Efter glødepæren

Den 1. september blev de sidste glødepærer lagt i graven, og det er blevet lidt sværere at vælge lyskilde, så elinstallatøren skal være parat til at vejlede om det rigtige valg til både sted og armatur.

Da vi sidste år sagde farvel til 60 Watt pæren, fik den følgeskab af fem halogenglødepærer, som i Go’ Energis test viste sig ikke at leve op til deklarationen på pakningen. Det skete ikke i denne gang, for Go’ Energi eksisterer ikke mere.

Det betyder ikke, at dårlige produkter får frit spil, for opgaven bliver overtaget af Energistyrelsen, som i løbet af efteråret vil teste halogenglødepærer og kompaktlysstofrør. På længere sigt bliver ikke mindst LED-lyskilder, hvor kvaliteten kan være svingende, et fokusområde. Energistyrelsen vil forebygge, at LED-pæren lider samme skæbne som A-pæren, hvor dårlig kvalitet satte udbredelsen tilbage. Der er ny desuden ny EU-lovgivning på vej, som skal sikre dette. Også andre lyskilder bliver sat under styrelsens lup.

”Belysning er et af de områder, hvor vi ved, at der er nogle problemer, og jeg kan næsten ikke forestille mig, at der ikke vil være nogen, der udgår – hvad enten det bliver én eller fem ud af ti,” siger akademiingeniør Bjarke Hansen, Energistyrelsen.

Information

Omkring årsskiftet flyttes forbrugervejledning fra www.go’energi.dk til www.ens.dk – den specifikke adresse er endnu ukendt. Den mere leverandørrettede information vil fortsat ligge under www.ens.dk/da-DK/ForbrugOgBesparelser/ApparaterOgProdukter/Sider/Elapparater.aspx

Tidshorisonten for testen kender han endnu ikke, men der vil senest ligge et resultat ved udgangen af året.

Forbrugerinformationen nedprioriteres
Forbrugerinformationen er et af de områder, som bliver skåret ned, men Bjarke Hansen påpeger, at Go’ Energi lige før nedlæggelsen udgav en forbrugerpjece, som stadig er gyldig, og go’energi.dk vil også fortsat blive opdateret, i hvert fald på belysningsområdet.

Sværere at vælge lyskilde
Glødepæren var dejligt nem at finde ud af, og vil helt sikkert blive savnet af mange. Men nu kan vi glæde os over, at udfasningen har skruet op for udviklingstempoet på lyskilder, som bruger langt mindre energi. Dansk Energi forventer, at hver enkelt forbruger i gennemsnit vil bruge 10-15 procent mindre el og spare cirka 370 kroner årligt - vel at mærke inklusive udgiften til de nye lavenergipærer. Til gengæld er det noget mere indviklet, når man på en og samme gang skal forholde sig til RA-værdi, grader Kelvin, lumen og armaturer. Og så er det en mindre investering at udskifte lyskilder – i hvert fald hvis man gerne vil have LED-pærer. Og har man lysdæmpere bliver valget ikke nemmere.

Fra Watt til lumen

  • Fremover skal vi vænne os til at tænke i lumen (lysmængde) i stedet for Watt. En 60W glødepære svarer til 700-750 lumen. En 100 W pære svarer til 1300-1400 lumen, en 75 W pære til 920-970 lumen, en 40 W pære til 410-430 lumen og en 25W pære til 220-230 lumen.
  • Farvegengivelse: LED-pæren skal ligge på 80-95 Ra og sparepæren fra 80-90 Ra.
  • Skal farvetemperaturen nogenlunde svare til glødepærens, skal den ligge på 2700-3000 grader Kelvin.

”Det bliver mere besværligt at finde ud af, hvilken lyskilde der egner sig hvor,” siger Astrid Espenhain fra Dansk Center for Lys og anbefaler, at helt almindelige forbrugere går ind i en elinstallatørbutik. ”De kan i modsætning til supermarkeder og byggemarkeder kan give noget vejledning om, hvad man skal vælge, og det er rigtig meget, man skal vide.”

Elinstallatører og elektrikere skal altså vide besked. Astrid Espenhain henviser til Energistyrelsens lyskildeberegner, belysningsberegner.ens.dk. Som det fremgår af den indledende tekst, er den ikke helt ny, men selve beregneren holder fortsat.

Halogen også efter 2016
Selvom EU kun har givet grønt lys for halogenglødepæren frem til 2016, regner Astrid Espenhain med, at nogle kommer til at overleve.

”Det er realistisk, at der fortsat er halogenglødepærer på markedet til den tid. Nogle af dem har en lille indbygget transformator, som betyder, at de bruger mindre el”. Hun tror dog, at de fleste kræfter vil blive brugt på udvikling af LED-pæren.

Det store problem i denne sammenhæng er ifølge Astrid Espenhain lysdæmpning, men allerede i dag er der producenter, som tilbyder specifikke anvisninger på pærer og lysdæmpere, som passer sammen.

Læs også: 6 hurtige til Osrams direktør

Læs også: TEMA BELYSNING

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

06.09.2024Installator.dk

De største temaer på Installatør.dk i 2024

06.09.2024Installator.dk

Elnetselskaberne vil investere 65 mia. kr. i udbygning af elnettet

04.09.2024Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

04.09.2024Installator.dk

Uggerly Installation køber aktiviteterne i AK/JK

03.09.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Se nyheder på E24 i Odense

03.09.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny serie af RIGOL oscilloskoper - Se det på E24!

03.09.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nyt produkt fra SCHLEICH til motortest - Se det på E24

02.09.2024Wexøe A/S

Sponseret

Pas på din lunger! Den eneste støvsuger adapter til hulsaven på det danske markedet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Tryk - måling og kalibrering

Bliv skarp på det praktiske og få den nødvendige viden til at udføre trykkalibreringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

10.09.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

10.09.2024

Tid

08:00

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Hands-on: Kunstig intelligens AI og Machine Learning ML for ikke-Data Scientists og ikke-eksperter

Dette hands-on kursus er for alle, som vil i gang med denne spændende teknologi, men endnu ikke har erfaring på området. Vi starter fra starten og det er ikke en forudsætning, at man har nogen erfaring i softwareprogrammering eller viden om AI/ML - det lærer vi undervejs.

Dato

10.09.2024

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

10.09.2024

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Solar Danmark
Messe
Solar Padel Cup 2024 - lokalturnering i Odense

Arrangementet er eksklusivt for Solars elkunder.

Dato

10.09.2024

Tid

15:00

Sted

Padelboxen, Odense