Her skinner solen altid

I en kælder under Aarhus Universitetshospital er himlen altid lyseblå, når patienterne kigger op i loftet. Det er et spørgsmål om liv og død for patienter, der ligger under strålekanonen for at blive behandlet for kræft. Kunstigt dagslys er en enkel løsning, der hjælper patienterne gennem en svær livsfase.

Strålekanonen ligger i en mørk kælder uden dagslys, hvor patienten bliver omringet af en meterlang roterende arm, der skyder de kræft-ødelæggende, men livreddende stråler ind i kroppen. Udsigten til over 30 strålebehandlinger dybt inde i hospitalets bug fra hvidkitlede behandlere kombineret med kemoterapi kan skræmme livet af de fleste.

Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby bruger lys til at få patienterne til at slappe af, når de skal have stråleterapi. Linda, der ikke vil have sit efternavn frem, er en af de patienter, der lægger sig under strålerne.

Drivende sommerskyer
Efter en langvarig periode med undersøgelser, CT- og MR-scanninger har hun grædt ud over sin skæbne og er afklaret med sin sygdom. Hun har fået konstateret kræft. Sammen med sin svigerdatter er Linda kørt fra Ribe til Aarhus til for at få sin strålebehandling.

Læs også: God farvegengivelse giver glade kunder

Efter de larmende og klaustrofobisk snævre scannere, var det beroligende at se op i den blå himmel med de drivende sommerskyer, fortæller hun.

”Man kan godt blive træt af behandlinger og undersøgelser, men jeg tror, man kan udskyde trætheden ved at have en blå himmel at se på. Det er skønt, for man bliver hele tiden revet væk i tankerne og slapper af”, siger Linda.

<p>"Der kommer et gennembrud for kunstige dagslysprodukter indenfor et til to år"</p>

Torben Gehlert, Servodan

Over strålekanonen hænger et LED-armatur fra producenten Servodan i Sønderborg monteret af installationsfirmaet Lindpro. Armaturet har en glasplade påtrykt et motiv. Den kunstige sommerhimmel lyser op og er et alternativ til de malerier, der hænger over andre strålekanoner.

Indtil videre er det næsten kun offentlige sygehuse, der har fokus på kunstige vinduer, men Torben Gehlert forventer et snarligt kommercielt gennembrud for trivselslys, fordi der vil være større fokus på det personlige arbejdsmiljø, når alle bliver presset til at yde mere på jobbet.

Kunstige dagslysprodukter
”Det, der er nyt, har en inkubationstid, og selv om vi har været på markedet i nogle år, skal der være en vis parathed hos kunden. Jeg vil skyde på, at der kommer et gennembrud for kunstige dagslysprodukter indenfor et til to år”, siger produkt manager Torben Gehlert fra Servodan.

Det er et simpelt princip, der kræver en naturlig farvegengivelse for at være troværdig. RGB-dioderne kan skifte lysets farve i løbet af dagen, så det er varmt rødt morgen og aften og hvidt midt på dagen.

Læs også: Servodan overtager Unotech

Styringen er enten automatisk eller manuelt med trådløs betjening. I rum uden naturligt dagslys vælger medarbejderne tit det samme scenarie hele dagen. I rum med vinduer har man en sollyset at sammenligne med, og så vil man gerne have det kunstige lys til at tilpasse sig.

”Knowhowen består i at vide, hvilke farver dagslyset indeholder og indstille de rette scenarier”, siger Torben Gehlert.

Aarhus Universitetshospital valgte et billede med et nordisk udtryk til det kunstige loftsvindue. Armaturet er leveret af Servodan og monteret af installationsfirmaet Lindpro..

Lys skaber velvære
På hospitalet lægger man vægt på, at motivet skal se så naturligt ud med smalle lister mellem de enkelte paneler og et motiv, der ikke bliver gentaget en gang i hvert panel, men breder sig ud over hele armaturet.

”Patienterne skal kigge på noget, der afleder deres tanker. Jeg synes selv, at oliemalerier virker mørke og triste, men med det kunstige dagslys kan vi bidrage til, at rummet bliver venligere”, siger Dorte Oksbjerre Mortensen, afdelingssygeplejerske og brugerrepræsentant for behandlerpersonalet på Onkologisk Afdeling.

Belysningen handler om mere end at sætte patienterne i godt humør og underholde dem, mens de ligger under kanonbeskydning. Et langvarigt og kompliceret forløb som en kræftbehandling forudsætter et samarbejde mellem personale og patient, hvor lyset er et middel til at skabe en rolig stemning, der signalerer professionalisme.

”Samarbejdet med patienterne bliver positivt, når de oplever, at vi gør os umage med indretningen. Det skaber en tillid til, at vi også gør os umage med behandlingen”, siger Dorte Oksbjerre Mortensen.

Valget faldt på et nordisk design med drivende skyer. Alternativer med større paneler eller en film med bevægende skyer blev fravalgt på grund af pris eller, fordi der ikke var plads til mere udstyr i loftet.

”Patienterne er så glade for skyerne, at de straks nævner det for os, hvis de skal ligge på en stue, hvor der ikke er himmel i loftet,” siger Dorthe Oksbjerre Mortensen.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

15.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

40W Quarter-brick DC/DC-konverter

14.07.2025Installator.dk

Mobil højspændingsstation smutvej til hurtigere tilslutninger til elnettet

10.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

3200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

10.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Installer, indstil og glem det: Ny timerafbryder fra LK FUGA

08.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2200W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

08.07.2025Installator.dk

PowerGo klar med 300 nye ladepunkter

08.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup