Fjernvarmen kan løse en større del af klimaudfordringen

De danske fjernvarmeselskaber kan i alt levere 44 procent af den nødvendige CO2-reduktion i 2030. Sådan lyder det i et nyt udspil fra den samlede fjernvarmesektor.

Direktør Kim Mortensen understreger, at fjernvarmesektoren har evnen og viljen til at bidrage med en landsdækkende CO2-reduktion..

I 2030 er det målet, at landets godt 400 fjernvarmeselskaber er omstillet til 100 procent bæredygtig energi. Hvis de 500.000 boliger, der fortsat bruger fossil energi til opvarmning, bliver omstillet og realiserer potentialet for at levere varme til industrien, kan fjernvarmesektoren levere hele 44 procent af Folketingets mål om 70 procent reduktion i 2030.

Det er en opgave, fjernvarmesektoren skal tage på sig. Det bliver en omfattende opgave, men langt fra umuligt, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheforening for landets fjernvarmevirksomheder.

Læs også: Fremtidens fjernvarme er på tegnebrættet

“Fjernvarmesektoren er isoleret set den sektor, der kan levere det største bidrag til indfrielsen af Folketingets klimamålsætning inden 2030. Vi kan i alt levere 44 procent af den nødvendige CO2-reduktion, hvis selskaberne får mulighed for det. Viljen og evnerne er der”, siger Kim Mortensen.

Grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og lavere priser
I et udspil giver Dansk Fjernvarme sit bud på, hvad der skal til for, at sektoren kan levere reduktionerne. Fremtidens grønne varme skal særligt komme fra flere varmepumper, overskudsvarme, solvarme og geotermi suppleret med bæredygtig biomasse.

“Det er kun med et veludviklet fjernvarmenet, at vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien og datacentre, at vi kan realisere potentialet i geotermi, og at vi kan udnytte det kæmpe lager for den fluktuerende energi fra vind og sol, der er nødvendig”, siger Kim Mortensen og fortsætter:

Fakta om CO2-reduktioner i opvarmningen

Fjernvarmeselskaberne kan bidrage med næsten 45 procent af de C02-reduktioner, der skal gennemføres frem mod 2030.

Det skal dels ske ved at omstille fjernvarmeproduktionen til grøn energi. Når kraftvarmeværkerne er omstillet, vil det samtidig betyde, at store dele af elproduktionen er omstillet, da elproduktionen kommer fra kraftvarmeværkerne.

Derudover er fjernvarmeselskaberne i gang med oprette selskaber, der kan bistå med at hjælpe de cirka 500.000 boliger, der i dag har olie eller gas i deres opvarmning. Det har Dansk Fjernvarme tidligere offentliggjort strategi for.

Endelig er fjernvarmeselskaberne i gang med at rådgive industrien med omstilling af deres opvarmning og dele af procesvarmen, hvilket yderligere skal bidrage til at indfri de samlede klimamål. 

“Fremtiden er grøn og CO2-neutral. Vi kan omstille hele vores sektor uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden, og samtidig sikre konkurrencedygtige priser for vores kunder og forbrugere”. 

Der skal tages hensyn til branchen
Kim Mortensen understreger endvidere, hvordan det er afgørende, at både myndigheder og politikere er med til at sikre moderne rammer for fjernvarmesektoren. 

Læs også: Varmepumper kan få et boost med fjernvarme i ryggen

“Vi både kan og skal levere. Men det betyder også, at selskaberne ikke skal påføres en spændetrøje i form af indtægtsrammeregulering og benchmarking. Jeg vil godt advare imod, at myndighederne forfalder til at kopiere en forældet regulering fra andre sektorer, der på overfladen minder om fjernvarmen”, siger Kim Mortensen og uddyber:

“Det vil betyde, at man fuldstændigt ignorerer, hvordan fjernvarmen fungerer. Vores sektor er karakteriseret ved et udpræget demokratisk ejerskab, særegen produktion, mange separate net og mange forskellige varmekilder for at nævne nogle eksempler. Begynder man at regulere fjernvarme uden hensyn til, hvordan branchen fungerer, får vi ikke grøn fjernvarme i 2030 – og så når vi ikke vores klimamål”.

- HCL

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025