Ekspert: Lovforslag vil forringe el-sikkerhed væsentligt

Flere brande og el-ulykker kan blive konsekvensen, hvis regeringens lovforslag om autorisation vedtages, mener Jesper Sandberg, der er el-sikkerhedsekspert og konsulent.

"Lovforslaget har en væsentlig negativ sikkerhedsmæssig konsekvens". Så klar er konklusionen i et notat fra el-sikkerhedsekspert og konsulent, Jesper Sandberg, når det gælder markante dele af regeringens nye lovforslag om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet..

Ud over at være elektriker og stærkstrømsingeniør har Jesper Sandberg fra Sandberg konsulentbistand en fortid som blandt andet chef for det arbejdsmiljøfaglige center i Arbejdstilsynet, som tilsynschef samme sted, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen og afdelingschef i Elektricitetsrådet. Foto: Dansk El-Forbund.

Ifølge el-sikkerhedsekspert og konsulent, Jesper Sandberg, har markante dele af regeringens lovforslag om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet en væsentlig negativ sikkerhedsmæssig konsekvens.

De negative konsekvenser kan vise sig i form af flere brande i boliger og eventuelt flere dødsfald, skriver fagbladet Elektrikeren.

Konsekvenserne vil også mindst opveje den tilsigtede økonomiske gevinst, og forslaget kan derfor resultere i fordyrelser for både forbrugerne og samfundet som sådan.

Læs også: Ny autorisationslov i modvind på Christiansborg

Jesper Sandberg har gennemgået lovforslaget på opfordring fra Dansk El-Forbund, men konklusionerne er alene baseret på hans faglige indsigt på området. 

Jesper Sandberg har især hæftet sig ved de dele af lovforslaget, der drejer sig om, at visse former for el-arbejder skal undtages fra kravet om autorisation og om indførelse af delautorisation.

Han har desuden foretaget en mere samlet vurdering af forslagets generelle indflydelse på sikkerhedsniveauet ved el-arbejde. På alle disse områder er resultatet dumpekarakterer.

Farlige kabler
Ifølge lovforslaget skal der gøres undtagelser fra det eksisterende autorisationskrav ved føring af el-kabler. Men når det endelige arbejde på eksempelvis et byggeri er slut, står den autoriserede elinstallatørvirksomhed med ansvaret.

Dermed lægger loven op til, at ”den autoriserede elinstallatørvirksomhed skal tage sikkerhedsmæssigt ansvar for arbejde, som denne reelt ikke har mulighed for at vurdere de sikkerhedsmæssige risici ved,” skriver Jesper Sandberg i notatet.

Læs også: Dansk El-Forbund vil ændre lovforslag om autorisation

Problemet består i, at når den autoriserede virksomhed skal gennemføre tilslutning og slutafprøvning af fremføringen af kablerne, så er disse allerede skjult i bygningshulrum, indmuret i vægge, nedgravet i jord med videre, og det eneste, der er synligt og tilgængeligt for den autoriserede virksomhed, er tilslutningsstederne.

Og netop elkablerne og den måde, de er fremført på, rummer en stor risiko for el-brande og el-ulykker, hvilket Jesper Sandberg dokumenter med en række eksempler.

Manglende kompetencer
Når det gælder delautorisationerne, så skal de ifølge forslaget på visse betingelser kunne gives til afgrænsede arbejdsområder.

Af bemærkningerne fremgår, at der blandt andet tænkes på boliginstallationer.

Her hedder det også, at der ved fastsættelsen af de særlige kompetencekrav i den forbindelse ikke bliver gået på kompromis med sikkerheden. Det er Jesper Sandberg uenig i.

Ifølge forslaget er den kompetence, som opnås med delautorisations-uddannelsen, kun en fjerdedel af den kompetence, der kræves ved den fulde autorisation.

Læs også: Autorisationer skal handle om kompetence – intet andet

Dette kunne være nok ved et mindre og velafgrænset kompetenceområde som solcelleinstallation, men ikke ved boliginstallation.

Selv om installationen er fysisk begrænset til boligen, er området så komplekst, at en boliginstallatør – ifølge Jesper Sandberg – skal være kompetent i forhold til så mange centrale elementer af den fulde autorisation, at det er usandsynligt, at en uddannelse på en fjerdedel af den normalt krævede er tilstrækkelig.

”Det er lidt som at sige til kommende piloter: Nu får I en kvart uddannelse, og så må I nøjes med at flyve i Europa og ikke på de oversøiske ruter”, siger eksperten.

- JDN

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde