Færre har haft besøg af indbrudstyve

Netop offentliggjorte tal fra Danmark Statistik viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 3.281 indbrud i private hjem. Det er 12 procent. lavere end samme periode sidste år. Bo trygt glæder sig over den positive udvikling, men opfordrer samtidig til, at man inden de kommende ferieperioder, der traditionelt medfører flere indbrud, får indbrudssikret vinduer og døre i sit hjem og aftaler feriehjælp med naboerne.

Netop offentliggjorte tal fra Danmark Statistik viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 3.281 indbrud i private hjem. Det er 12 procent. lavere end samme periode sidste år. Foto: Steffen Stamp..

Foråret er kommet til Danmark, og mange har allerede været i haven. Med forårets komme er Danmarks Statistiks tal for anmeldte forbrydelser i årets første kvartal også kommet. De viser, at der i årets første tre måneder blev anmeldt 3.281 indbrud i private hjem. Det er 12 procent lavere end sidste år, hvor der blev anmeldt 3.729 indbrud i samme periode.

”Det er meget glædeligt, at antallet af indbrud i årets første måneder er færre end sidste år og i det hele taget færre end længe. Vi tror på, at det er resultatet af en fokuseret og bred forebyggelsesindsats fra både kommuner, politi, en lang række aktører og ikke mindst borgerne. Når det er sagt, ligger indbrudsniveauet i Danmark stadig højt, og vi ved, det skaber utryghed. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter den gode og fælles indsats”, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Gør det svært for tyven
Med forårets komme og de lysere tider kaster mange husejere sig over forskellige hus- og haveprojekter. I den forbindelse anbefaler Bo trygt at indtænke lidt lavpraktisk indbrudsforebyggelse. En ny måling foretaget for Bo trygt viser, at kun 30 procent af husejerne har sikret deres vinduer med ekstra beslag, og kun 34 procent har en rigtig lås på deres terrasse- eller kælderdør. Kun 12 procent har sikret både vinduer og terrassedør.

Læs også: Storkøbenhavn plages af butikstyveri og indbrud

”Langt de fleste indbrud sker gennem et vindue – ofte ved at vinduet brydes op med et koben eller andet værktøj. Men vi kan se i tallene, at rigtig mange ikke har sikret deres hus tilstrækkeligt mod indbrud. Der er derfor et stort potentiale for bedre sikring af vores hjem. Og det handler ikke kun om at gøre det svært for tyvene at komme ind ved for eksempel at brække et vindue op. Det skal også være vanskeligt for dem at komme ud igen med de stjålne genstande, så terrassedøren skal helst ikke kunne åbnes alene med en vrider”, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.

Det behøver hverken at være besværligt eller dyrt at sikre sit hus bedre mod indbrud:

”Du kan godt vælge den store pakke og få professionel hjælp, men du kan også selv gå ned i det lokale byggemarked. Mange byggemarkeder har et godt udvalg af sikringsprodukter og kan også rådgive omkring indbrudssikring. Med få tiltag som et par ekstra beslag på de mest udsatte vinduer og en lås på de døre, hvor der i dag kun er en vrider, kan du gøre husets svage punkter væsentligt stærkere”, siger Britt Wendelboe.

Aftal feriehjælp med naboerne
Bo trygt opfordrer derudover til at tale ferieplaner med naboen. Ifølge Bo trygts nye måling laver færre aftaler med naboerne om at holde øje med hinandens boliger, og det er uheldigt:

”Nabohjælp er et af de mest effektive midler mod indbrud. Så skal du for eksempel i sommerhus i pinsen eller Kr. Himmelfartsferien, så fortæl dine naboer det, så de kan holde lidt ekstra øje med dit hjem og måske flytte lidt rundt på havemøblerne, parkere en bil i indkørslen eller på anden vis skabe liv og tilstedeværelse. Uforudsigelighed og risikoen for at blive set er det værste, en indbrudstyv ved”, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Man kan eventuelt bruge Nabohjælps app til at aftale feriehjælp med betroede naboer, så man sikrer sig, at der bliver holdt øje med huset.

Fakta fra Bo trygt Måling 2023
• 41 procent af danske husejere over 25 år har oplevet at få indbrud eller indbrudsforsøg i deres nuværende eller tidligere bolig
• I 66 procent af indbrudstilfældene kommer tyven ind gennem et vindue og i 23 procent gennem en terrasse/altandør
• Kun 30 procent af danske husejere har ekstra sikringsbeslag på vinduerne
• 65 procent har terrasse-/kælderdør, som alene åbner med vrider
• Kun 34 procent har en rigtig lås på deres terrasse-/kælderdør
• Kun 12 procent har både sikret deres vinduer med beslag og sørget for, at terrassedøren ikke har indvendig vrider
• Fire ud af 10 (39 procent) føler, at de selv i høj eller meget høj grad kan mindske risikoen for indbrud i egen bolig
• 60 procent laver aftaler med naboen om at kigge efter huset, når de er på ferie. Det er færre end i 2020, hvor 67 procent lavede naboaftaler
• 2 ud af 3 tyve angiver, at de er blevet afbrudt af en nabo under et indbrud

- PiB

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

10.07.2025ASSA ABLOY Opening Solutions Denmark A/S

Sponseret

eCLIQ - Digitalt låsesystem med brandgodkendte cylindre

05.07.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

SIKRE NYHEDER FRA SYSTEMHOUSE SOLUTIONS

04.07.2025Installator.dk

Danske vejledninger om brand i batterianlæg kan lære af udlandet

19.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025EET Danmark A/S

Sponseret

Edge Computing og Edge AI: Pionerer inden for fremtidens intelligente sikkerhed

17.06.2025Installator.dk

El- og hybridbiler brænder mindre end andre biler

SIKKER ADGANG MED SYSTEMHOUSE SOLUTIONS - Danish Security Fair 2025

09.06.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

03.06.2025ACO Nordic A/S

Sponseret

Avanceret afvanding og brandsikring på M4-metrostationerne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup