Ejner Hessel indfører selvlærende varmestyring

En selvlærende varmestyring skal hjælpe CTS-styringen til at bidrage til at nedbringe energiforbruget hos Ejner Hessel med op til 30 procent om året. Et pilotprojekt i Århus ser lovende ud, og det er planen at rulle det ud i alle afdelinger i landet.

”Nu behøver den varmeansvarlige i vores Århus-afdeling ikke længere indstille systemet. Softwareløsningen gør arbejdet og sørger for det bedst mulige indeklima samtidig med, at energiforbruget nedsættes”, fortæller Morten Christensen. Foto: Ejner Hessel..

’Selvlærende varmestyring’ – aehhh hvad er nu det for noget? Jo, det er i al enkelhed et intelligent lag baseret på kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence, red.), der lægges ovenpå det eksisterende CTS-anlæg. Den intelligente software optimerer automatisk indeklima og energiforbrug i bygninger - baseret på en kombination af historiske data og realtidsdata.

”Vi har et ønske om løbende at indføre løsninger, der bidrager til den grønne omstilling. Løsningerne skal både være driftssikre og skabe økonomiske besparelser. Som en del af vores nybyggeri i Århus har vi fået installeret en selvlærende varmestyring oven på vores eksisterende CTS-anlæg. Det skal være med til at optimere energiforbruget, forbedre indeklimaet for kunder og medarbejdere samt give besparelser for op mod 30 procent om året”, fortæller kvalitetschef Morten Christensen.

Softwareløsningen indstiller selv
”Nu behøver den varmeansvarlige i vores Århus-afdeling ikke længere indstille systemet. Softwareløsningen gør arbejdet og sørger for det bedst mulige indeklima samtidig med, at energiforbruget nedsættes”, fortæller han.

Morten Christensen fortæller, at idéen med selvlærende varmestyring blev præsenteret for Ejner Hessel af Vitani Building Control. Vitani lancerede samtidig muligheden for, at Ejner Hessel kunne indgå i ELFORSK-forskningsprojektet PEKIVE. Ejner Hessel besluttede at afprøve løsningen på virksomhedens lokation i Tilst ved Århus.

Udfordringen ved denne ejendom er, at den består af både salgslokaler med store vinduespartier samt kontorer og værkstedsfaciliteter, hvor nogle er med gulvvarme. Dette skaber ofte udfordringer for den traditionelle CTS-styring, som ikke medtager vejrudsigten og bygningens påvirkning af vind og vejr, da gulvvarmen er meget langsom til at regulere varmen i lokalerne. Den selvlærende varmestyring sørger dynamisk for at regulere set-punkterne ud fra vejrudsigten, hvor der tages hensyn til blandt andet solindfald, vindretning, vindhastighed og udetemperatur. Der er også installeret følere i hvert rum. Følerne registrerer temperatur, bevægelse med mere.

”Vitani Building Control, som har leveret CTS-styring til mange af vores afdelinger, indgik som projektansvarlig i samarbejde med Priva i dette ELFORSK-projekt”, fortæller Morten Christensen og tilføjer:

”EL:CON, som er vores CTS-partner, har lavet den fysiske installation og ligeledes lavet tilretninger af CTS i samarbejde med Vitani Building Control”.

Bedre komfort og mindre CO2
Han oplyser, at den selvlærende varmestyringsløsning giver følgende fordele for Ejner Hessels afdeling i Århus:

• Et optimeret indeklima – til glæde for medarbejderne og kunderne.
• En reduktion af varmeforbruget, hvilket leder til en grønnere profil.
• Den selvlærende varmestyring har indtil nu medført en højere komfort, da temperaturen i rummet kan holdes mere jævnt. Der forventes en CO2-besparelse på cirka 15 procent om året.

Han oplyser også, at det ikke har været en installation helt bump på vejen: ”Vi skal vænne os til, at der styres efter andre parametre end traditionel CTS, idet zonestyringen bliver grupperet på en anden måde, fordi reguleringen foregår per varmekreds/ventilationsanlæg. Vitani Building Control har dog været gode til at hjælpe os og har været nemme at komme i kontakt med ved problemer”.

Lad AI lære din bygning at kende
Han vil anbefale andre virksomheder at undersøge om ikke selvlærende varmestyring kan være en fordel for dem og fremhæver følgende læring af pilotprojektet:

”Vi har lært at give slip og lade AI lære bygningen at kende. VI har fundet ud af, at det godt kan lade sig gøre at få gulvvarme i store arealer til at fungere langt bedre end ved traditionel styring”, fortæller han og supplerer:

”Vi har implementeret den selvlærende varmestyring på to lokationer i Aarhus og overvejer nu hvilke øvrige afdelinger, vi skal implementere den selvlærende varmestyring på. Vi ser den selvlærende varmestyring som flagskibet i vores samlede indsats, der inkluderer en stribe andre grønne tiltag, for at reducere energiforbrug og miljøaftryk med op til 30 procent om året. Vi har for eksempel også udskiftet traditionelle lyskilder til LED-belysning i alle afdelinger og installeret bevægelsessensorer for løbende at mindske strømforbruget”.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

29.01.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

27.10.2023Installator.dk

Intelligente løsninger og samarbejder skal energioptimere fremtidens byggeri

27.10.2023Installator.dk

Månedens udfordring: Rutineret hold springer ud som startup

24.10.2023Installator.dk

Markedet for bygningsautomatik stormer frem

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn