss er i færd med at integrere virksomheden Eaton Hydraulics, som nok skal i gang med noget energieffektivitetsarbejde. Lægger man deres energiforbrug oveni Danfoss’ er energiintensiteten tilbage på omkring 111.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main