Fortsat høje priser på el får virksomheder til at energioptimere

Det er blevet markant billigere at bruge el siden prisen toppede i eftersommeren 2022. Men det er fortsat dyrere end før energiprisen, og det får ifølge ABB virksomheder til at energioptimere for at minimere regningen.

“Ved at få din egen energiværdikæde får du selv kontrol over din elforsyning i usikre tider," siger direktør i ABB, Allan Andreasen.. Foto: ABB

Med en gennemsnitlig spotpris på godt 50 øre pr. KWh det seneste år er udgiften til strøm faldet markant siden energikrisen i 2022/2023, men den ligger fortsat ca. dobbelt så høj som i 2020, hvor den månedlige elpris svingede mellem 12 og 29 øre.

Tallene viser, hvordan prisen på energi er faldet mærkbart siden energikrisen i 2022, hvor regeringen advarede danskerne om, at der kunne forekomme blackouts i spidsbelastningsperioder i vinteren 2022/2023. Men den er stadig højere end før krisen,” forklarer Allan Andreasen, der er direktør hos ABB, der hjælper virksomheder og organisationer med at optimere energiforbruget.

Den fortsat højere pris skyldes bl.a. gasprisen, der er en vigtig komponent i elektricitetens prissammensætning.  Det er nemlig den dyreste, nødvendige produktionsform, der bestemmer elprisen. I de perioder, hvor strømmen produceres ved hjælp af primært solceller og vindmøller, vil prisen normalt være markant lavere.

“Gasprisen er ikke faldet tilbage til det niveau, vi kendte i 2020 og før. Men der er også en del, der tyder på, at energimarkedet strukturelt er ændret de seneste år. I takt med en øget elektrificering af vores samfund er vi afhængige af en kraftig udbygning af grøn elproduktion - inklusiv flere, mere effektive lagringsmetoder,” siger Allan Andreasen.

“Derfor ser vi bagsiden af den grønne omstilling med de mere svingende elpriser, der dog ser ud til samlet at være blevet højere. Det endda på trods af, at der indtil videre i år har været rekordmange timer med negative spotpriser.”

Derfor giver det ifølge direktøren ofte god mening at installere batterier til energilagring, men det kan også være en overvejelse værd at få for eksempel solceller installeret.

“Ved at få din egen energiværdikæde får du selv kontrol over din elforsyning i usikre tider. Som en ekstra ikke uvæsentlig bonus er det en god forretning med et fint afkast. Energiproduktionen i sig selv sparer dig for en stor del af energiregningen, men med lagring kan du for alvor tage toppen af regningen, fordi du kan bruge batteriet i de perioder, hvor elprisen stikker af, siger Allan

Andreasen.

-emte

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025