ELCON ser intet alternativ til at satse helhjertet på el-varevogne

85 procent af elinstallationsvirksomhedens CO2-udslip kommer fra arbejdsbiler. Og eftersom virksomheden definerer sig selv som leverandør af grønne løsninger til sine kunder, er brug af el-varevogne derfor ikke til at komme udenom.

”Vi kan ikke vente. Vi skal i gang nu, hvis vi skal lykkes med selv at være CO2-neutrale i 2030”, fortæller Jesper Knudsen om investering i el-varevogne. Foto: ELCON..

Leasingaftaler på arbejdsbiler løber typisk over fem til syv år, og hvis ELCON skal være CO2-neutral i 2030, så kræver det handling nu. Sådan lyder det enkle ræsonnement, som adm. direktør Jesper Knudsen ser for sig. Det betød, at installationsvirksomheden tilbage i 2020 investerede i de første el-varevogne, og i løbet af 2022 bliver til cirka 50 el-varevogne ud af en vognpark på 800.

”Vi kan ikke vente. Vi skal i gang nu, hvis vi skal lykkes med selv at være CO2-neutrale i 2030. Det er centralt for vores strategi at bidrage til den grønne omstilling ved at gøre vores kunders bygninger mindre klimabelastende – og så skal vi selvfølgelig også tage vores egen medicin”, fortæller Jesper Knudsen og supplerer: ”Det nytter ikke at indgå syvårige leasingaftaler om dieselbiler i de kommende år. Så bliver vi jo aldrig CO2-neutrale”.

Indtager nyt bæredygtigt hovedsæde

De sidste 15 procent af ELCONS CO2-udslip stammer fra bygninger. Nu har virksomheden indtaget en spritny bygning på 6.000 kvm i Brabrand ved Aarhus som nyt hovedkvarter, der skal tage livtag med den del af klimabelastningen. Bygningen har bæredygtighedscertificeringen DGNB og er ifølge funktionschef i ELCON Thomas Nejsum udstyret med et avanceret BMS-system, der gør, at bygningen næsten kan tænke selv og bliver et udstillingsvindue for mulighederne i at gøre bygninger intelligente og bæredygtige.

Han fremhæver to andre interessante gevinster for ELCON ved konverteringen fra diesel- til eldrift. Nemlig:

  • Eldrevne varevogne, lavere CO2-udslip og synligt samfundsansvar gør ELCON mere attraktiv som arbejdsplads på et arbejdsmarked, hvor der alvorlig mangel på arbejdskraft. Jesper Knudsen kan konstatere, at ELCON modtager 750 ansøgninger til cirka 45 lærlingestillinger per år.
  • Flere og flere offentlige udbud stiller krav om el-arbejdsbiler, så ELCON styrker sin konkurrenceevne på den front. Jesper Knudsen påpeger dog også, at han kan konstatere, at offentlige udbudsgivere ikke følger særlig grundigt op på, om udførelsen af udbudsopgaver så også bliver udført med el-varevogne.

”Det er centralt for vores strategi at bidrage til den grønne omstilling ved at gøre vores kunders bygninger mindre klimabelastende – og så skal vi selvfølgelig også tage vores egen medicin”, fortæller Jesper Knudsen. Foto: ELCON..

Masser af udfordringer
Elvejen har og er dog ikke uden bump på vejen for ELCON. ”Vi har oplevet og oplever fortsat masser af udfordringer med el-varevogne som arbejdsbiler”, fortæller Jesper Knudsen. Han lister fem eksempler på benspænd:

  1. I starten i 2020 var det et problem overhovedet at få fingre i en el-varevogn. De første to af ELCONS biler var en del af en sending af fire el-varevogne, som kom til landet. Den næste investering på tyve biler var halvdelen af importørens samlede lager.
  2. Rækkevidde er en stor udfordring på de første modeller. De har en rækkevidde på helt ned til 100 kilometer på en opladning, så det er kun medarbejdere med et meget begrænset køremønster, der kan anvende dem.
  3. Det har været og er fortsat en udfordring at finde medarbejdere, der både er glade for eldrift, og som bor et sted, hvor det er muligt at opsætte en ladestander. Det er selvsagt kun for husejere med egen parkeringsplads.
  4. I starten oplevede ELCON, at Skat mente, at medarbejdere skulle beskattes af den opstillede ladestander. Efter en del lobbyarbejde med Christiansborgpolitikere blev den praksis dog ændret.
  5. Arbejdsbilerne er leaset, og i starten fastlagde leasingselskaberne el-varevognenes restværdi utroligt konservativt. Det gav meget høje leasingydelser. Det er dog lykkedes ELCON i stærkt samarbejde med leasingselskabet Arval til at tænke nyt og fastsætte en realistisk restværdi, således at omkostningerne er tæt på at kunne konkurrere med dieselbiler.

Disse el-varevogne kører ELCON i

  • Mercedes e-Vito
  • Citroën e-Jumpy
  • Toyota ProAce Electric (i løbet af 2022)

Løs ét problem ad gangen
Jesper Knudsen er slet ikke i tvivl om, at ELCON ikke har noget andet valg end at satse helhjertet på el-varevogne. ”Vi kan hurtigt få øje på en masser bekymringspunkter, men vi kan ikke lade os skræmme af det. Vi skal bare i gang, og så må vi løse problemerne ét ad gangen efterhånden, som de dukker op. Det er gået meget godt indtil nu”, fortæller han.

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig allerede nu helt gratis i RIB’s julekalender 2023 og vind fede præmier!

Denne artikel er del af et tema:

Tema om varevogne & værktøj 2022

Mere fra...

08.12.2023Installator.dk

Pumpe-virksomheder går sammen

08.12.2023Installator.dk

Hansgrohe Group vinder tysk bæredygtighedspris

07.12.2023Installator.dk

Installatørplanet: Oplever I tyverier fra byggepladser.

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

06.12.2023Installator.dk

Mange gazeller blandt medlemmerne af Tekniq Arbejdsgiverne

06.12.2023Installator.dk

Bravida Danmark har fundet sin nye topchef

05.12.2023Installator.dk

Bygma vil modtage udslidt elværktøj

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

Jobmarked

Se alle

ELTRONIC A/S

Service Delivery Manager

Vil du være en del af den spændende udviklingsrejse som serviceorganisationen i Eltronic A/S er på? Vi søger en dedikeret og teknisk velfunderet Service Delivery Manager til at lede vores serviceleverance og sikre, at vores kunder får den mest værdifulde oplevelse.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Operaparkfonden

Teknisk praktiker/vicevært til Operaparken

Operaparken med p-kælder, café og park åbnede i slutningen af oktober på dok-øen ved Operaen i København. Parken rummer et væld af moderne, tekniske installationer.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

VVS-Eksperten

Salgsmedarbejder med godt kendskab til VVS- og el-artikler - til Holbæk

Vil du bruge din faglige viden til at give vores kunder den bedste rådgivning? Her får du stor variation i opgaverne og sparring i et team af glade og kompetente kolleger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Unidrain A/S

Area Sales Manager til VVS-/byggebranchen Sjælland

Sælgerrollen hos Unidrain er en alsidig konsulentrolle, der kræver en kombination af teknisk viden, forhandlingsevner, entreprenørskab og engagement i at opbygge langsigtede og værdifulde relationer med kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog om muligheder for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.12.2023

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø