EPD’er åbner døren for mere bæredygtig forretning

Sanitetsvirksomheden Geberit har sat miljøvaredeklarationer (EPD’er) på en lang række produkter, der skal gøre det lettere for byggebranchen at leve op til de nye krav i bygningsreglementet, som trådte i kraft fra januar 2023.

Geberit AquaClean Mera er ét af de produkter, der har fået en EPD. Foto: Geberit..

Det er ingen hemmelighed, at klimaaftrykket i danske byggerier er en stor bekymring, og i 2023 kommer der nye krav til livscyklusvurdering (LCA) i bygningsreglementet. Det betyder, at samtlige beslutningstagere i branchen skal tænke over, hvilke produkter og løsninger de benytter sig af for at kunne bygge mere bæredygtigt.

Det har fået virksomheden Geberit til at indføre EPD’er på deres produkter, så bygherrer og andre fagfolk i byggebranchen har nemmere ved at vælge mere miljøvenlige produkter.
”Det er vores ansvar, som en af de store leverandører i byggebranchen at være med til at skabe nye løsninger, der både omfavner bæredygtighed og funktionelt design”, siger Allan Løve, projekt- og salgschef hos Geberit Danmark.

Miljødeklaration på rørsystem
I flere år har Geberit arbejdet med EPD’er, og i 2022 kom der en udvidet EPD på Geberit Mapress rørsystem. Hos Geberit fornemmer man en klar tendens i byggebranchen, hvor flere efterspørger produkter, materialer og løsninger med særlige certificeringer, miljøvaredeklarationer og livscyklusanalyser (LCA).

”Vi oplever, at flere bygherrer, rådgivere, ingeniører og arkitekter efterspørger produkter med EPD’er. Derudover er grossisterne ligeledes interesserede i produkter med certifikater og mærkninger, da de gradvist vil tilbyde et mere bæredygtigt sortiment”, forklarer Allan Løve og fortsætter:

”Vi arbejder på at lave endnu flere EPD’er, og den næste i rækken bliver vores Duofix installationssystem, som forventes at komme i starten af 2023. Derudover opdateres de eksisterende EPD’er til den nye A2-standard. Det håber vi kan hjælpe med at gøre det nemmere at leve op til de nye krav til bygningers klimaaftryk.”

EPD’er gør det nemmere
Hos arkitektvirksomheden Sweco nikker de også genkendende til den stigende tendens i den danske byggebranche.

Læs også: CO2-data er blevet en konkurrenceparameter

”Den danske byggebranche bevæger sig klart i en mere bæredygtig retning. Flere i branchen vil have certificeringer og livscyklusanalyser. Produkter med EPD’er gør det mere overskueligt for bygherrer at vælge de mest klimavenlige produkter, da de har en livscyklusanalyse. Det betyder, at bygherrer ikke selv skal have foretaget en analyse eller indhente generelle data, hvilket vil kræve flere ressourcer”, fortæller Allan Hesselholt, teamleder i Bæredygtighed Vest hos Sweco og fortsætter:

”Jeg ser det som en klar fordel, at Geberit og andre virksomheder vælger at få EPD’er på deres produkter og løsninger. Vi kigger selv efter produkter og materialer, der præsterer godt på klimaparameteren. Jeg tror, virksomheder får det svært i fremtiden, hvis ikke de tager stilling til bæredygtighed. Det bliver nok den største konkurrenceparameter i fremtiden”.

Geberit har tænkt i miljøvenlige løsninger i mere end 30 år. Foruden de nye EPD’er er der et stort fokus på at skabe holdbare, innovative og energieffektive produkter. Derfor tilbyder Geberit også 10 års projektgaranti, fordi virksomheden stoler så meget på kvaliteten og holdbarheden af deres produkter.

Siden 2015 har Geberit ligeledes skåret 41 procent af deres egen miljøpåvirkning, og de har et mål om at reducere 5 procent af den resterende miljøbelastning om året. 

Fokus på bæredygtigt byggeri stiger
Arkitektvirksomheden Sweco er en af mange virksomheder, der er medlem af Green Building Council, og i efteråret 2022 er Geberit også blevet medlem af organisationen. Her kommer Geberit til at samarbejde med de øvrige medlemmer om at sætte fokus på bæredygtighed og holde et højt vidensniveau om bæredygtigt byggeri. Desuden har flere af deres rådgivere en DGNB-uddannelse, der gør dem i stand til at rådgive kunder om bæredygtige løsninger.

”Vi er blevet medlem af Green Building Council, fordi vi gerne vil bidrage til arbejdet med bæredygtighed i den danske byggebranche. Derfor har vi også investeret i at uddanne nogle af vores rådgivere til DGNB-konsulenter, så vi kan bygge bro mellem en certificeret bygning og Geberits produkter og løsninger. Vi glæder os til at blive mere konkrete på, hvordan vi arbejder med bæredygtighed, og hvordan vi kan hjælpe og rådgive vores kunder herom,” fortæller Allan Løve, projekt- og salgschef hos Geberit Danmark.

Guldager A/S

Sponseret

Guldager A/S overtager ARO Energy Solutions

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi & grøn omstilling marts 23

Relateret indhold

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

22.02.2024Installator.dk

Fokus på IT-udvikling har bragt elektro-virksomhed op i ny liga

22.02.2024Installator.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

21.02.2024Installator.dk

Der er arbejde på vej: 23 pct. har planer om at investere i deres bolig

21.02.2024RIB Software

Sponseret

Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen allerede nu!

21.02.2024Installator.dk

Østjysk el-virksomhed tiltrækker unge studerende fra erhvervsakademier

20.02.2024Installator.dk

Eksperter vil skære 2,3 milliarder af erhvervsstøtten

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia