Grønne medarbejdere er en kæmpe mangelvare

Det ville kræve seks store bededage for at skaffe de medarbejdere, der er brug for i den grønne sags tjeneste frem til 2030. Det viser nye tal fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det er naturligvis ikke en mulighed, men det understreger det stigende behov for at skaffe kvalificerede medarbejdere, mener arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen.

”Kvalificerede medarbejdere er allerede en af de helt store udfordringer for virksomhederne. Den udfordring vil kun vokse sig større de kommende år i takt med at efterspørgslen på blandt andet ladestandere, havvindmøller, energieffektivisering og varmepumper fortsætter”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

Når den sidste store bededag er afholdt i dag, så er det samtidig goddag til en ekstra arbejdsdag i kalenderen. Alligevel er det langt fra nok til at løse den store udfordring med at skaffe kvalificerede medarbejdere til de store opgaver, der venter derude til den grønne omstilling.

”Kvalificerede medarbejdere er allerede en af de helt store udfordringer for virksomhederne. Den udfordring vil kun vokse sig større de kommende år i takt med at efterspørgslen på blandt andet ladestandere, havvindmøller, energieffektivisering og varmepumper fortsætter”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.  

Regneeksemplet tager udgangspunkt i en analyse fra projektet “Fremtidens grønne arbejdsmarked” af CONCITO og MandagMorgen. Analysen viser, at der kommer til at mangle 51.000 medarbejdere på det danske arbejdsmarked i 2030 for at indfri de investeringer, der skal til for, at Danmark kan opfylde sin målsætning om at reducere sin udledning med 70 procent frem mod 2030. Det gælder både det offentlige og private arbejdsmarked.

Finansministeriet vurderer samtidig, at en ekstra arbejdsdag vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidspersoner. Dividerer man det tal med manglen på medarbejdere, så ville det betyde, at der skulle seks store bededage til for at løse rekrutteringsudfordringen. 

”Det er naturligvis ikke en løsning at fjerne helligdage på stribe, men bag det hypotetiske regnestykke lurer en grum sandhed. Nemlig den at vi i Danmark står overfor en stor udfordring med at skaffe nok kvalificerede medarbejdere de kommende år, hvor store årgange går på pension, mens små årgange tager over. Det hænger slet ikke sammen med det boom i bundne arbejdsopgaver, der venter lige om hjørnet”, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Læs også: Ny akademiuddannelse som energiteknolog

Løsningen består af en bred vifte af reformer, vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det handler blandt andet om flere seniorer på arbejdsmarkedet, mere udenlandsk arbejdskraft og en endnu større udnyttelse af ny teknologi og kunstig intelligens.

”Men vi kan ikke fæstne vores lid til, at teknologien alene kan lukke hullet. Det vil kræve hårde og svære beslutninger de kommende år”, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Den grønne tænketank Concito vurderer i en analyse, at forskellen mellem udbud og efterspørgsel på det danske arbejdsmarked vil være cirka 51.000 job i 2030. Her bliver der henvist til tal fra Finansministeriet, som peger på, at den offentlige sektor vil mangle 36.000 medarbejdere i 2030, mens der vil være et ekstra arbejdskraftsbehov på 40.000 personer i den private sektor.

Det vil sige 76.000 personer i 2030, men dertil kommer den forventede stigning i udbuddet af arbejdskraft, som samlet set vurderes til at være 25.000. Derfor lander den reelle mangel på 51.000 personer i 2030.

Finansministeriet vurderer selv, at sløjfningen at store bededag vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidspersoner årligt. Ved at dividere 51.000 med 8.500 ender vi på seks store bededage, hvis manglen på arbejdskraft alene skulle løses den vej.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde