DTU: Ekstra fokus på solcellesystemer med nyt laboratorium

Udover den teoretiske undervisning i solcellemoduler får de studerende på DTU nu også mulighed for selv at prøve kræfter med teknologien. DTU har nemlig indviet et nyt laboratorium, der skal sætte fokus på det praktiske.

I juni måned prøvede 12 studerende at bygge deres egne solcellesystemer i DTU's nye laboratorium. Foto: DTU..

Et nyt laboratorium skal fuldende undervisningen i solcellesystemer. Det skriver DTU på deres hjemmeside. Laboratoriet blev indviet i juni, da 12 studerende byggede og testede solcellemoduler i fuld størrelse på et tre-ugers kursus.

Læs også: DTU i Lyngby moderniserer el-tavlerne

”I foråret kørte vi det teoretiske kursus Solcellesystemer, hvor de studerende regnede på komponenter, systemer og installationer, og nu får de så direkte føling med det hele i den fysiske verden”, siger en af underviserne, leder af studielinjen Solenergi, Sune Thorsteinsson.

På kurset i anvendt solcelleteknologi blev de studerende delt ind på hold og konkurrerede om at bygge et solcellepanel til et campingkøleskab. Til rådighed havde de skabe fyldt af kasser med solceller samt et stort bord med loddeudstyr i de nye lokaler, hvor der er plads nok til at de studerende kunne boltre sig.

Efter at systemerne var bygget færdig blev de testet. Det foregik ved, at der blev sat strøm til dem, så de lyser. Derved kan det med forskellige billeddiagnosticeringsværktøjer ses, hvor der eventuelt er fejl på dem. Derudover blev de testet i karakteriseringsfløjen, hvor der er to store apparater med kraftige lamper, der fungerer som solkraft. Her kan det måles, hvor meget energi, de giver.

Begejstrede studerende
Flere af de studerende på tre-ugers kurset er begejstret for de nye laboratorier, hvor de kommer hele vejen rundt om solcelleteknologien, fra planlægning over praktisk produktion til installation.

”Det er virkelig et pillearbejde, og der er meget, som kan gå galt. Man kan let komme til at beskadige de tynde solceller eller lave fejl i lodningerne. Hvis bare én celle ikke virker, dør hele systemet” ”, lyder det fra en af de studerende, der tilføjer:

”Normalt bliver modulerne selvfølgelig ikke lavet i hånden. Men det er rart at prøve, for man får en god indsigt i industrien og en idé om, hvordan man kan optimere processen. Og så er det bare supersjovt selv at lave noget”.

Hånd i hånd med erhvervslivet
Et andet vigtigt formål med det nye laboratorium er, at de studerende i samarbejde med industrien skal eksperimentere med at integrere solcellerne forskellige steder. Det kan eksempelvis være på bygningstage, i lamper eller sensorer og i forbindelse med Internet of Things.

”De standardmoduler, man kan købe f.eks. i Kina, passer sjældent særlig godt rent æstetisk i dansk byggeri. I det nye laboratorium kan vi eksperimentere os frem til prototyper, der både kan gøre arkitekten glad og samtidig producere energi nok. På den måde kan vi være med til at støtte en dansk industri”, fortæller Sune Thorsteinsson og fortsætter:

Læs også: Aarhus Havn vil lave landstrøm med solceller og vindmøller

”Danmark kan ikke konkurrere med den billige kinesiske produktion af selve cellerne; men vi kan være med til at udvikle og demonstrere systemer, der også lever op til nogle æstetiske krav, og på den baggrund eventuelt skabe basis for en dansk produktion”.

- SDN

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025