Global temperaturstigning påvirker Danmarks økonomi

Med DMI’s opdaterede Klimaatlas kortlægges klimaforandringerne i Danmark ved forskellige temperaturstigninger. Hvis vi holder temperaturen nede, kan vi begrænse antallet af de mange skader, som et voldsommere dansk vejr medfører.

Med DMI’s opdaterede Klimaatlas kortlægges klimaforandringerne i Danmark ved forskellige temperaturstigninger. Hvis vi holder temperaturen nede, kan vi begrænse antallet af de mange skader, som et voldsommere dansk vejr medfører. Foto: 123rf.com..

Vil vi i Danmark overhovedet kunne mærke forskel på, om den globale temperatur stiger med 3 grader i stedet for Paris-aftalens 1,5? Svaret er ja.
Det bliver gjort tydeligt med Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) nye opdatering af Klimaatlasset – et værktøj, som blandt andet kommunerne bruger til at planlægge klimatilpasningsindsatser. Fremover er det nemlig muligt at se scenariet for fremtidens danske vejr, hvis temperaturen holder sig godt under 2 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

”Klimaatlasset taler sit tydelige sprog, og hvis der er nogen, der stadig tvivler på den grønne omstilling, så synes jeg, at de skal kigge med nu. Hvis vi holder temperaturen nede, kan vi begrænse skybrud, stormflod og de mange skader, som et voldsommere dansk vejr medfører. Vi skal forberede os på de klimaforandringer, vi ikke kan forhindre, og arbejde for at bremse dem, vi kan”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Ved at overholde Paris-aftalen kan vi ifølge DMI begrænse stigningen af skybrud til 30 procent frem for enten 40 procent eller 70 procent.
Både skybrud og stormflod er ifølge DMI noget af det, vi skal forvente mere af i Danmark. Begge kan efterlade omfattende skader og en tilhørende millionregning til samfundet.

”Vi kan desværre allerede se konsekvenserne af klimaforandringerne. Med klimatlasset får vi igen bekræftet, at der er behov for, at vi tilpasser os en fremtid med flere og voldsommere skybrud og stormfloder. Derfor vil regeringen fremlægge en national klimatilpasningsplan. Med et mere præcist klimaatlas får kommunerne nu et bedre værktøj til at forebygge mod klimaforandringerne”, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Læs også: Et nordisk team vil klimasikre de voksende byer

Det er ikke kun fremtidens ekstreme vejr i Danmark, som Klimaatlasset viser. Også indikatorer for for eksempel temperaturer, hedebølger, nedbør og vandstand kan ses i datasættet, som baserer sig på rapporter fra FN’s Klimapanel (IPCC).

”DMI’s Klimaatlas er bedste bud på fremtidens danske klima. Med klimaatlas får alle landets kommuner og de mange private og offentlige aktører, der arbejder med at klimatilpasse Danmark, derfor et robust og ensartet beslutningsgrundlag - så Danmark bliver bedre i stand til at håndtere fremtidens mere ekstreme vejr”, siger Marianne Thyrring, direktør på Danmarks Meteorologiske Institut

Fakta (kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet)

• Klimaatlas indeholder tre fremtidsscenarier fra IPCC for den globale udledning af drivhusgasser – et lavt (1,6 grader), mellemhøjt (2,4 grader) og et højt udledningsscenarie (4,3 grader).

• For eksempel vil hyppigheden af stormfloder stige i slutningen af dette århundrede i takt med højere drivhusgasudledning. En stormflod, som vi i dag ser hvert tyvende år (tyveårshændelse), forventes i slutningen af århundredet forekomme hhv. 7, 12 eller 39 gange oftere, i et lavt, mellemhøjt og højt udledningsscenarie.

• Ligeledes vil antallet af årlige skybrud stige med 30 procent i et lavt udledningsscenarie, 40 procent i et mellemhøjt og 70 procent i et højt udledningsscenarie i slutningen af dette århundrede.

• IPCC offentliggjorde i 2021 nye scenarier, men det er endnu ikke muligt at nedskalere dem til kommunalt niveau, hvorfor Klimaatlas stadig bruger scenarier fra 2013. Det har været muligt at nedskalere tal vedr. havniveaustigning, hvorfor disse er opdateret med IPCC-rapportens data fra 2021.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

11.06.2024ABB A/S

Sponseret

Nordværk får installeret nye brydere med mindre besvær

10.06.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Er dit sikringssystem, adgangskort og kortlæsere sikre?

28.05.2024Avidenz A/S

Sponseret

Skab trivsel og udvikling gennem arbejdsmiljøet

22.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Tag hul på fremtiden - Oplev vores banebrydende Mobile Wallet adgangsløsning

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Har du styr på dine gæster?

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle