Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet

Nyt projekt kombinerer selvlærende Machine Learning-algoritmer med store datamængder fra fjernaflæste digitale varmemålere, så det bliver lettere at finde lækager og undgå overflødigt gravearbejde.

Projektet handler om at minimere risikoen for at grave fjernvarmerør op, der sagtens kunne fungere fint i mange år frem, fortæller Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut. .

3,6 millioner danskere holder kulden fra døren med fjernvarmeog vedligeholdelsen af de 60.000 kilometer fjernvarmerør er den største udgiftspost på fjernvarmeselskabernes budgetter.

Det er baggrunden for projektet Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management, der har til formål at styrke overvågningen af ledningsnettet og prioritere vedligehold mere effektivt. Det skal blandt andet ske ved at kombinere sensordata og selvlærende algoritmer – Machine Learning – til at spore varmetab og lækager mere præcist, så man kan skifte defekte rør og lade de tætte ligge.

”De mange nye målere bidrager med en masse data. Det giver værkerne værdifuld historik og konsistente datasæt på hånden, som kan bruges til at sige en hel del om stikledningernes tilstand”, siger Jakob Fester, konsulent på Teknologisk Institut. .

Sensordata tager temperaturen på ledningerne
”Det er kostbart at grave rør op og at udskifte dem. Så man vil gerne sætte ind, hvor gevinsten er størst samt for eksempel minimere risikoen for at grave rør op, der egentlig kunne fungere fint i mange år frem. Her håber vi, at projektet kan gøre en forskel”, siger Jakob Fester. Han er konsulent på Teknologisk Institut og leder af projektet, der for alvor vil bringe de nye digitale, fjernaflæste varmemålere i spil. 

De mange nye målere bidrager med en masse data. Det giver værkerne værdifuld historik og konsistente datasæt på hånden, som kan bruges til at sige en hel del om stikledningernes tilstand”, forklarer han.

Men talrige faktorer gør opgaven mere kompleks end som så. For eksempel afviger tryk, fremløbstemperatur og flow en del på tværs af ledningsnettet, hvilket gør det svært at identificere afvigelser præcist. Derfor er man nødt til at arbejde målrettet med validering af data – her kommer nogle af Teknologisk Instituts kompetencer inden for metrologi og usikkerhedsanalyse i spil.

Algoritmer finder hullerne
Samtidig er datasættene så store, at de er umulige at overskue manuelt. Derfor går projektet blandt andet ud på at kombinere sensorhistorik med geografiske data om ledningsnettetdefinere tolerancer og usikkerheder – og så ellers sætte de selvlærende Machine Learning-algoritmer til at trawle datasættene igennem. Hermed finder man lettere målinger, der på en eller anden måde stikker ud og som kan indikere, at noget ikke er, som det bør være.

Det er en opgave, hvor Machine Learning kommer til sin ret. Vi får et bedre overblik over ledningsnettets tilstand og kan – baseret på resultaterne fra algoritmerne – lettere pejle os ind på, hvor vi skal montere ekstra, trådløse sensorer. Blandt andet for at kalibrere målingerne, angive varmetab og isoleringsevne for de enkelte stikledninger – samt finde lækager og varmetab, forklarer Jakob Fester.  

Projektet ”Fjernvarme Tilstandskontrol til Asset Management”, der har til formål at styrke overvågningen af ledningsnettet og prioritere vedligehold mere effektivt. .

I projektet gør man brug af en række særlige teknologier og værktøjer, blandt andet såkaldte ”clamp-on”-sensorer udviklet af en af projektdeltagerne – ReMoni – der spændes på ydersiden af et rør. Derfor er der ikke behov for at åbne ventiler og for at gå ind i røret, hvilket også letter arbejdet og mindsker tids- og ressourceforbrug.

Et projekt med stærke partnere 
I sidste ende handler det om at spore og lukke lækager mere effektivt. Det sparer både penge på vedligeholdelseskontoen og mindsker energitabet, i yderste konsekvens til gavn for selskab, klima og kunder”, tilføjer Jakob Fester.

Projektgruppen består af en række parter. Ud over Teknologisk Institut deltager forsyningsselskaberne Verdo og tre mellemstore fjernvarmeforsyninger, som leverer mange af de nødvendige data – og som håber på, at projektet kan være med til at optimere det fremtidige vedligehold. Desuden bidrager Grundfos og ReMoni med knowhow og teknologi om de sensorer, der spiller en nøglerolle i arbejdet med at digitalisere overvågningen af ledningsnettet.

”Projektdeltagerne er rigtig stærke på hver deres felt og ambitionerne er ret høje. For potentielt kan vi være med til at spare mange ressourcer og mindske energispildet i betydelig grad ude hos fjernvarmeværkerne”, håber Jakob Fester.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2W DC/DC-konverter med en eller to udgange

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

27.02.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Datastik: vælg et specifikt stik til en specifik applikation

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main