Danske virksomheder mindre bekymrede for køb af elbiler

Manglen på ladestandere afholder i dag langt færre danske virksomheder i at investere i elbiler, viser en ny undersøgelse. Dermed bliver en af de største barrierer for virksomhedernes elektrificering mindre sammenlignet med sidste år.

"Det er vores erfaring, at når ladestanderproblematikken ikke længere fylder, er virksomhederne også langt mere parate til elbiler – også dem, der ikke før har tænkt i de baner", fortæller Andreas Knudsen. Foto : Arval..

Den offentlige infrastruktur af ladestandere i Danmark har længe været en af hovedårsagerne til at holde igen med investering i elbiler. Men sådan forholder det sig ikke længere: Bekymringen for antallet af landestandere er nemlig på retur blandt danske virksomheder, som endnu ikke er hoppet med på elektrificeringsbølgen.

Sådan lyder en af konklusionerne i en stor undersøgelse fra Arval Mobility Observatory 2022 (AMO) foretaget blandt 301 ansvarlige for virksomheders bilflåder i Danmark.

Langt færre ser ladere som benspænd
Den internationale undersøgelse, som hvert år tager temperaturen på erhvervslivets bilflåder, viser, at færre danske flådeansvarlige ser den offentlige ladeinfrastrukttur som et benspænd for deres grønne omstilling sammenlignet med sidste år.

Læs også: ELCON ser intet alternativ til at satse helhjertet på el-varevogne

Blandt flådeansvarlige, der endnu ikke overvejer at investere i elbiler eller -varevogne, er det nu hver fjerde (26 procent), der ser antallet af offentlige ladepunkter som en hindring for deres grønne omstilling. Det er et markant fald i forhold til sidste års AMO-undersøgelse, hvor hele 46 procent mente, at for få offentlige ladestandere var et benspænd. Dengang var ladestandere den mest udbredte hindring af alle blandt virksomheder, som endnu ikke havde elbiler i deres flåde.

"Konklusionen i vores nye undersøgelse stemmer godt overens med den udvikling, vi ser til daglig hos vores kunder, nemlig at ladestanderproblematikken fylder mindre. Noget tyder på, at vi i Danmark er kommet over en mental barriere på den her front", siger Andreas Knudsen, kommerciel direktør i Arval Danmark.

Om undersøgelsen: Metode

I alt 7.576 repræsentanter – heraf 301 danske – fra små, mellemstore og store virksomheder har leveret svar til undersøgelsen fra Arval Mobility Observatory, og alle deltagere i undersøgelsen er ansvarlige for den pågældende virksomheds bilflåde. Alle interview er gennemført af analysebureauet Ipsos via en blanding af online spørgeskema og kvalitative interview per telefon. Undersøgelsen er udført i 26 lande, der tæller Danmark, Østrig, Schweiz, Tyskland, Spanien, Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Storbritannien, Belgien, Luxembourg, Holland, Tjekkiet, Polen, Slovakiet, Rumænien, Finland, Norge, Sverige, Brasilien, Chile, Peru, Marokko, Rusland og Tyrkiet. Det er fjerde år i streg, at Arval Mobility Observatory bringer analysen.

"Vi har ikke længere den samme rækkeviddeangst i Danmark, og det skyldes i høj grad, at vi er blevet klar over, at vi i langt de fleste tilfælde faktisk ikke kører flere kilometer, end de eksisterende ladestandere kan forsyne os med", siger Andreas Knudsen.

Han vurderer samtidig, at holdningsændringen vil få positiv indflydelse på mange af de virksomheder, der endnu ikke er gået i gang med omstillingen til elbiler.

"Det er vores erfaring, at når ladestanderproblematikken ikke længere fylder, er virksomhederne også langt mere parate til elbiler – også dem, der ikke før har tænkt i de baner".

Flere ladestandere på arbejdspladsen
Mens antallet af ladestandere i det offentlige fylder mindre i overvejelserne blandt de flådeansvarlige, angiver 34 procent af danske virksomheder, der endnu ikke har elbiler i flåden, at manglende ladepunkter på arbejdspladsen er en hindring. Og det er for Andreas Knudsen at se endnu et lyspunkt.

"Manglende ladestandere på virksomhedernes egen matrikel er et forhold, de selv kan ændre på. Og så længe flere virksomheder anlægger egne ladestandere, vil vi se fremdrift i elektrificeringen", siger han.

Optimismen hos Arvals kommercielle direktør skyldes ikke mindst, at årets undersøgelse også viser, at mange danske virksomheder er i gang med at tage sagen i egen hånd. I undersøgelsen svarer 32 procent af de virksomheder, der allerede har eller planlægger at anskaffe mindst ét elektrificeret køretøj (inden for de næste tre år, red.), at de allerede nu arbejder på at opstille egne ladestandere inden for det næste år. Det er tæt på en fordobling i forhold til sidste år, hvor blot 17 procent af virksomhederne regnede med det inden for samme tidshorisont.

Fordelingen af de danske adspurgte i undersøgelsen:

• 102 virksomheder med mindre end 10 ansatte.
• 84 virksomheder med 10 til 99 ansatte.
• 52 virksomheder med 100 til 249 ansatte.
• 63 virksomheder med 250 ansatte eller mere.

Ifølge Andreas Knudsen er det ikke bare en positiv udvikling for virksomhederne selv, men en væsentlig brik i hele samfundets grønne omstilling. Erhvervslivets ladestandere sender ifølge ham et vigtigt grønt signal til omverdenen.

"Vi har flere gange set, at erhverv sætter tonen for hele bilmarkedet. Den positive udvikling med flere ladestandere og flere elbiler øger ikke kun virksomhedernes grønne profil, men påvirker også det omkringliggende samfund. Når virksomheder bidrager til ladeinfrastrukturen, bliver det også nemmere og mere aktraktivt for medarbejderne som privatpersoner at investere i en elbil", siger Andreas Knudsen.

Ifølge undersøgelsen har 59 procent af de adspurgte danske virksomheder i dag allerede mindst ét elektrificeret køretøj i deres flåde, mens yderligere 22 procent overvejer at anskaffe sig én eller flere alternative mobilitetsteknologier i løbet af de næste tre år.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

27.02.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Datastik: vælg et specifikt stik til en specifik applikation

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

23.02.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian får ny visuel identitet

22.02.2024Installator.dk

Stor el-installationsvirksomhed truet af konkurs

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main