Danske virksomheder går glip af store energiforbedringer

Energioptimeringsprojekter gavner både klimaet og danske virksomheders bundlinje. Desværre bliver alt for mange projekter skrinlagt. Sådan lyder opråbet fra Hans Jørgen Lorenzen, direktør hos NRGi.

"Hvis danske virksomheder fortsætter med at udskyde vigtige energiforbedringer, risikerer de ikke kun at lide økonomiske tab; men de går også glip af muligheden for at bidrage til og positionere sig inden for den grønne omstilling”, fortæller Hans Jørgen Lorenzen. Arkivfoto fra 123rf.com..

De grønne energiprojekter er komplekse og kræver både investeringer, tid og ressourcer. Projekterne gavner den grønne omstilling og er samtidig med til at reducere virksomhedernes driftsomkostninger – eksempelvis udgifter til energi og opvarmning af bygninger. Alligevel oplever energi- og rådgivningskoncernen NRGi, at mange projekter lægges på is, og ifølge Hans Jørgen Lorenzen, der er adm. direktør i NRGi Rådgivning, viser erfaringen, at udskudte projekter som regel aldrig kommer i gang.

Dermed realiseres vigtige projekter for den grønne omstilling af samfundet ikke – og virksomhedernes driftsudgifter stiger i takt med energiprisernes udvikling.

Læs også: Ny dansk teknologi styrer varme og energi på intelligent vis

"Hvis danske virksomheder fortsætter med at udskyde vigtige energiforbedringer, risikerer de ikke kun at lide økonomiske tab; men de går også glip af muligheden for at bidrage til og positionere sig inden for den grønne omstilling. Det er derfor afgørende, at virksomhederne får indblik i alle deres handlemuligheder, inden de træffer en beslutning, så de kan undgå unødvendige risici og tab. Der er behov for et øget fokus på energioptimering nu, hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen frem mod 2030 og sikre virksomhedernes konkurrenceevne på sigt", siger Hans Jørgen Lorenzen.

“Mange virksomheder har gode intentioner, men de fristes ofte til at vente indtil ’det helt rigtige tidspunkt’, når deres økonomiske situation forbedres, eller når de har flere ressourcer til rådighed”, fortæller Hans Jørgen Lorenzen. Foto: NRGI..Virksomheder venter
Gennem en årrække har mange danske virksomheder haft fokus på at gennemføre energieffektiviserende investeringer for at imødekomme egne og omverdenens krav til nedbringelse af CO2-udledningen. Men likviditetskrav kombineret med andre strategiske prioriteter, sætter ifølge Hans Jørgen Lorenzen ofte virksomhederne på bagbenene i forhold til den grønne omstilling.

“Mange virksomheder har gode intentioner, men de fristes ofte til at vente indtil ’det helt rigtige tidspunkt’, når deres økonomiske situation forbedres, eller når de har flere ressourcer til rådighed. Som tiden går, bliver virksomhederne udsat for større risici og økonomiske omkostninger på grund af stigende energipriser og krav til bæredygtighed, og de ender dermed i en negativ spiral”, siger Hans Jørgen Lorenzen.

Udfordringer med finansiering, mangel på ressourcer eller opprioritering af andre projekter er ifølge Hans Jørgen Lorenzen nogle af de store stopklodser for, at energioptimeringsprojekter føres ud i livet.

Nyt koncept skal løse finansieringsudfordringer
For at imødegå virksomhedernes finansieringsudfordringer har NRGi indgået et partnerskab med finansieringsselskabet Energifinans. Sammen tilbyder de et totalkoncept, hvor virksomheder får hjælp til hele processen - fra forudgående screening, analyse til finansiering og implementering. Finansieringsdelen sikrer, at investeringen i energireducerende tiltag ikke belaster virksomhedens kreditværdighed eller likviditet, da de energibesparende tiltag finansieres 100 procent af de besparelser, der opnås.

Læs også: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre

”Vores koncept er designet til at løse udfordringerne for virksomhederne, hvor de energibesparende projekter finansieres 100 procent af de besparelser, der opnås, ligesom vi respekterer virksomhedernes allerede indgåede aftaler med banker og finansieringsselskaber. Dermed belaster vores finansieringsløsning hverken likviditet eller kreditværdighed, så man kan komme i gang med de værdifulde besparelser, som gavner både forretningen og samfundet”, siger Søren Milner, direktør i Energifinans.

I en rapport fra 2023 fra Energistyrelsen lyder det, at produktionserhvervene kan spare cirka 10 procent af det samlede energiforbrug på tværs af sektorer ved at foretage investeringer med en tilbagebetalingstid på under fire år. Det betyder, at der årligt kan spares cirka 12.500 Terajoule, hvilket svarer til det årlige energiforbrug for 125.000 mennesker eller en by på størrelse med Aalborg. Industrien tegner sig i dag for 27 procent af erhvervslivets samlede energiforbrug.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energiforbedringer august 2023

Nævnt i denne artikel:

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle