Dansk Energi: 5 energifakta, der er værd at bemærke

Elforbruget er nu på det højeste, der er blevet registreret i 10 år, meddeler Dansk Energi. Det er dog ikke entydigt negativt da elektrificeringen blandt andet er med til at mindske brugen af fossile brændstoffer.

Det høje elforbrug er ikke bekymrende for Dansk Energi, da udviklingen følger regeringens plan om elektrificering af det danske samfund. Foto: Arkivfoto.

Energipriserne skød i vejret i 2021. Det meddeler Dansk Energi på interesseorganisationens hjemmeside. Jonas Westphal Rasmussen, konsulent i organisationen, har i denne forbindelse markeret fem bemærkelsesværdige energifakta, som kan læses i nærmere detalje nedenunder.

Overordnede pointer

1. Energipriserne har nået rekordhøjder.
2. CO2-kvoter er meget dyrere end sidste år.
3. Vi udnytter solenergi som aldrig før.
4. Svimende elforbrug følger regeringsplan om elektrificering.
5. Vi importerer mere el end nogensinde før – men der er også gang i eksporten.

Energipriserne har nået rekordhøjder

Verdensøkonomiens genåbning fra det foregående års corona-nedlukninger medførte en eksplosiv efterspørgsel på energi, og det kunne ses på priserne. Andet halvår af 2021 oplevede nemlig markante prisstigninger på gas, kul, olie og elektricitet.

Det er ikke stigninger, man kan spøge med. Eksempelvis oplevede naturgas en prisstigning på 815 procent i forhold til gennemsnitsprisen, elprisen 1004 procent i forhold til gennemsnittet de seneste seks år, kul 270 procent i forhold til det normale gennemsnit.

CO2-kvoter er meget dyrere end sidste år

Fordi de største forbrugere af fossile brændstoffer er omfattet af det europæiske kvotemarked, skal de købe CO2-kvoter for at få lov til at udlede. Disse kvoter kostede gennemsnitligt 184,1 kr./ton i 2020, men er steget til 667 kr./ton. Det er dog ikke entydigt negativt ifølge Dansk Energi.

”Stigningen på en faktor 3,5 siden 2020 er med til at sætte farten i vejret på den grønne omstilling i hele Europa”, skriver Jonas Westphal Rasmussen, konsulent i Dansk Energi.

LÆS OGSÅ: Giv dig selv en lavere elregning i nytårsgave

Vi udnytter solenergi som aldrig før

Danmark har aldrig produceret så meget el fra solceller som i 2021. Den samlede elproduktion fra solceller udgør nu 4,3 procent og produktionen overgår 2021 med 12 procent. Ifølge Dansk Energi, kan dette forklares ved tilslutningen af Nordeuropas største solcellepark i Holstebro til det danske elnet i oktober måned sidste år.

Svimende elforbrug følger regeringsplan om elektrificering

I takt med regeringens plan om at reducere CO2-udledningerne igennem elektrificering af det danske samfund, er elforbruget forudsigeligt nok også steget. Faktisk er det steget til det højeste niveau, der er registreret de sidste 10 år og er nu syv procent højere end året før, oplyser Dansk Energi.

Vi importerer mere el end nogensinde før – men der er også gang i eksporten

Ud fra de foreløbige tal, forventer Dansk Energi at importen af el vil stige til over 19 TWh i 2021 mod 18,5 TWh i 2020. Det er dermed den største import af el, Dansk Energi nogensinde har registreret. 88 procent af strømmen, Danmark importerer, er baseret på vedvarende energi, hvilket bidrager til fortsatte fald i CO2-indholdet i el.

Hvad angår eksporten, går udviklingen dog også fremad. I 2021 eksporterede Danmark 13,9 TWh mod 11,7 TWh i 2020. Noget af grunden til denne udvikling kan forklares af Danmarks kobling til Holland igennem COBRA-kablet, oplyser Dansk Energi.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle