Energirenoveringer sparer staten for millioner

Bygningsstyrelsen har det seneste år gennemført gennemgribende energirenoveringer i 19 statslige kontorejendomme, der samlet giver en årlig besparelse på knapt syv millioner kroner på varme- og elregningen.

Københavns Byret er en af de statslige ejendomme, der er blevet energirenoveret. Foto: Finn Christoffersen/Bygningsstyrelsen. .

Som led i regeringens vækstplan for 2015-2016 afsatte regeringen 100 millioner kroner til energirenoveringer i statslige bygninger. Bygningsstyrelsen afsluttede på den baggrund i maj arbejdet med at energirenovere 19 statslige kontorejendomme i hele landet, der skal reducere energiforbruget i bygningerne med 15 procent. Det er blandt andet en række politistationer, de to tidligere amtsgårde i Ribe og Aarhus, Københavns Byret, Udenrigsministeriet, samt en række ministerier på Frederiksholms Kanal på Slotsholmen, der har været under behandling.

Med renoveringen er de lokaler i Københavns Byret, der lå tættest på den gamle dampcentral, ikke længere plaget af en for høj rumtemperatur. Foto: Jesper Sonne/Bygningsstyrelsen..

Energirenoveringerne betyder samlet set årlige energibesparelser på cirka fire millioner kWh, en CO2-besparelse på cirka 1.700 tons og en årlig besparelse på knapt syv millioner kroner på varme- og elregningen.

I alt er der anvendt knapt 90 millioner kroner til energirenoveringerne i de 19 ejendomme det seneste år, inklusive mindre huslejefinansierede indsatser og en fremrykning af en række vedligeholdelsesarbejder, så den daglige drift i institutionerne blev forstyrret mindst muligt.

220 energitiltag
Der er foretaget mange forskellige energibesparende tiltag. For eksempel er centralvarmeanlæg skiftet til moderne anlæg og konverteret fra gas til fjernvarme. Der er etableret automatiserede og digitale CTS-anlæg, der meget præcist kan styre og regulere eksempelvis opvarmning og ventilation. Desuden er ventilationsanlæggene fornyet eller skiftet ud flere steder. Ventilationen er meget energikrævende, og investeringer i et nyt anlæg vil ofte kunne betale sig selv hjem inden for få år. Herudover er der gennemført en lang række individuelle tiltag som energieffektive pumper, LED-belysning, udskiftning af vinduer og meget mere. I alt er der gennemført 220 konkrete energitiltag.

På hovedparten af ejendomme har Bygningsstyrelsen stillet krav til entreprenøren om at dokumentere energibesparelserne ved en række performancetest. Det vil sige gennemførelse af konkrete test og måling af de nye anlægs funktion og effektivitet, inden Bygningsstyrelsen kan modtage energirenoveringerne. Alle steder er gennemførelsen af de konkrete energirenoveringer forløbet godt, ligesom der har været et positivt og konstruktivt samarbejde om at bruge performancetesten, ifølge styrelsen.

”Entreprenøren valgte selv, hvilke investeringer der skulle gennemføres for at opnå energibesparelsen”.

Ahmad Ghadimi, projektleder i Bygningsstyrelsen

Tester ny model
Ved energirenoveringerne af de sidste ejendomme har Bygningsstyrelsen afprøvet en ny model for at opnå en garanteret energibesparelse på administrativ enkel måde. Projektleder i Bygningsstyrelsen Ahmad Ghadimi fortæller:

"Energirenoveringen af ejendommene Frederiksholm Kanal 21-27 og 26-28 samt Herluf Trolles Gade 18 blev udbudt i ét samlet projekt, hvor en totalentreprenør garanterede en samlet energibesparelse på cirka 96.000 kWh el og cirka 1,1 millioner kWh varme. Entreprenøren valgte selv, hvilke investeringer der skulle gennemføres for at opnå energibesparelsen. Bygningsstyrelsen godkendte derefter i samarbejde med de berørte statslige institutioner investeringerne. Herefter følger en periode på et år, hvor ejendommenes energiforbrug måles, og hvor energibesparelserne skal verificeres i forhold til tidligere års energiforbrug. Såfremt entreprenørens garanterede besparelse ikke opnås, kan garantisummen bruges til kompensering”.

Læs også: LED-lys kan spare butikker for 53.000 tons CO2

Et af de steder, hvor brugerne ifølge Bygningsstyrelsen er meget tilfredse med at have fået energirenoveret deres lokaler, er Københavns Byret:

"Både det nye varme- og ventilationsanlæg fungerer godt. Det er blandt andet bedre og mere effektivt at styre fremløbet i varmesystemet centralt via det nye CTS-anlæg frem for på de enkelte radiatorer. De lokaler, der tidligere lå tættest på den gamle dampcentral, er heller ikke længere plaget af en for høj rumtemperatur. Så vi er alt i alt godt tilfredse med energirenoveringen", siger energikoordinator Jesper Sonne. 

- JKK 

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

06.09.2024Installator.dk

De største temaer på Installatør.dk i 2024

06.09.2024Installator.dk

Elnetselskaberne vil investere 65 mia. kr. i udbygning af elnettet

06.09.2024Installator.dk

Coromatic køber dansk el-installatør

05.09.2024Avidenz A/S

Sponseret

Undgå sygefravær og smerter på grund af tunge løft eller belastende arbejdsstillinger

05.09.2024PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Automatik-messe i Brøndby

05.09.2024Installator.dk

Energi Danmark ansætter Chief Risk Officer

05.09.2024Geovent

Sponseret

Geovent A/S igangsætter strategisk udviklingsproces!

04.09.2024RIB Software

Sponseret

Kun to uger til BIM World Copenhagen!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Tryk - måling og kalibrering

Bliv skarp på det praktiske og få den nødvendige viden til at udføre trykkalibreringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

10.09.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

10.09.2024

Tid

08:00

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Hands-on: Kunstig intelligens AI og Machine Learning ML for ikke-Data Scientists og ikke-eksperter

Dette hands-on kursus er for alle, som vil i gang med denne spændende teknologi, men endnu ikke har erfaring på området. Vi starter fra starten og det er ikke en forudsætning, at man har nogen erfaring i softwareprogrammering eller viden om AI/ML - det lærer vi undervejs.

Dato

10.09.2024

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

10.09.2024

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Solar Danmark
Messe
Solar Padel Cup 2024 - lokalturnering i Odense

Arrangementet er eksklusivt for Solars elkunder.

Dato

10.09.2024

Tid

15:00

Sted

Padelboxen, Odense