Ejner Hessel indfører selvlærende varmestyring

En selvlærende varmestyring skal hjælpe CTS-styringen til at bidrage til at nedbringe energiforbruget hos Ejner Hessel med op til 30 procent om året. Et pilotprojekt i Århus ser lovende ud, og det er planen at rulle det ud i alle afdelinger i landet.

”Nu behøver den varmeansvarlige i vores Århus-afdeling ikke længere indstille systemet. Softwareløsningen gør arbejdet og sørger for det bedst mulige indeklima samtidig med, at energiforbruget nedsættes”, fortæller Morten Christensen. Foto: Ejner Hessel..

’Selvlærende varmestyring’ – aehhh hvad er nu det for noget? Jo, det er i al enkelhed et intelligent lag baseret på kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence, red.), der lægges ovenpå det eksisterende CTS-anlæg. Den intelligente software optimerer automatisk indeklima og energiforbrug i bygninger - baseret på en kombination af historiske data og realtidsdata.

”Vi har et ønske om løbende at indføre løsninger, der bidrager til den grønne omstilling. Løsningerne skal både være driftssikre og skabe økonomiske besparelser. Som en del af vores nybyggeri i Århus har vi fået installeret en selvlærende varmestyring oven på vores eksisterende CTS-anlæg. Det skal være med til at optimere energiforbruget, forbedre indeklimaet for kunder og medarbejdere samt give besparelser for op mod 30 procent om året”, fortæller kvalitetschef Morten Christensen.

Softwareløsningen indstiller selv
”Nu behøver den varmeansvarlige i vores Århus-afdeling ikke længere indstille systemet. Softwareløsningen gør arbejdet og sørger for det bedst mulige indeklima samtidig med, at energiforbruget nedsættes”, fortæller han.

Morten Christensen fortæller, at idéen med selvlærende varmestyring blev præsenteret for Ejner Hessel af Vitani Building Control. Vitani lancerede samtidig muligheden for, at Ejner Hessel kunne indgå i ELFORSK-forskningsprojektet PEKIVE. Ejner Hessel besluttede at afprøve løsningen på virksomhedens lokation i Tilst ved Århus.

Udfordringen ved denne ejendom er, at den består af både salgslokaler med store vinduespartier samt kontorer og værkstedsfaciliteter, hvor nogle er med gulvvarme. Dette skaber ofte udfordringer for den traditionelle CTS-styring, som ikke medtager vejrudsigten og bygningens påvirkning af vind og vejr, da gulvvarmen er meget langsom til at regulere varmen i lokalerne. Den selvlærende varmestyring sørger dynamisk for at regulere set-punkterne ud fra vejrudsigten, hvor der tages hensyn til blandt andet solindfald, vindretning, vindhastighed og udetemperatur. Der er også installeret følere i hvert rum. Følerne registrerer temperatur, bevægelse med mere.

”Vitani Building Control, som har leveret CTS-styring til mange af vores afdelinger, indgik som projektansvarlig i samarbejde med Priva i dette ELFORSK-projekt”, fortæller Morten Christensen og tilføjer:

”EL:CON, som er vores CTS-partner, har lavet den fysiske installation og ligeledes lavet tilretninger af CTS i samarbejde med Vitani Building Control”.

Bedre komfort og mindre CO2
Han oplyser, at den selvlærende varmestyringsløsning giver følgende fordele for Ejner Hessels afdeling i Århus:

• Et optimeret indeklima – til glæde for medarbejderne og kunderne.
• En reduktion af varmeforbruget, hvilket leder til en grønnere profil.
• Den selvlærende varmestyring har indtil nu medført en højere komfort, da temperaturen i rummet kan holdes mere jævnt. Der forventes en CO2-besparelse på cirka 15 procent om året.

Han oplyser også, at det ikke har været en installation helt bump på vejen: ”Vi skal vænne os til, at der styres efter andre parametre end traditionel CTS, idet zonestyringen bliver grupperet på en anden måde, fordi reguleringen foregår per varmekreds/ventilationsanlæg. Vitani Building Control har dog været gode til at hjælpe os og har været nemme at komme i kontakt med ved problemer”.

Lad AI lære din bygning at kende
Han vil anbefale andre virksomheder at undersøge om ikke selvlærende varmestyring kan være en fordel for dem og fremhæver følgende læring af pilotprojektet:

”Vi har lært at give slip og lade AI lære bygningen at kende. VI har fundet ud af, at det godt kan lade sig gøre at få gulvvarme i store arealer til at fungere langt bedre end ved traditionel styring”, fortæller han og supplerer:

”Vi har implementeret den selvlærende varmestyring på to lokationer i Aarhus og overvejer nu hvilke øvrige afdelinger, vi skal implementere den selvlærende varmestyring på. Vi ser den selvlærende varmestyring som flagskibet i vores samlede indsats, der inkluderer en stribe andre grønne tiltag, for at reducere energiforbrug og miljøaftryk med op til 30 procent om året. Vi har for eksempel også udskiftet traditionelle lyskilder til LED-belysning i alle afdelinger og installeret bevægelsessensorer for løbende at mindske strømforbruget”.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.05.2024Installator.dk

KNX har central rolle i fremtidens bæredygtige byggeri

14.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle