Energirådgiver og vindmølleplanlægger fusionerer
Det nye PlanEnergi Midtjylland mener selv, at en meget stor del af ders arbejde kommer til at handle om fjernvarme.
Sammenlægningen af de to selskaber genskaber PlanEnergi Midtjylland, der droslede ned i 2003, og det genkonstruerede firma vil i fremtiden kunne tilbyde ekspertbistand indenfor to hovedområder: planlægning, design, projektering og rådgivning vedrørende biogasanlæg, samt landskabsplanlægning, især med fokus på planlægning, kortlægning, visualisering og layout af vindmølleparker. Det er to områder med fremtid i og det er da også et faktum man ser frem til at udnytte.
Strategiske fordele
Fusionen af PlanEnergi og SJ-Consult giver det nye selskab en række strategiske fordele. Siden regeringsskiftet i 2001 har markedet for vedvarende energi været noget trængt, men de sidste par år er det gået fremad. Og ved at samle kompetencerne på den her måde, kan vi dække flere felter end før og håndtere flere projekter. I PlanEnergi har vi haft meget kommunalt samarbejde og lavet CO2-beregninger, biogasplanlægning og strategisk arbejde omkring fjernvarme, mens SJ-Consult har beskæftiget sig meget med vindkraft. De ville så gerne ind i en større helhedsstruktur, og det er så den, der træder i kraft fra 1. september, siger bestyrelsesformand Ejvin Beuse.
Han peger på, at arbejdet for den nye fusion formentlig kommer til at handle meget om fjernvarme, da det er på det område en af de største udfordringer ligger i forhold til ambitionen om at udfase de fossile brændstoffer.
I byerne skal fjernvarmen udbygges, der hvor den allerede er tilstede, og nye områder skal inddrages. Det er et vigtigt aspekt i flere byer, hvor vi også har udført CO2-planlægning, f.eks. i Vejle, Kolding og Fredericia, der alle vil være CO2-neutrale, og i Skive, som har gang i et større projekt omkring solceller. I landområderne, hvor fjernvarme ikke er en mulighed, handler det stadig om at få rør i jorden som vi siger. Her tænker jeg på jordvarmeanlæg som en rigtig god mulighed, men også samarbejde omkring overskudsvarme fra lokale virksomheder. I det hele taget kommer det til at handle om at komme væk fra de fossile brændsler og over til elkraft, hvad enten det er sol- eller vindenergi eller for den sags skyld bølgekraft, som jeg personligt forventer får det helt store gennembrud inden for de næste 10 år. Så vi går en spændende fremtid i møde, med masser at tage fat i. slutter Ejvin Beuse.