Her skinner solen altid

I en kælder under Aarhus Universitetshospital er himlen altid lyseblå, når patienterne kigger op i loftet. Det er et spørgsmål om liv og død for patienter, der ligger under strålekanonen for at blive behandlet for kræft. Kunstigt dagslys er en enkel løsning, der hjælper patienterne gennem en svær livsfase.

Strålekanonen ligger i en mørk kælder uden dagslys, hvor patienten bliver omringet af en meterlang roterende arm, der skyder de kræft-ødelæggende, men livreddende stråler ind i kroppen. Udsigten til over 30 strålebehandlinger dybt inde i hospitalets bug fra hvidkitlede behandlere kombineret med kemoterapi kan skræmme livet af de fleste.

Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby bruger lys til at få patienterne til at slappe af, når de skal have stråleterapi. Linda, der ikke vil have sit efternavn frem, er en af de patienter, der lægger sig under strålerne.

Drivende sommerskyer
Efter en langvarig periode med undersøgelser, CT- og MR-scanninger har hun grædt ud over sin skæbne og er afklaret med sin sygdom. Hun har fået konstateret kræft. Sammen med sin svigerdatter er Linda kørt fra Ribe til Aarhus til for at få sin strålebehandling.

Læs også: God farvegengivelse giver glade kunder

Efter de larmende og klaustrofobisk snævre scannere, var det beroligende at se op i den blå himmel med de drivende sommerskyer, fortæller hun.

”Man kan godt blive træt af behandlinger og undersøgelser, men jeg tror, man kan udskyde trætheden ved at have en blå himmel at se på. Det er skønt, for man bliver hele tiden revet væk i tankerne og slapper af”, siger Linda.

<p>"Der kommer et gennembrud for kunstige dagslysprodukter indenfor et til to år"</p>

Torben Gehlert, Servodan

Over strålekanonen hænger et LED-armatur fra producenten Servodan i Sønderborg monteret af installationsfirmaet Lindpro. Armaturet har en glasplade påtrykt et motiv. Den kunstige sommerhimmel lyser op og er et alternativ til de malerier, der hænger over andre strålekanoner.

Indtil videre er det næsten kun offentlige sygehuse, der har fokus på kunstige vinduer, men Torben Gehlert forventer et snarligt kommercielt gennembrud for trivselslys, fordi der vil være større fokus på det personlige arbejdsmiljø, når alle bliver presset til at yde mere på jobbet.

Kunstige dagslysprodukter
”Det, der er nyt, har en inkubationstid, og selv om vi har været på markedet i nogle år, skal der være en vis parathed hos kunden. Jeg vil skyde på, at der kommer et gennembrud for kunstige dagslysprodukter indenfor et til to år”, siger produkt manager Torben Gehlert fra Servodan.

Det er et simpelt princip, der kræver en naturlig farvegengivelse for at være troværdig. RGB-dioderne kan skifte lysets farve i løbet af dagen, så det er varmt rødt morgen og aften og hvidt midt på dagen.

Læs også: Servodan overtager Unotech

Styringen er enten automatisk eller manuelt med trådløs betjening. I rum uden naturligt dagslys vælger medarbejderne tit det samme scenarie hele dagen. I rum med vinduer har man en sollyset at sammenligne med, og så vil man gerne have det kunstige lys til at tilpasse sig.

”Knowhowen består i at vide, hvilke farver dagslyset indeholder og indstille de rette scenarier”, siger Torben Gehlert.

Aarhus Universitetshospital valgte et billede med et nordisk udtryk til det kunstige loftsvindue. Armaturet er leveret af Servodan og monteret af installationsfirmaet Lindpro..

Lys skaber velvære
På hospitalet lægger man vægt på, at motivet skal se så naturligt ud med smalle lister mellem de enkelte paneler og et motiv, der ikke bliver gentaget en gang i hvert panel, men breder sig ud over hele armaturet.

”Patienterne skal kigge på noget, der afleder deres tanker. Jeg synes selv, at oliemalerier virker mørke og triste, men med det kunstige dagslys kan vi bidrage til, at rummet bliver venligere”, siger Dorte Oksbjerre Mortensen, afdelingssygeplejerske og brugerrepræsentant for behandlerpersonalet på Onkologisk Afdeling.

Belysningen handler om mere end at sætte patienterne i godt humør og underholde dem, mens de ligger under kanonbeskydning. Et langvarigt og kompliceret forløb som en kræftbehandling forudsætter et samarbejde mellem personale og patient, hvor lyset er et middel til at skabe en rolig stemning, der signalerer professionalisme.

”Samarbejdet med patienterne bliver positivt, når de oplever, at vi gør os umage med indretningen. Det skaber en tillid til, at vi også gør os umage med behandlingen”, siger Dorte Oksbjerre Mortensen.

Valget faldt på et nordisk design med drivende skyer. Alternativer med større paneler eller en film med bevægende skyer blev fravalgt på grund af pris eller, fordi der ikke var plads til mere udstyr i loftet.

”Patienterne er så glade for skyerne, at de straks nævner det for os, hvis de skal ligge på en stue, hvor der ikke er himmel i loftet,” siger Dorthe Oksbjerre Mortensen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde