God økonomistyring og personaleledelse nødvendig
Trods dårlige tider for installatørbranchen er det mere nødvendigt end nogensinde at efteruddanne medarbejdere, at fortsætte med at ansætte lærlinge, at specialisere sig samt at kende sin smertetærskel, hvis man absolut skal reducere sine priser. Prisen kan til gengæld blive færre medarbejdere, mener TEKNIQs udviklingschef.
Det forudser udviklingschef Flemming Nielsen fra installatørernes brancheorganisation, TEKNIQ. Han er derfor ikke i tvivl om, at god økonomistyring og personaleledelse er afgørende, hvis en installatørvirksomhed skal klare sig nogenlunde helskindet gennem finanskrisen.
Generelt er vores medlemsvirksomheder dog blevet bedre til at styre økonomien, mener Flemming Nielsen, og han tilskriver det ikke mindst, at branchen er blevet mere differentieret.
Det marked, installatørerne betjener og den teknologi, de anvender, er blevet langt bredere. Derfor har de i højere grad mulighed for at specialisere sig og fokusere på udvalgte områder.
Samtidig truer prisdumpning med at udhule branchens indtjeningsevne.
Desværre kan vi se på udbuddene, at de priser, som installatørerne tager for deres arbejde, er væsentlig lavere end for et år siden. Konsekvensen er, at den enkelte virksomhed i stedet for at have et overskud på bundlinien, nærmer sig et underskud. Derfor er det vigtigt, at installatørerne kender deres smertegrænse, hvis de føler sig tvunget til at reducere prisen.
Betalt efteruddannelse er i mange virksomheder heller ikke det, der for tiden står øverst på prioriteringslisten. Trods de sløje tider mener Flemming Nielsen imidlertid ikke, at virksomhederne i længden har råd til ikke at lade deres medarbejdere efteruddanne.
For nogle år siden var branchen kendetegnet ved, at alle installatører kunne alting inden for faget. I dag er deres kompetencer derimod vidt forskellige og værdien af det, de sælger, er derfor væsentlig mere afhængig af kvalitet og service. Veluddannede og højt kvalificerede medarbejdere er således blevet et endnu større konkurrenceparameter end tidligere.
De uundgåelige afskedigelser
Som vilkårene er i dag, er vores medlemsvirksomheder også pint til at afskedige medarbejdere. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de har styr på deres strategi samt hvilke områder, de vil satse på. Om nødvendigt kan man sætte sig ned og lave en plan over samtlige sine medarbejdere og vurdere, hvem af dem som passer bedst til det, man gerne vil med sin virksomhed. Dermed har man samtidig en liste over i hvilken rækkefølge man skal fyre. Det er barsk, men sådan er det, mener Flemming Nielsen.
En gang imellem er man nødt til at spørge sig selv, om det trods alt ikke er bedre at skille sig af med én eller to medarbejdere, frem for at det skal gå ud over hele virksomheden, så alle medarbejdere i sidste ende må fyres. De, som overlever i vores branche, er de, som er på forkant og som har forudset udviklingen i det omfang, det er muligt. De har tilpasset omkostningerne, og de har klare værdier for virksomheden, som er forankret hos de ansatte.
Endnu skarpere på kernekompetencer
Trods den faldende indtjening, mener TEKNIQs udviklingschef, at det fortsat er vigtigt at virksomhederne ansætter lærlinge.
Vi ved, at der de kommende år vil være en forholdsvis stor afgang fra erhvervet. Derfor er det nødvendigt, at vi får en kontinuerlig tilgang af unge mennesker. Dermed sender vi samtidig et signal om, at det er et erhverv, der er spændende, og som det er værd at satse sin fremtid på.
Flemming Nielsen erkender dog, at det er et slemt dilemma at sætte branchen i, når man fyrer medarbejdere, samtidig med at man ansætter lærlinge.
I øvrigt afviser han, at det altid er de store installatørvirksomheder, som klarer sig bedst.
Det hele er et spørgsmål om, hvad man vil. En dygtigt drevet én-mandsvirksomhed kan sagtens have en fornuftig indtjening. Det handler derfor ikke nødvendigvis om størrelsen, siger han.
Tror du, at ledelsesformen i danske installatørvirksomheder vil ændre sig de kommende år?
Det er svært at sige. Installatørbranchen har sit udspring i en håndværkertradition og i sin helt oprindelige form var håndværkerne en lille selvhjulpen gruppe, der hver især passede deres eget arbejde. Det, der er mest behov for i vores branche, er derfor, at man får skabt nogle systemer og rammer, der gør det muligt at optimere den viden, virksomhederne får. Kun derved kan de blive endnu skarpere på deres kerneområder, mener Flemming Nielsen.