Erhvervsbyggeriet rammer rekordlavt niveau

Med nye tal for juni blev første halvår af 2022 det værste nogensinde, når det gælder byggeri af erhvervsejendomme. Også byggeri af boliger er ramt, og aktiviteten i første halvår var det laveste i fem år. SMVdanmark opfordrer kommunerne til at sætte ind over for ventetiden på byggetilladelser.

Erhvervsbyggeri har aldrig været lavere siden statistikkens indførelse i 1998. Foto: Arkivfoto.

Med nye tal for juni blev første halvår af 2022 det værste nogensinde, når det gælder byggeri af erhvervsejendomme. Også byggeri af boliger er ramt, og aktiviteten i første halvår var det laveste i fem år. SMVdanmark opfordrer kommunerne til at sætte ind over for ventetiden på byggetilladelser.

Byggeriet af lagerhaller, fabrikker, kontor og andre bygninger til brug for erhvervslivet røg i de første seks måneder af i år for første gang ned under 1 mio. påbegyndte kvadratmeter. Dermed har mængden af erhvervsbyggeri i år aldrig været lavere siden statistikkens indførelse i 1998. Byggeriet af boliger ligger stadig på et pænt højt niveau men er også på vej ned.  

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, herunder flere tusind inden for byggeriet.  

Tallene bekymrer Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark.  

LÆS OGSÅ: Digital ledningsinfo sparer tid og penge

”Byggeriet er som regel første varsel, når dansk økonomi er på vej ind i en optur eller nedtur. Når virksomhederne ser sorte økonomiske skyer i horisonten og bliver bekymrede for deres forretning, så udsætter eller opgiver de deres planer om fx at udvide lagerhallen eller bygge nyt hovedkontor. Så det elendige første halvår indikerer, at virksomhederne ser ret pessimistisk på fremtiden”, siger han.  

En anden del af forklaringen er ifølge Lasse Lundqvist, at det er blevet markant dyrere at bygge, fordi materialepriserne er eksploderet. 

”Prisen på byggematerialer er siden starten af 2021 steget med 11,3 pct., hvilket særligt skyldes ekstreme prisstigninger på varer som træ, jern og stål. Det er primært et problem for byggevirksomhederne, fordi de ofte er fanget af et tilbud med en fast pris, de ikke kan vælte over på kunden, men det dulmer selvfølgelig også kundernes lyst til at få bygget”, siger han.  

Boligbyggeriet dykker også 

Byggeriet af boliger ligger stadig på et relativt højt niveau, men de seneste års byggeboom ser nu ud til at være for nedadgående. Det påbegyndte byggeri af boligkvadratmeter faldt i første halvår med over 20 pct. I forhold til samme periode året før og er nu på niveau med 2017.  

”Selv om der stadig er gang i boligbyggeriet, forventer byggevirksomhederne, at de kommer til at afskedige i fremtiden. Forventningerne til beskæftigelsen på området er negative”, siger Lasse Lundqvist.

LÆS OGSÅ: Medejerskab fremmer den grønne omstilling

Han mener, at der bør holdes skarpt øje med området og han efterlyser, at kommunerne får gang i deres byggesagsbehandling. 

”I nogle kommuner har vi ventetider på flere måneder for at få behandlet en ansøgning om en byggesag. I en tid med faldende byggeaktivitet skal det i hvert fald ikke være bureaukratiske snubletråde, der udsætter byggeriet. Så kommunerne må og skal prioritere dette område”, siger han. 

Læs analysen her.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle