Gode ledere har stor betydning for fastholdelse af medarbejdere

Fraværet af visse typer ledelse ses i sammenhæng med en øget risiko for at miste tilknytning til arbejdsmarkedet. Det viser en ny NFA-undersøgelse med mere end 55.000 lønmodtagere, der i gennemsnit blev fulgt i fire år.

Som leder er det en god ide at involvere medarbejderne i planlægningen af arbejdet, have klare roller og rammer og ikke mindst anerkende medarbejdernes indsats. Ny forskning finder nemlig, at fravær af ledelse, der understøtter positive psykosociale arbejdsmiljøfaktorer, kan sættes i sammenhæng til en øget risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet. Foto: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø..

Hvis du er leder, kan det være en god ide at involvere medarbejderne i planlægningen af arbejdet, have klare roller og rammer og ikke mindst anerkende medarbejdernes indsats.
Ny forskning finder nemlig, at fravær af ledelse, der understøtter positive psykosociale arbejdsmiljøfaktorer, kan sættes i sammenhæng til en øget risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Ledelsesadfærden er målt ud fra medarbejdernes vurderinger i nationale undersøgelser fra 2012 til 2016. Medarbejderne er i undersøgelsen blevet spurgt til otte typer ledelsesadfærd.

Sådan måles ”ledelsesadfærden” i undersøgelsen:
Hvor ofte -
1. Forklarer din nærmeste leder virksomhedens mål, så du forstår, hvad de betyder for dine opgaver?
2. Har du tilstrækkelig autoritet i forhold til dit ansvar?
3. Tager din nærmeste leder sig tid til at engagere sig i din faglige udvikling?
4. Involverer din nærmeste leder dig i planlægningen af dit arbejde?
5. Giver din nærmeste leder dig den nødvendige feedback (positiv og kritisk)?
6. Er dit arbejde anerkendt og værdsat af ledelsen?
7. Får du den nødvendige hjælp og støtte fra din nærmeste leder?
8. Kan du stole på udmeldinger fra ledelsen?

Undersøgelsen peger på, at mangel på denne type ledelse er forbundet med en øget risiko for mistet arbejdsmarkedstilknytning. Eksempelvis førtidspension, fleksydelse eller ressourceforløb.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på arbejdskraft kræver tæt daglig ledelsesopfølgning

”Når vi sammenligner dem, der rapporterer, at alle otte typer af ledelse er stort set fraværende, med de øvrige medarbejdere, så kan vi se, at den risiko, de har for mindre tilknytning til arbejdsmarkedet, er 1,57 gange større end for andre medarbejdere”, forklarer ph.d.-studerende ved NFA, Kathrine Sørensen, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

Undersøgelsen supplerer andre forskningsresultater fra NFA, der viser, at fravær af denne type ledelse også kan ses i sammenhæng med langtidssygefravær. Resultaterne om sygefravær viser, at jo flere positive psykosociale faktorer, der understøttes af ledelsen, des mindre sygefravær.

Andre faktorer end ledelse
I hovedanalysen er der taget højde for køn, alder og uddannelsesniveau, og konklusionerne ændrer sig ikke, når der yderligere tages højde for jobgruppe, branche, medarbejderens anciennitet, og om man arbejder i den private eller offentlige sektor.
Ud over de otte typer ledelsesadfærd kan der være andre omstændigheder, der for den enkelte medarbejder spiller en rolle i forhold til tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det kan eksempelvis være andre forhold i arbejdsmiljøet eller anden sygdom.

Det er derfor ikke muligt på baggrund af undersøgelsen at konkludere med sikkerhed, at mangel på denne type af ledelsesadfærd er den direkte årsag til mindre tilknytning til arbejdsmarkedet. Resultaterne tyder dog på, at ledelsesadfærden kan være betydningsfuld.

Om undersøgelsen
Undersøgelsens resultater er bygget på spørgeskemabesvarelser fra 55.364 danske medarbejdere, som i gennemsnit er blevet fulgt cirka 4 år.
Ledelsesadfærden blev målt ved medarbejderrapporteringer i de nationale Arbejdsmiljø og Helbredsundersøgelser (AH) fra 2012 til 2016. Tilbagetrækning og mindre tilknytning til arbejdsmarkedet omfatter førtidspension, ressourceforløb, fleksydelse, ledighedsydelse eller sygedagpenge under fleksjob. Disse data er hentet fra et nationalt register.

- PiB

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024Installator.dk

Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang

22.04.2024Installator.dk

Lovforslag skal understøtte hurtigere opstilling af vindmøller og solceller

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024RIB Software

Sponseret

Ønsker du at blive certificeret IKT-leder?

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København