Dyrere at ansætte lærlinge

Lavere støtte til virksomheder med lærlinge betyder, at især de helt unge får sværere ved at få svendebrev. Håndværksrådet foreslår smuthul med tillægsaftaler.

Fra nytår blev det dyrere at ansætte lærlinge, fordi den oprindelige lærlingeordning med en kombineret præmie og bonus på i alt 70.000 kroner for at uddanne en lærling forsvandt.

Det bliver dyrere at ansætte lærlinge. Det vil Håndværksrådet lave om på med nyt forslag..

Uddannelsespolitisk medarbejder i Håndværksrådet Heike Hoffmann siger: 

"Vores medlemsundersøgelse viser, at 62 procent vil ansætte færre eller helt ophøre med at have lærlinge. Præmien er et incitament til at ansætte, uden at det koster på bundlinjen. Virksomhederne vil indgå færre aftaler, fordi en ny lærling er meget omkostningstung".

En af de virksomheder, der ansætter lærlinge, er Kjellerup VVS med godt 30 ansatte. Indehaver Claus Egholm har et par voksenlærlinge, der lige er blevet udlært. Han regner med i løbet af foråret at ansætte en lærling, der er mindst 20 år gammel – og helst med modenhed, erhvervserfaring og kørekort.

Læs også: Installatører: Nutidens lærlinge er forkælede

”Der er ingen tvivl om, at vi skal oplære unge mennesker, så de får en uddannelse, for det har vi en forpligtelse til som installatørvirksomhed, men det er noget op ad bakke med særligt de unge mennesker, der er lidt rigeligt forkælede hjemmefra. Så den tidligere ordning har været en gulerod for at tage nogle yngre lærlinge ind,” siger Claus Egholm.

Han vil kunne mærke den lavere præmie på bundlinjen.

”Det er en kæmpe fordel med et tilskud på 70.000 kroner, og det er beklageligt, at det bliver formindsket, men vi må indrette os efter det og vælge det bedst mulige emne. Jo lavere tilskuddet er, des bedre menneske skal vi have ind,” siger Claus Egholm.

Lærlingeordningen er dog ikke helt forsvundet endnu. Den er afløst af en ny midlertidig ordning på 33.000 kroner til virksomheder med lærlinge og elever ansat, inden han eller hun fylder 25 år. Den midlertidige ordning forsvinder dog helt ved udgangen af i år.

Læs også: Installationsbranchen uddanner flest lærlinge

Smuthul med tillægsaftaler
Det er dog stadig muligt at få del i det store beløb. Håndværksrådet foreslår virksomheder at bruge et smuthul - virksomheder, der i løbet af 2013 laver en tillægsaftale til en tidlige uddannelsesaftale indgået i 2012, kan stadig kan få del i de 70.000 kroner som i den gamle ordning. Det kræver dog, at mester og lærling, inden udløbet af den originale aftale, underskriver tillægsaftalen inden udløbet af den originale aftale.

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

11.10.2024Installator.dk

Minister: Det skal være slut med ufine og svindelagtige elselskaber

10.10.2024Installator.dk

Ny direktør i spidsen for Bygma i Odense

02.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

KABELMATs kabel oprulningssystem

01.10.2024Installator.dk

Brønderslev går forrest med udvikling af nye rensemetoder

25.09.2024Installator.dk

Norlys afskediger tre topchefer

30.08.2024Avidenz A/S

Sponseret

Snart sidste frist i Aalborg til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse

27.08.2024Geovent

Sponseret

En dronning ankommer til Geovent – velkommen til vores nye bi-dronning! 🐝👑

27.08.2024Erik Larsen & Søn

Sponseret

Kvikguide skinnemøtrikker | Med eller uden fjeder?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle