Elinstallatører går glip af millioner

Teknologisk Institut har efter et stort udredningsarbejde sagt god for spændingsregulering som en god vej til energibesparelser. Et oplagt forretningsområde for elinstallatørerne, mener en af forhandlerne.

Spændingssænkning er kommet for at blive, konkluderer en ny rapport fra Teknologisk Institut..

Spændingssænkning er kommet for at blive, konkluderede Teknologisk Institut ved præsentationen af sin meget omfattende rapport om emnet. Rapporten, som blev publiceret ultimo oktober, omhandler ikke kun lys, men også maskiner. Her er det ifølge rapporten også muligt at spændingsregulere, i hvert fald i de fleste tilfælde.

En af dem, der glæder sig over rapporten fra Teknologisk Institut, er Boi Wynsch, ejer af virksomheden Links3 som sælger udstyr til elinstallatørerne til brug for spændingssænkning. ”Nu er det verificeret, at det er en god ide,” siger han.

Læs også: FABA fortsætter kampen mod spændingsregulering

Han er dog lidt betænkelig ved at bruge spændingssænkning til maskiner, ”for hvad nu, hvis virksomheden begynder at bruge den eventuelle maskine mere end forventet i dag, uden at tænke på at den er tilsluttet et spændingsreguleringsanlæg,” siger han.

Hvad belysning angår, vil det være en god forretning for elinstallatørerne i adskillige år fremover. ”De gamle belysningsanlæg er jo næsten uopslidelige,” siger han, og anslår, at de udgør cirka 70 procent af virksomheders og institutioners nuværende belysningsanlæg.  Han regner med, at der vil gå cirka ti år, før forretningsområdet begynder at tørre ud. ”Til den tid vil hovedparten af belysningen være udskiftet til HF-rør, som regulerer sig selv, og af LED-belysning.”

Gratis energibesparelser
Indtil videre ser Boi Wynsch spændingssænkning som et oplagt forretningsområde for elinstallatørerne.

Om spændingsregulering

Kært barn har mange navne

Spændingsregulering, spændingsoptimering og spændingssænkning er tre ord for det samme.

Uanset hvad man kalder det, er det en nem og gratis vej til energibesparelser for de fleste virksomheder.

Besparelsen ligger på mellem 25 og 40 procent.

”Det burde være fantastisk nemt at sælge, for normalt leaser virksomheden anlægget, og takket være den lave rente er besparelsen på elregningen større end leasingomkostningerne. Efter fem år tilhører anlægget kunden, som så kan beholde hele besparelsen,” fortæller Boi Wynsch, som er så sikker på værdien af anlægget, at han tilbyder at tage det retur efter første års drift med fuld refusion af anlæg og installation, hvis kunden ikke er tilfreds.

Levetiden for et anlæg er 30 år, mens garantien gælder i ti år. Det kræver dog et forbrug af en vis størrelse, før det for alvor kan betale sig. ”Det kan faktisk betale sig helt ned til to lysstofrør, men det er selvfølgelig bedre, hvis der er 1.000,” siger han.Oveni den direkte besparelse kommer, at CO2-reduktionen kan sælges til elselskaberne.

”For elinstallatøren er ’bagsiden af medaljen’, at anlæggene ikke kræver efterfølgende service. Til gengæld er der penge at tjene på installation og indirekte på den efterfølgende goodwill,” siger han.

Læs også: Elbesparelser uden tilbagebetalingstid

Hvad angår markeder er der mange muligheder, men Boi Wynsch fremhæver blandt andet svineproducenterne, der har et stort forbrug af lys, som en oplagt kundegruppe med et stort potentiale.

Det skal bruges med omtanke
Han advarer imod at bruge spændingssænkning i en hel bygning. ”Det dur ikke til alt.  Nogle elektroniske og elektriske apparater har brug for 230 Volt. For eksempel kommer man til at vente længere på sin kaffe.”

Historien om spændingen

  • I 1993 hævede man spændingen i elnettet fra de oprindelige 220 Volt for at følge med et stigende behov for energi i samfundet. I dag udsender elselskaberne 230 Volt ± ti procent. Det kan resultere i en spænding på helt op til 253 Volt.
  • Den ekstra spænding resulterer ikke i en bedre eller højere ydelse. En del af den ekstra energi spildes på et øget effektoptag og uønsket varme. Ved at sænke den spænding en bygning modtager, er det muligt at mindske effektoptaget og varmeudviklingen og dermed også energiforbruget.
  • Elektriske apparater i Danmark er CE mærket, hvilket betyder, at de skal kunne fungere ved en spænding på helt ned til 207 Volt. Derfor tager de ikke skade af spændingssænkning.

Når man sænker lysmængden reduceres lysstyrken. Som regel har det ingen betydning, men blandt andet arbejdsmiljøloven skal selvfølgelig overholdes, så det kan nogle steder være nødvendigt at tjekke med et luxmeter.

Ideen var svær at sælge
”Spændingsregulering er så godt, at det er svært at sælge, fordi folk tror, der er noget galt,” som han formulerer det. Det har selvfølgelig heller ikke hjulpet, at belysningsproducenterne har truet med bortfald af garanti på lyskilder.Begge hindringer ser nu ud til at være væk, eller i hvert fald langt mindre. Garantitruslen er afvist, og der findes i dag så mange installationer, at der er rigeligt med referencer at trække på.

Spændingssænkning er populært i staten og i mange kommuner, men også en del virksomheder har taget det til sig – herunder Novo Nordisk, Jysk, Bauhaus og XL Byg.

Der er dog stadig et stort uudnyttet marked, og ”det er synd, at mange elinstallatører går glip af store millionfortjenester,” siger Boi Wynsch fra Links3.

I andre lande er teknologien langt mere udbredt og accepteret end i Danmark. Det tyske marked var oprindelig det største, men meget høje elpriser har gjort spændingssænkning populær i Storbritannien, så det britiske marked nu har overhalet det tyske. I Danmark er cirka 5.000 anlæg i drift.

Vi har bedt om en kommentar fra FABA, som tidligere har interesseret sig meget for emnet. Herfra oplyser Willy Goldby imidlertid, at FABA ikke er blevet bedt om at kommentere, og heller ikke har fået rapporten tilsendt. Han kan derfor ikke udtale sig om rapporten til denne artikel.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2W DC/DC-konverter med en eller to udgange

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

27.02.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Datastik: vælg et specifikt stik til en specifik applikation

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main