Erhvervsskole svarer på fire skarpe om elektrikeruddannelsen

Der er brug for et øget optag på elektrikeruddannelsen og et mindre frafald, hvis manglen på elektrikere i fremtiden skal ned, påpeger AE-rapport. Vi har spurgt Rune Bille, der er vicedirektør på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, hvad der skal til for at komme i mål.

Der er bl.a. behov for flere kvalificerede undervisere, som kan tage sig af den øgede tilstrømning af elever.. Foto: Syddansk Erhvervsskole

Hvad skal der til for at øge optaget på elektrikeruddannelsen?

For at øge optaget på elektrikeruddannelsen på SDE er der flere faktorer, som skal overvejes, siger Rune Bille:

  • En bedre finansiering af de tekniske uddannelser vil give bedre og mere fleksible faciliteter og værksteder: En af de praktiske udfordringer er kvaliteten af de fysiske ressourcer såsom undervisningslokaler og værksteder, som kan understøtte et øget optag af elever. Moderne og fleksible undervisningsfaciliteter er nødvendige for at håndtere det øgede antal studerende og sikre, at de får den praktiske erfaring, de har brug for. 
  • Flere undervisere: Der er også behov for flere kvalificerede undervisere, som kan tage sig af den øgede tilstrømning af elever. Elektrikeruddannelsen er teknisk og kræver undervisere med dybdegående viden inden for både teori og praksis, hvilket kan være en udfordring at finde.
  • Sikkerhed i finansiering: For at muliggøre denne vækst er det nødvendigt med sikkerhed i finansiering til udvidelser og ansættelse af nye undervisere. Øgede investeringer i erhvervsuddannelsessektoren kan være afgørende for at sikre en stabil og bæredygtig vækst.

Hvad er baggrunden for det høje frafald på elektrikeruddannelsen?

Der er flere faktorer, som potentielt kan forklare det høje frafald på elektrikeruddannelsen:

  • Kompleksiteten i uddannelsen: Elektrikeruddannelsen er krævende både fagligt og praktisk. Mange studerende kan finde det svært at følge med, især hvis de ikke har den nødvendige grundlæggende viden eller interesse i tekniske fag. Det kan lede til frafald, når elever opdager, at uddannelsen ikke lever op til deres forventninger.
  • Unge ændrer livsplaner: Mange unge er i en fase af deres liv, hvor de prøver forskellige karriereveje af og skifter ofte retning. De vælger måske uddannelsen uden at have en dybere forståelse af, hvad arbejdet indebærer, og kan derfor miste interessen undervejs.

Hvad skal der til for at nedbringe frafaldet?

For at nedbringe frafaldet kunne flere tiltag være effektive:

  • Screening af elevernes kompetencer: En grundig screening ved uddannelsens start, hvor elevernes tekniske kompetencer og interesser vurderes, kan hjælpe med at sikre, at de er godt rustet til uddannelsens krav. Det kunne også hjælpe med at identificere de elever, der har brug for ekstra støtte.
  • Støtte og vejledning: Yderligere vejledning og mentorordninger under uddannelsen kan hjælpe med at fastholde de studerende, når de møder faglige udfordringer. Det kan også være en fordel at have mere fleksible læringsforløb og mulighed for ekstra hjælp til de elever, der kæmper med bestemte fagområder.

Hvad gør I for at tiltrække flere kvinder til elektrikeruddannelsen?

Elektrikerfaget har historisk set været mandsdomineret, men der er stigende fokus på at tiltrække flere kvinder. Nogle af de tiltag, der arbejdes på

  • Målrettet kommunikation og markedsføring: At skabe mere kønsneutral kommunikation og fremvise kvindelige rollemodeller inden for faget kan hjælpe med at bryde stereotypen om, at elektrikerfaget kun er for mænd. Det handler om at synliggøre, at kvinder også kan have en succesfuld karriere som elektrikere. Det er en kommunikation der, hvis den skal have fuld effekt, gerne skal ske i samarbejde med branchen.
  • Skabe inkluderende miljøer: Det er vigtigt at sikre, at uddannelsesmiljøet og de fremtidige arbejdspladser er inkluderende og åbne for kvinder. Det kunne for eksempel indebære en gennemgang af arbejdskulturen og sikre, at der ikke er nogen former for kønsdiskrimination eller -fordomme.
  • Mentorordninger og netværk: At etablere mentorordninger, hvor erfarne kvindelige elektrikere vejleder de yngre, kan også være med til at fastholde de kvinder, som starter på uddannelsen, ved at give dem støtte og inspiration. Det gør vi i samarbejde med Boss Ladies.

Rune Bille er vicedirektør på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle.. Foto: Syddansk Erhvervsskole

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

17.06.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Tabula: En klassiker inden for lavspændingsdistribution

17.06.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Økonomisk batterioplader til brandalarmer og andre sikkerhedssystemer

16.06.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Mål fra begge ender - Afstandsmåling på et helt nyt niveau!

13.06.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

13.06.2025Fagerhult AS

Sponseret

Det fleksible kontor i et nyt lys – fremtidens innovative belysningsdesign

12.06.2025Alcadon ApS

Sponseret

De 3 mest stillede spørgsmål om webinaret med STL og Alcadon på mandag kl. 10.00

12.06.2025Fagerhult AS

Sponseret

Det fleksible kontor i et nyt lys – fremtidens innovative belysningsdesign

12.06.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

10KW strømforsyning med 2 afkølingssystemer

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftschef søges til nøglerolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Vølund Varmeteknik søger en erfaren driftschef til at lede og udvikle vores serviceteam. Du vil have det overordnede ansvar for vores samlede serviceteam både internt og eksternt og skal sikre vidensdeling og optimering af serviceindsatsen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

SERVICETEKNIKER søges til Vestjylland 🌱🏠🚘

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 23 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Installator.dk

Værdiskabende Account Manager til B2B-salg af medieløsninger

Vil du arbejde med stærke B2B-medieplatforme og hjælpe virksomheder med at skabe synlighed gennem advertorials, content marketing og annoncering? Har du drive, er proaktiv og trives i en salgsrolle, hvor du både opsøger nye kunder og udvikler eksisterende relationer? Så er du måske vores nye Account Manager hos Horisont Gruppen A/S.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RINGSTED FORSYNING A/S

Montør søges til Ringsted Forsyning

Vil du have en hverdag med stor indflydelse og alsidige opgaver? Ringsted Forsyning søger en dygtig montør til deres driftsteam inden for vandforsyning.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

19.06.2025

Glamox A/S

Systemingeniør til lysstyringsteamet i Glamox Danmark

Er du den dygtig til og brænder du for lysstyring? Er programmering, systemintegration og design af tekniske anlæg en del af dine spidskompetencer? Har du teknisk flair og interesse for at arbejde med udviklingen af intelligente belysningsløsninger og føre dem fra tilbud til bygbart design sammen med vores kunder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle