Fjernvarmen kan løse en større del af klimaudfordringen

De danske fjernvarmeselskaber kan i alt levere 44 procent af den nødvendige CO2-reduktion i 2030. Sådan lyder det i et nyt udspil fra den samlede fjernvarmesektor.

Direktør Kim Mortensen understreger, at fjernvarmesektoren har evnen og viljen til at bidrage med en landsdækkende CO2-reduktion..

I 2030 er det målet, at landets godt 400 fjernvarmeselskaber er omstillet til 100 procent bæredygtig energi. Hvis de 500.000 boliger, der fortsat bruger fossil energi til opvarmning, bliver omstillet og realiserer potentialet for at levere varme til industrien, kan fjernvarmesektoren levere hele 44 procent af Folketingets mål om 70 procent reduktion i 2030.

Det er en opgave, fjernvarmesektoren skal tage på sig. Det bliver en omfattende opgave, men langt fra umuligt, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheforening for landets fjernvarmevirksomheder.

Læs også: Fremtidens fjernvarme er på tegnebrættet

“Fjernvarmesektoren er isoleret set den sektor, der kan levere det største bidrag til indfrielsen af Folketingets klimamålsætning inden 2030. Vi kan i alt levere 44 procent af den nødvendige CO2-reduktion, hvis selskaberne får mulighed for det. Viljen og evnerne er der”, siger Kim Mortensen.

Grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og lavere priser
I et udspil giver Dansk Fjernvarme sit bud på, hvad der skal til for, at sektoren kan levere reduktionerne. Fremtidens grønne varme skal særligt komme fra flere varmepumper, overskudsvarme, solvarme og geotermi suppleret med bæredygtig biomasse.

“Det er kun med et veludviklet fjernvarmenet, at vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien og datacentre, at vi kan realisere potentialet i geotermi, og at vi kan udnytte det kæmpe lager for den fluktuerende energi fra vind og sol, der er nødvendig”, siger Kim Mortensen og fortsætter:

Fakta om CO2-reduktioner i opvarmningen

Fjernvarmeselskaberne kan bidrage med næsten 45 procent af de C02-reduktioner, der skal gennemføres frem mod 2030.

Det skal dels ske ved at omstille fjernvarmeproduktionen til grøn energi. Når kraftvarmeværkerne er omstillet, vil det samtidig betyde, at store dele af elproduktionen er omstillet, da elproduktionen kommer fra kraftvarmeværkerne.

Derudover er fjernvarmeselskaberne i gang med oprette selskaber, der kan bistå med at hjælpe de cirka 500.000 boliger, der i dag har olie eller gas i deres opvarmning. Det har Dansk Fjernvarme tidligere offentliggjort strategi for.

Endelig er fjernvarmeselskaberne i gang med at rådgive industrien med omstilling af deres opvarmning og dele af procesvarmen, hvilket yderligere skal bidrage til at indfri de samlede klimamål. 

“Fremtiden er grøn og CO2-neutral. Vi kan omstille hele vores sektor uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden, og samtidig sikre konkurrencedygtige priser for vores kunder og forbrugere”. 

Der skal tages hensyn til branchen
Kim Mortensen understreger endvidere, hvordan det er afgørende, at både myndigheder og politikere er med til at sikre moderne rammer for fjernvarmesektoren. 

Læs også: Varmepumper kan få et boost med fjernvarme i ryggen

“Vi både kan og skal levere. Men det betyder også, at selskaberne ikke skal påføres en spændetrøje i form af indtægtsrammeregulering og benchmarking. Jeg vil godt advare imod, at myndighederne forfalder til at kopiere en forældet regulering fra andre sektorer, der på overfladen minder om fjernvarmen”, siger Kim Mortensen og uddyber:

“Det vil betyde, at man fuldstændigt ignorerer, hvordan fjernvarmen fungerer. Vores sektor er karakteriseret ved et udpræget demokratisk ejerskab, særegen produktion, mange separate net og mange forskellige varmekilder for at nævne nogle eksempler. Begynder man at regulere fjernvarme uden hensyn til, hvordan branchen fungerer, får vi ikke grøn fjernvarme i 2030 – og så når vi ikke vores klimamål”.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

28.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Unikke resultater skab med LED lysskinner til Troldtekt

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle