Fjernkøling: Det samme som fjernvarme – bare omvendt

I juni indviede Københavns Energi Danmarks første fjernkølingscentral, som er den første i en af syv planlagte, som skal bidrage til at gøre Københavns kommune CO2-neutral i 2025. Og efterspørgslen er stor.

Fotoet er taget inde i fjernkølingscentralen og viser fra venstre adm. dir. Per Hallgreen, Jeudan A/S, Københavns overborgmester Frank Jensen og adm. dir. Lars Therkildsen, Københavns Energi..

Den første københavnske fjernkølingscentral er placeret i Adelgade, kort fra Kgs. Nytorv og ikke langt fra Øresund som skal levere vand til en del af kølingen. Fjernkøling indebærer en fundamental ændring af det arbejde, der skal udføres ved etablering af køling – fra komplekse køleanlæg til noget, der minder om fjernvarmeinstallationer.
Egentlig startede leveringen af fjernkøling til nogle få kunder – heriblandt Magasin – allerede i marts. Når indvielsen af køleanlægget blev holdt i juni, skyldes det, at man først da havde alle kunder i området tilkoblet.

Fra elværk til fjernkølingscentral
Adelgade er i sig selv en historisk ”adresse” for den kollektive forsyning, som adm. direktør Lars Therkildsen, Københavns energi, pegede på ved indvielsen.

”For knap 120 år siden, var det her, Københavns første elværk blev bygget. Gothersgade Elværk hed det. Det var også her i Adelgade 10, byens første fjernvarme blev fremstillet. Det skete lidt senere, i 1925, da man fandt på at udnytte spildvarmen fra elproduktionen,” sagde Lars Therkildsen i sin indvielsestale, hvor han også indrømmede, at Danmark ikke er frontløber på dette område, faktisk har Sverige allerede adskillige anlæg. I Danmark var lovgrundlaget imidlertid ikke på plads før i slutningen af 2008, hvorefter Københavns Energi straks gik i gang.
Fjernkølingscentralen sparer ifølge Lars Therkildsen udledning af 3000 ton CO2 om året.

”Det lyder ikke af meget, men det er kun begyndelsen og omfatter kun levering til virksomhederne på Kgs. Nytorv. Det er en gevinst for miljøet, for kunderne og for Københavns Energi,” siger han. Det er planen, at den nuværende kølecentral også skal levere køling til Rigshospitalet, Panum instituttet og Niels Bohr Science park.

Og interessen fra kunderne er så stor, at den næste kølecentral allerede er projekteret. Om et par år skal den forsyne virksomhederne omkring Rådhuspladsen.

Overborgmester Frank Jensen, som også deltog i indvielsen nævnte udover miljøfordelen den arkitektoniske fordel, der ligger i, at kunderne – banker m.fl. undgår store køletårne på bygningerne, og at fjernkøling optager mindre plads inde i bygningen. Installationen svarer temmelig nøje til en fjernvarmeinstallation, så der er ikke brug for meget andet end en varmeveksler.

Han sagde desuden, at fjernkøling kun var et af mange initiativer.

”Københavns kommune vil gerne være udstillingssted for nye teknologier, som bl.a. producenter kan bruge til demonstration af miljøteknologi, så vi kan skabe nye arbejdspladser,” sagde han.

Tagterrasse i stedet for køletårn
Blandt de kunder, der har været med siden marts, er Berlingske Media. Per Hallgreen fra Jeudan A/S, som har haft ansvaret for kunden, beskriver fjernkøling som enklere og mere miljøvenlig, men også som den kølingsform, der præsterer langt den bedste driftsøkonomi, og så er det støjfrit og langt mindre pladskrævende. På den plads, som tidligere var optaget af det gamle køleanlæg, har Berlingske Media fået en kæmpestor tagterrasse.
Endnu en fordel er, at man helt kan glemme de nye EU-krav til køleanlæg.

Tre kølemetoder
Det første, man får øje på, når man træder ind i fjernkølecentralen, er de enorme rør, hvor havvand fra Øresund pumpes ind og efter filtrering videre ud til kunderne gennem 500 mm tykke rør.

Fjernkølingscentralen har tre kølemetoder til rådighed. Den mest energivenlige er frikøling, som dog ifølge afdelingschef for fjernkøling, Jan Don Høgh, kun kan bruges om vinteren, så praktisk talt får kun serverrum glæde af den rene frikøling.

”Til gengæld er serverrummene ansvarlige for 40 procent af det samlede kølebehov, og her er der behov for køling året rundt,” siger han.

Når havvandet når over fem grader, supplerer kølecentralen med absorptionskøling, hvor overskudsvarme fra kraftværkerne omdannes til kulde. I spidsbelastningsperioder må man supplere med køling fra eldrevne kølekompressorer, og den metode er selvsagt ikke energivenlig.

Rør og bygninger er genbrug
Ved fuld drift pumpes 3600 kubikmeter havvand ind fra Øresund. Det sker gennem de enorme 125 år gamle rør, som blev brugt til køling på det daværende elværk, før fjernvarmen kom til. Bygningerne er opført på samme tidspunkt.

Når vandet har været en tur ude hos kunderne, og når det sendes tilbage til Øresund, er temperaturen hævet med fem til seks grader. Ifølge afdelingschefen giver det dog ikke anledning til problemer.

”Da det er filtreret havvand som udledes er det forholdsvis uproblematisk. Der er dog krav om at der udenfor en fortyndingszone på ca. 75 m fra udledningspunktet, kun må være en begrænset opvarmning af hensyn til algeopblomstring. Dette er blevet undersøgt og da vi ligger inden for kravene er det blevet godkendt af myndighederne,” slutter han.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024Installator.dk

Analyse: Elektrikere kan forvente at tjene 3  mio. kr. mere end humaniora-kandidater

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online