Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet

Nyt projekt kombinerer selvlærende Machine Learning-algoritmer med store datamængder fra fjernaflæste digitale varmemålere, så det bliver lettere at finde lækager og undgå overflødigt gravearbejde.

Projektet handler om at minimere risikoen for at grave fjernvarmerør op, der sagtens kunne fungere fint i mange år frem, fortæller Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut. .

3,6 millioner danskere holder kulden fra døren med fjernvarmeog vedligeholdelsen af de 60.000 kilometer fjernvarmerør er den største udgiftspost på fjernvarmeselskabernes budgetter.

Det er baggrunden for projektet Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management, der har til formål at styrke overvågningen af ledningsnettet og prioritere vedligehold mere effektivt. Det skal blandt andet ske ved at kombinere sensordata og selvlærende algoritmer – Machine Learning – til at spore varmetab og lækager mere præcist, så man kan skifte defekte rør og lade de tætte ligge.

”De mange nye målere bidrager med en masse data. Det giver værkerne værdifuld historik og konsistente datasæt på hånden, som kan bruges til at sige en hel del om stikledningernes tilstand”, siger Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut. .

Sensordata tager temperaturen på ledningerne
”Det er kostbart at grave rør op og at udskifte dem. Så man vil gerne sætte ind, hvor gevinsten er størst samt for eksempel minimere risikoen for at grave rør op, der egentlig kunne fungere fint i mange år frem. Her håber vi, at projektet kan gøre en forskel”, siger Jakob Fester. Han er konsulent på Teknologisk Institut og leder af projektet, der for alvor vil bringe de nye digitale, fjernaflæste varmemålere i spil. 

De mange nye målere bidrager med en masse data. Det giver værkerne værdifuld historik og konsistente datasæt på hånden, som kan bruges til at sige en hel del om stikledningernes tilstand”, forklarer han.

Men talrige faktorer gør opgaven mere kompleks end som så. For eksempel afviger tryk, fremløbstemperatur og flow en del på tværs af ledningsnettet, hvilket gør det svært at identificere afvigelser præcist. Derfor er man nødt til at arbejde målrettet med validering af data – her kommer nogle af Teknologisk Instituts kompetencer inden for metrologi og usikkerhedsanalyse i spil.

Algoritmer finder hullerne
Samtidig er datasættene så store, at de er umulige at overskue manuelt. Derfor går projektet blandt andet ud på at kombinere sensorhistorik med geografiske data om ledningsnettetdefinere tolerancer og usikkerheder – og så ellers sætte de selvlærende Machine Learning-algoritmer til at trawle datasættene igennem. Hermed finder man lettere målinger, der på en eller anden måde stikker ud og som kan indikere, at noget ikke er, som det bør være.

Det er en opgave, hvor Machine Learning kommer til sin ret. Vi får et bedre overblik over ledningsnettets tilstand og kan – baseret på resultaterne fra algoritmerne – lettere pejle os ind på, hvor vi skal montere ekstra, trådløse sensorer. Blandt andet for at kalibrere målingerne, angive varmetab og isoleringsevne for de enkelte stikledninger – samt finde lækager og varmetab, forklarer Jakob Fester.  

Projektet ”Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management”, der har til formål at styrke overvågningen af ledningsnettet og prioritere vedligehold mere effektivt. .

I projektet gør man brug af en række særlige teknologier og værktøjer, blandt andet såkaldte ”clamp-on”-sensorer udviklet af en af projektdeltagerne – ReMoni – der spændes på ydersiden af et rør. Derfor er der ikke behov for at åbne ventiler og for at gå ind i røret, hvilket også letter arbejdet og mindsker tids- og ressourceforbrug.

Et projekt med stærke partnere 
I sidste ende handler det om at spore og lukke lækager mere effektivt. Det sparer både penge på vedligeholdelseskontoen og mindsker energitabet, i yderste konsekvens til gavn for selskab, klima og kunder”, tilføjer Jakob Fester.

Projektgruppen består af en række parter. Ud over Teknologisk Institut deltager forsyningsselskaberne Verdo og tre mellemstore fjernvarmeforsyninger, som leverer mange af de nødvendige data – og som håber på, at projektet kan være med til at optimere det fremtidige vedligehold. Desuden bidrager Grundfos og ReMoni med knowhow og teknologi om de sensorer, der spiller en nøglerolle i arbejdet med at digitalisere overvågningen af ledningsnettet.

”Projektdeltagerne er rigtig stærke på hver deres felt og ambitionerne er ret høje. For potentielt kan vi være med til at spare mange ressourcer og mindske energispildet i betydelig grad ude hos fjernvarmeværkerne”, håber Jakob Fester.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025